Ας δούμε εδώ κάποια βασικά πράγματα για τον ESM στον οποίο αιτούμαστε να μπούμε:
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχει χρηματοοικονομική βοήθεια, με τη μορφή δανείων, σε χώρες της ευρωζώνης ή με τη μορφή νέου κεφαλαίου σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Είναι ένας μόνιμος οργανισμός, με βάση το Λουξεμβούργο, και έχει αντικαταστήσει το μόνιμο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Ο ESM έχει μέγιστη δανειοδοτική ικανότητα 500 δις ευρώ.
Δανείζεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, πουλώντας ομόλογα, με την ίδια μέθοδο που οι κυβερνήσεις ικανοποιούν τις περισσότερες δανειακές τους ανάγκες.
Η χρηματοπιστωτική βάση του ESM είναι κεφάλαια που παρέρχονται από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Έχουν δεσμευθεί θεωρητικώς για έως και 500 δις ευρώ, αν και έχουν πληρώσει στην πραγματικότητα μόνο 60 δις ευρώ. Το πρόσθετο κεφάλαιο μπορεί να κληθεί εάν χρειάζεται. Ο ESM αφομοιώνει πιθανές απώλειες εάν οι χώρες που δέχονται βοήθεια αποτύχουν να την αποπληρώσουν. Παρέχει μια διαβεβαίωση στους επενδυτές στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι μπορούν να δανείζουν χρήματα στον ESM (αγοράζοντας τα ομόλογά του) και να είναι βέβαιοι ότι θα επιστραφούν. Αυτή βεβαιότητα είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνει υψηλή η πιστοληπτική ικανότητα του ESM και χαμηλό το κόστος δανεισμού.
Η Γερμανία παρέχει το 27% του κεφαλαίου, η Γαλλία το 20% και η Ιταλία το 18%.
Ο ESM μπορεί να δανείσει απευθείας στις κυβερνήσεις. Μπορεί να αγοράσει επίσης τα χρέη τους (δηλαδή κρατικά ομόλογα) είτε άμεσα όταν εκδίδονται είτε στις αγορές. Επιπλέον, ο ESM μπορεί να υποστηρίξει τις τράπεζες άμεσα. Αυτή η υποστήριξη μπορεί να είναι 'ανακεφαλαιοποίηση', συνήθως παρέχοντας χρήματα σε αντάλλαγμα με συμμετοχή στην μετοχική σύνθεση.
Οι πολιτικές που η χώρα δανεισμού καλείται να ακολουθήσει αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά περίπτωση. Για την Ισπανία οι όροι επικεντρώνονται στις τράπεζες. Για την Κύπρο οι όροι ήταν ευρύτεροι και κάλυπταν τη φορολογία, τις κυβερνητικές δαπάνες και τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και του συνταξιοδοτικού.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.