Σε εξαιρετικά δεινή θέση βρίσκεται η Ελλάδα, όπως και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λόγω του σκηνικού που διαμορφώνεται τόσο με τη σκληρή στάση της Ευρώπης, όσο και με μερίδα μελών του κόμματος του, όπως έδειξε η συνεδρίαση της Βουλής το πρωί του Σαββάτου.
Η κατάσταση στο εξωτερικό και οι επιπτώσεις στην οικονομία και τις τράπεζες
Μια εξαιρετικά σκληρή στάση από την πλευρά των δανειστών αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Ακόμη και αν η επιμονή Σόιμπλε σε Grexit καμφθεί, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα ζητηθεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη ψήφιση ορισμένων σκληρών μέτρων μέσα στην εβδομάδα (πιθανόν με τη μορφή πολυνομοσχεδίου) προκειμένου οι δανειστές να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα και να προχωρήσει ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς τη χώρα.
Άλλωστε, η απαίτηση για έμπρακτες κινήσεις από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, έχει διατυπωθεί ακόμη και από τους «φίλους» της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο, όπως όλα δείχνουν, θα πρέπει να γίνει στα μέσα της εβδομάδας, πιθανόν την Τετάρτη.
Πέρα όμως από την απαίτηση των Ευρωπαίων, ο Τσίπρας καλείται να διαχειριστεί και την κατάσταση με τις τράπεζες, οι οποίες τελούν σε αργία εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ ξεμένουν και από ρευστό.
Η κυβέρνηση, φαίνεται να πίστευε ότι οι τράπεζες θα άνοιγαν ξανά την Τετάρτη, δεδομένου κιόλας ότι είχε επεκτείνει το μέτρο της δωρεάν πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι εκείνη τη μέρα, ένα μέτρο το οποίο ξεκίνησε με την έναρξη της τραπεζικής αργίας. Για να ανοίξουν όμως οι πόρτες των τραπεζών, απαιτούνταν προφανώς μια συμφωνία, η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι καθόλου εύκολη, καθώς όπως ήδη αναφέρθηκε, θα ζητηθεί πρώτα η λήψη μέτρων. Έτσι, ιδιαίτερα πιθανό φαντάζει πλέον το ενδεχόμενο της παράτασης της τραπεζικής αργίας και μετά την Τετάρτη.
Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί όμως και η έλλειψη ρευστότητας, καθώς πλήθος δημοσιευμάτων όλη τη βδομάδα ήθελαν το ρευστό να τελειώνει την Κυριακή. Οπότε ακόμη και με κλειστές τράπεζες, για να συνεχίσουν οι πολίτες να παίρνουν το ημερήσιο 60ευρώ, θα πρέπει η στρόφιγγα της ρευστότητας να ξανανοίξει, κάτι που πιθανότατα μπορεί να γίνει μόνο με αύξηση του ELA.
Ο «γρίφος» της ψήφισης των μέτρων
Όλα λοιπόν συγκλίνουν ότι για να αρχίσει να αποκλιμακώνεται η κρίση θα απαιτηθεί η ψήφιση ορισμένων σκληρών μέτρων. Και εδώ ο «πονοκέφαλος» για τον πρωθυπουργό μεγαλώνει, ειδικά μετά τη στάση που έδειξε να κρατά μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μελών της κυβέρνησης, κατά τη συνεδρίαση της Βουλής τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.
Οι 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπερψήφισαν, φανερώνουν το μέγεθος του προβλήματος, δεδομένου κιόλας ότι μεταξύ αυτών ήταν τόσο η Πρόεδρος της Βουλής, όσο και δύο υπουργοί.
Η στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου προκαλεί ερωτήματα στο πόσο εύκολη θα είναι η υπερψήφιση των σκληρών μέτρων, δεδομένου του θεσμικού της ρόλου και των δυνατοτήτων που της δίνει. Η πρόεδρος της Βουλής, έδωσε άλλωστε μια πρώτη «γεύση» με τη στάση της την Παρασκευή το βράδυ, αφού όπως προκύπτει από διάφορες πηγές, ήταν αυτή που οδήγησε στην καθυστέρηση της έναρξης της συνεδρίασης.
Από την άλλη, πρόβλημα αποτελούν και οι δύο υπουργοί, Παναγιώτης Λαφαζάνης καιΔημήτρης Στρατούλης, καθώς το «παρών» που ψήφισαν, μεταφράζεται σε «όχι» σε νέα, σκληρά μέτρα. Φωνές εντός της κυβέρνησης, ζήτησαν την παραίτησή τους, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Αν και το Μαξίμου διεμήνυε πως προέχει η επίτευξη συμφωνίας, σενάρια ανασχηματισμού ακόμη και τη Δευτέρα έκαναν την εμφάνισή τους. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτηκε αρχικά να ζητήσει ο ίδιος τις παραιτήσεις τους, πλην όμως τελικά αποφάσισε να μην πυροδοτήσει εξελίξεις έως και τη Δευτέρα.
Σε κάθε περίπτωση, ανοιχτό παραμένει το μέλλον των δύο υπουργών στην κυβέρνηση, καθώς ακόμη και αν δεν χρειαστεί να ψηφίσουν τα μέτρα, δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους.
Το μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν θα μπορέσουν να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή -άλλωστε η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης το πρωί του Σαββάτου από 251 βουλευτές δεν αφήνει καμία αμφιβολία επ’ αυτού- αλλά το μέλλον του ίδιου του κυβερνητικού συνασπισμού. Η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, βάζει μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δύο υπουργούς και την πρόεδρο της Βουλής στο ρόλο της βασικής αντιπολίτευσης.
Κι αν το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί με μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή των υπόλοιπων «μνημονιακών»-φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που παρείχαν στήριξη στον πρωθυπουργό το Σάββατο, τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα: «Εγώ δεν θα γίνω Παπαδήμος», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Σαββάτου, ενώ ουκ ολίγες φορές τις τελευταίες εβδομάδες είχε διαμηνύσει πως «δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού».
Μπορεί λοιπόν ο κ. Τσίπρας να προχώρησε σε στροφή 180 μοιρών ώστε να μην οδηγήσει τη χώρα στα βράχια, δηλαδή σε ένα Grexit, αλλά διατυπώθηκε ανοιχτά στους κύκλους των Βρυξελλών, όμως τώρα πρέπει να λύσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κόμματός του.
Η εβδομάδα που ακολουθεί λοιπόν θα είναι η δυσκολότερη για τον πρωθυπουργό από την ανάληψη των καθηκόντων του μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, μια «κολασμένη βδομάδα», θα μπορούσε κανείς να πει, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση που ούτε ο ίδιος είχε φανταστεί…
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.