6 προκλήσεις για τη νέα σχολική χρονιά

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
prokliseisΆννα Παππά
δασκάλα-συγγραφέας
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης και της περιορισμένης χρηματοδότησης των σχολείων, οι προκλήσεις θα είναι περισσότερες από έξι. Παρατίθενται λοιπόν οι σοβαρότερες από αυτές και προτείνονται μερικές ιδέες για ενδεχόμενη χρήση.
1. Όλα αυτά τα παιδιά!
Πόσους μαθητές είχατε στην τάξη σας την περασμένη χρονιά; Καλά θα κάνατε, αν για φέτος υπολογίζατε μερικούς ακόμη.
Η συνεχιζόμενη  ανεργία των γονέων και η αύξηση των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία σίγουρα θα φέρουν μερικούς νέους μαθητές στο σχολείο σας. Δεν έχετε άλλη επιλογή, όπως δε θα έχετε και επί πλέον χρήματα. Είναι δύσκολο για σας, αλλά ακόμη πιο δύσκολο είναι για τα παιδιά, που χρειάζονται την προσοχή σας.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Τη στιγμή που η κατάσταση απέχει πολύ από το ιδανικό, είναι η ευκαιρία να αναδείξετε μερικές από τις ικανότητές σας. Ζητήστε από τους μαθητές, ειδικά των μεγαλύτερων τάξεων, κάθε μέρα, πριν φύγουν από την τάξη σας, να γράψουν μία ερώτηση για σας, ίσως ένα σημείωμα σχετικό με το τι δεν καταλαβαίνουν. Με τον τρόπο αυτό θα χαράξετε τη σωστή πορεία της τάξης και θα εντοπίσετε τα σημεία που υστερείτε ως παιδαγωγός, ως τάξη ή τα σημεία που υστερούν μεμονωμένοι μαθητές.
2. Ενεργοποίηση της τεχνολογίας
Οι σημερινοί μαθητές είναι οπαδοί της τεχνολογίας. Αγαπούν τα βιντεοπαιχνίδια, τα κοινωνικά δίκτυα και δύσκολα αποχωρίζονται το κινητό τους τηλέφωνο ή το tablet τους. Ίσως εδώ να διαφωνείτε, αλλά ακόμη κι αν συμβαίνει αυτό, έχετε συνειδητοποιήσει ότι η τεχνολογία είναι συχνά το κλειδί που ανοίγει την πόρτα προς όφελος του μαθητή; Εντάξτε, λοιπόν, την τεχνολογία και τα κοινωνικά δίκτυα στην καθημερινή πρακτική, όσο περισσότερο μπορείτε.
3.  Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός
Ένας στους τρεις έφηβους ομολογούν ότι έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού. Η ηλικία όλο και μικραίνει. Πολλά παιδιά αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν αυτή την ιδιαίτερη μορφή εκφοβισμού.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Δυστυχώς λίγα πράγματα καθώς ο εκφοβισμός γίνεται από το σπίτι. Αλλά η πρόληψη είναι  η καλύτερη πολιτική χειρισμού της κατάστασης. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι «η συζήτηση μέσα στην τάξη και ο συχνότερος διάλογος με τα παιδιά περιορίζει τη συχνότητα του εκφοβισμού».
 4. Συμμετοχή των γονέων
Οι έμπειροι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο ειδών γονείς. Εκείνοι που, καθημερινά, μπερδεύονται στα πόδια των δασκάλων, που έχουν στρατοπεδεύσει στην τσέπη τους και οι άλλοι (οι περισσότεροι) που δε γνωρίζουν την πόρτα του σχολείου, σαν να ζουν σε σπηλιά.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Πρώτα να πιστέψετε ότι η συμμετοχή των γονέων στη σχολική κοινότητα υποστηρίζει τη μάθηση. Μετά να διαχειριστείτε κατάλληλα τους γονείς ώστε να ωθούν τη μάθηση αντί να είναι τροχοπέδη. Η διαχείριση των γονέων είναι ένας λεπτός χειρισμός, που όταν είναι επιτυχής έχει να προσφέρει πολλά.
5. Ο μισθός;
Ποιος μισθός ρωτάτε. Αφού πληρώσετε τα δάνειά σας, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τους φόρους, το αυτοκίνητο, τι μένει; Ελάχιστα για το φαγητό.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Αγωνιστείτε για να κερδίσετε την επαγγελματικοί αμοιβή που σας αξίζει. Τη δικαιούστε, άλλωστε. Όμως μη συνδέετε την επαγγελματική σας απόδοση με τον μισθό σας. Έχετε να κάνετε με παιδιά. Μη ξεχνάτε ότι «κάθε παιδί είναι ακριβότερο από όλα τα χρήματα του κόσμου».
6. Τι μπορείτε να κάνετε;
Η απάντηση είναι ο ακτιβισμός σας. Τα παιδιά δε φταίνε. Ποτέ και για τίποτε δεν έφταιξε κανένα παιδί. Να το συνειδητοποιήσετε αυτό και να δώσετε την ψυχή σας εκεί που είναι ταγμένη: στην ψυχή των παιδιών, στην ψυχή των μαθητών σας…
Καλή σχολική χρονιά!
Περισσότερα θέματα για το σχολείο εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)