Τα προεκλογικά debate μέσα στον χρόνο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Οι προεκλογικές τηλεμαχίες μέσα στον χρόνο (Βίντεο)

Στην ελληνική προεκλογική πραγματικότητα εισήχθησαν το 1990. Και από τότε τα προεκλογικά ντιμπέιτ και οι συμμετέχοντες σε αυτά δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν την πεπατημένη του μονολόγου, καταργώντας κάθε έννοια τηλεμαχίας με τη μορφή τουλάχιστον που έχει πάρει στο εξωτερικό.

Αν εξαιρέσουμε το πρώτο ντιμπέιτ του 1990 στο οποίο συμμετείχαν, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης και το οποίο διεξήχθη στο αμφιθέατρο του Πάντειου Πανεπιστημίου με συντονιστή τον Γιάννη Καψή, από εκεί και έπειτα όλα τα ντιμπέιτ έχουν διεξαχθεί στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, στα στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης.



Το ντεμπούτο της η ΕΡΤ στα ντιμπέιτ το έκανε το 1996 όταν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, ο Μιλτιάδης Έβερτ από τη ΝΔ και ο Κώστας Σημίτης από το ΠΑΣΟΚ, διασταύρωσαν κατ'ευφημισμόν τουλάχιστον τα ξίφη τους. 



Το 2000 το ντιμπέιτ διεξήχθη και πάλι μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων δηλαδή του Κώστα Καραμανλή και του Κώστα Σημίτη.


Το 2004 ο κύκλος των συμμετεχόντων άνοιξε... Συμμετείχαν ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Δημήτρης Τσοβόλας.



Το ίδιο μοτίβο ακολουθήθηκε και στο ντιμπέιτ του 2007, με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να συμμετέχουν σε αυτό. Εκεί έκανε και μια από τις πρώτες του εμφανίσεις στο πλευρό του Αλέκου Αλαβάνου, ο μετέπειτα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.


Η αυλαία των ντιμπέιτ έπεσε το 2009 οπότε και αρχικά έλαβε χώρα μία τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, του Κώστα Καραμανλή- και του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε και ένα ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών κομμάτων. Εκεί ήταν και η επίσημη πρώτη του Αλέξη Τσίπρα.

​Τα χρόνια της κρίσης που μεσολάβησαν παρά τις αρκετές εκλογές αναμετρήσεις-δύο το 2012 και μια στις αρχές του 2015- ντιμπέιτ δεν διεξήχθησαν με την πολιτική αντιπαράθεση να περιορίζεται στα προεκλογικά μπαλκόνια και τις ξεχωριστές συνεντεύξεις στα κανάλια.

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)