Δείτε παρακάτω 10 φωτογραφίες που έχουν μείνει ανεξίτηλες στην ιστορία, ώστε να μας θυμίζουν τα συγκεκριμένα γεγονότα.
10. Eκτέλεση στρατιώτη της Viet Cong
Η φωτογραφία αυτή, που πήρε βραβείο Πούλιτζερ, απεικονίζει το στρατηγό Nguyen Ngoc Loan να εκτελεί εν ψυχρώ ένα κρατούμενο της Viet Cong.
9. Φυλακές Abu Ghraib
Λίγο μετά την εισβολή της Αμερικής στο Ιράκ, είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες βιασμών, βασανιστηρίων και δολοφονιών μέσα στις φυλακές του Abu Ghraib, από Αμερικάνους στρατιώτες.
8. Ατομική βόμβα στο Nagasaki και στη Hiroshima
Η ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του 20ου αιώνα που σφράγισαν την νίκη των συμμάχων κατά του Άξονα.
Η χρήση αυτού του όπλου θεωρήθηκε απαραίτητη από τις ΗΠΑ για την αποφυγή μεγάλης στρατιωτικής απόβασης με πολλούς νεκρούς καθώς και ο μόνος ικανός δρόμος να πεισθεί ο αντίπαλος σε άνευ όρων παράδοση.
Οδήγησε στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με την παράδοση της Ιαπωνίας λίγες μέρες αργότερα.
Στο αποκορύφωμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Οι νεκροί στη Χιροσίμα λέγεται ότι άγγιξαν τους 160.000 ενώ στο Ναγκασάκι τους 80.000.
7. 11η Σεπτεμβρίου
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, εκδηλώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, και τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο.
Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες: εκτός των 19 αεροπειρατών, συνολικά από τις επιθέσεις, 2973 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 μένουν αγνοούμενοι.
6. Hector Pieterson 1976 – Νότιος Αφρική
Ο Hector Pieterson (1964-1976) σκοτώθηκε σε ηλικία 12 ετών, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά διαμαρτυρίας φοιτητών, και ήταν ένας από τους πρώτους νεκρούς της σφαγής στις 6 Ιουνίου 1976 στο Soweto.
Η εικόνα του έγινε το σύμβολο της εξέγερσης του 1967 στο Σοβέτο της Νότιας Αφρικής και της αντίστασης στη βαρβαρότητα της κυβέρνησης του Απαρτχάιντ.
5. Ταφή άγνωστου παιδιού – Διαρροή χημικών στο Μποπάλ
Η φωτογραφία απεικονίζει την ταφή ενός μικρού παιδιού. Ο θάνατος του προκλήθηκε από τοξικό αέριο που αφέθηκε από εταιρεία χημικών.
H διαρροή χημικών στο Μποπάλ ήταν ένα βιομηχανικό ατύχημα το όποιο έλαβε χώρα το βράδυ στις 2-3 Δεκεμβρίου 1984 στο εργοστάσιο εντομοκτόνων της Union Carbide India Limited κοντά στη πόλη Μποπάλ στην Ινδία.
Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι εκτέθηκαν σε ισοκυανικό μεθύλιο και άλλα χημικά. Ο αριθμός των θυμάτων λόγω της διαρροής δεν είναι επακριβώς γνωστός.
Μέχρι τον Οκτώβριο του 2003 είχαν δοθεί αποζημιώσεις για 15.248 θανάτους και 554.895 περιπτώσεις αναπηρίας.
Υπολογίζεται ότι συνολικά λόγω της διαρροής έχασαν τη ζωή τους 15.000 με 25.000 άνθρωποι, σύμφωνα με ακτιβιστικές οργανώσεις.
4. Απαγχονισμός νεαρών μαύρων
Η φωτογραφία αυτή απεικονίζει τον απαγχονισμό και το λιντσάρισμα δύο νεαρών μαύρων ανδρών που κατηγορήθηκαν για το βιασμό και το φόνο μίας γυναίκας και του φίλου της.
3. Πατέρας από την Παλαιστίνη προστατεύει το γιο του – Ένα 12χρονο παιδί , θύμα της βίας και του παραλογισμού των μεγάλων.
Ο Jamal al-Durrah και ο 12χρόνος γιος του Muhammad γίνονται ΄οι πρωταγωνιστές΄ μπροστά στην κάμερα δημοσιογράφων της Γαλλικής τηλεόρασης. Πατέρας και γιος παγιδεύονται στα πυρά των ισραηλινών στρατιωτών στη λωρίδα της Γάζας.
Ο Jamal προσπαθεί να προστατέψει το παιδί του από τις σφαίρες.
Η κάμερα συνεχίζει να καταγράφει το ντοκουμέντο του εφιάλτη. Ο 12χρονος πέφτει νεκρός από τα πυρά ενώ ο πατέρας του τραυματίζεται σοβαρά. Ο μικρός παλαιστίνιος ανακηρύσσεται από τους συμπατριώτες του σε μάρτυρα.
2. «Ο τελευταίος Εβραίος της Vinnitsa»
Η φωτογραφία αυτή είναι από το προσωπικό λεύκωμα ενός στρατιώτη Einsatzgruppen,(ειδικές δυνάμεις των SS) που έγραφε στο οπισθόφυλλο του «ο τελευταίος Εβραίος, της Vinnitsa.»
Η φωτογραφία παρουσιάζει ένα μέλος της Einsatzgruppen ενώ είναι έτοιμο να πυροβολήσει ένα εβραϊκης καταγωγής άτομο που είναι γονατισμένο μπροστά από έναν μαζικό τάφο στη Vinnitsa, της Ουκρανίας το 1941.
Οι 28.000 Εβραίοι από τη Vinnitsa και τις γύρω περιοχές κατασφάχτηκαν εκείνη τη χρονιά.
1. To παιδί και ο γύπας
Η φωτογραφία πήρε το πρώτο βραβείο Πούλιτζερ το 1994.
Το παιδί στη φωτογραφία προσπαθεί να σύρει το κορμί του προς την κατασκήνωση φαγητού των Ηνωμένων Εθνών, που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μακρυά, σύμφωνα με το κείμενο που τη συνοδεύει.
Ο γύπας καρτερεί το θάνατο του παιδιού, ώστε να μπορέσει να το φάει.
Η φωτογραφία προκάλεσε αντιδράσεις, όταν είδε το φως της δημοσιότητας. Κανείς δε γνώριζε τι απέγινε το παιδί της φωτογραφίας, συμπεριλαμβανομένου και του φωτογράφου Κέβιν Κάρτερ, που απομακρύνθηκε αμέσως μόλις τράβηξε τη φωτογραφία.
Τρεις μήνες αργότερα, ο Κέβιν Κάρτερ αυτοκτόνησε, λίγο αργότερα αφότου διεγνώσθη με κατάθλιψη.
Πίσω του άφησε ένα ημερολόγιο, που ξεκινούσε λέγοντας, «Αγαπητέ Θεέ, υπόσχομαι ότι δε πετάξω πια άλλο φαγητό στα σκουπίδια, όσο άνοστο και αν είναι. Προσεύχομαι, ότι θα προστατεύεις την ψυχή αυτού του παιδιού…»
Περισσότερες ιστορικές φωτογραφίες εδώ.