Στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με βάση την κοινοτική οδηγία BRRD προβλέπει το draft του Eurogroup που συζητείται στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.
Η ευρωπαϊκή οδηγία BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive) έχει ήδη τεθεί σε ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη από την 1η Ιανουαρίου 2015 και προβλέπει τη στήριξη και εξυγίανση των τραπεζών μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης (resolution).
Πρόκειται για μια διαδικασία στήριξης των προβληματικών τραπεζών, μέσω του μέτρου του bail-in, ήτοι της εκ των έσω εξυγίανσής τους, της εκ των έσω ανακεφαλαιοποίησής τους.
Στη διαδικασία του bail-in προβλέπεται η στήριξη της τράπεζας μέσω της εμπλοκής των μετόχων και ομολογιούχων και όχι των φορολογουμένων.
Το κόστος φεύγει από τον φορολογούμενο και μεταφέρεται στους μετόχους αρχικά, στους ομολογιούχους στη συνέχεια και ως τελευταία περίπτωση στους καταθέτες.
Η ιεραρχία αυτή είναι σαφής με τους καταθέτες να αποτελούν την ύστατη επιλογή.
Στην περίπτωση της Ελλάδας ο βασικός μέτοχος είναι το ελληνικό δημόσιο.
H ευρωπαϊκή οδηγία (Bank Recovery and Resolution Directive - BRRD) έχει υιοθετηθεί πανευρωπαϊκά από την άνοιξη του 2014.
Οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν τους Ευρωπαίους να ζητούν από την Ελλάδα κεφαλαιακό απόθεμα για τις ελληνικές τράπεζες, ύψους από 10 έως 25 δισ. ευρώ.
Yπενθυμίζεται εδώ ότι βάσει της κοινοτικής οδηγίας όλες οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι πλήρως εγγυημένες και προστατευμένες και δεν μπορούν να υποστούν κούρεμα (haircut). Επί της ουσίας, εάν υπάρξει κίνδυνος θα αφορά καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.