Σε φιάσκο με μεγάλο πολιτικό κόστος κινδυνεύει να εξελιχθεί το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς από σήμερα τίθεται σε ισχύ το 23%, το οποίο είχε «παγώσει». Η σχετική παράταση, η οποία είχε δοθεί με δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών έληξε την Παρασκευή και από την κυβέρνηση δεν δόθηκε κάποια νέα παράταση.
Ως εκ τούτου, από σήμερα ισχύει ο αυξημένος ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.
Το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί ένα από τα δύο μεγάλα αγκάθια των διαπραγματεύσεων της περασμένης εβδομάδας με το κουαρτέτο των πιστωτών, καθώς το μήνυμα που έστειλαν οι δανειστές είναι ξεκάθαρο: Ή ΦΠΑ 23% οριζόντια σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση ή καμία φορολογική επιβάρυνση, με την κυβέρνηση να καλείται να βρει σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια ισοδύναμα μέτρα ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Ως μία τελευταία ελπίδα του Μεγάρου Μαξίμου για το ζήτημα του ΦΠΑ της ιδιωτικής εκπαίδευσης, το οποίο την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την άστοχη τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη για πενταροδεκάρες», η οποία χαρακτηρίστηκε «αυτογκόλ» από συνεργάτες του πρωθυπουργού και προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στο Μαξίμου, εκλαμβάνεται η διαβούλευση με τον αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος φθάνει σήμερα στην Αθήνα και έχει το θέμα στην ατζέντα των συναντήσεών του.
Η θέση αυτή των πιστωτών ήρθε ως απάντηση στην πρόταση της κυβέρνησης για κλιμακωτή φορολογική επιβάρυνση τριών ταχυτήτων (0% σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, 6% στα φροντιστήρια και 23% σε ιδιωτικά σχολεία, ΙΕΚ και Ανοιχτό Πανεπιστήμιο), η οποία και απορρίφθηκε κατηγορηματικά, καθώς προσκρούει στην κοινοτική νομοθεσία.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή ο υπουργός Παιδείας απορρίπτει κάθετα τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για «ταξικό φθόνο», κάνοντας λόγο για επιθέσεις που «δεν αντέχουν σε διάλογο». Ταυτόχρονα όμως, τονίζει ότι η απόφαση μιας οικογένειας να στείλει το παιδί της σε ιδιωτικό σχολείο «προϋποθέτει ότι είναι εύπορη», και συνεπώς «αναλαμβάνει την ευθύνη» της επιλογής της.
«Συνεπώς, δεν πρόκειται για υπερφορολόγηση των λαϊκών τάξεων ούτε των μικρομεσαίων», σημειώνει ο κ. Φίλης, προσθέτοντας ότι «όποιος δεν μπορεί να πληρώσει ΦΠΑ, περί τα 700 ευρώ τον χρόνο, να στείλει το παιδί του στο δημόσιο σχολείο και να πιέσει την πολιτεία να το βελτιώσει».
Πάντως, ο υπουργός φαίνεται να μην αποκλείει και το ενδεχόμενο απόσυρσης του φόρου στο μέλλον, σχολιάζοντας πως «κανένας φόρος δεν είναι μόνιμος».
Ο υπουργός καλεί τους πολίτες να εμπιστευτούν τη δημόσια εκπαίδευση και στο πλαίσιο αυτό προαναγγέλλει σειρά φιλόδοξων παρεμβάσεων για τη μείωση της σχολικής ύλης, τη βελτίωση των βιβλίων και την αναβάθμιση της διδασκαλίας ξένων γλωσσών, με τη δημιουργία ενός δομημένου συστήματος που θα καταλήγει σε ένα «κρατικό Lower» για την πιστοποίηση γλωσσομάθειας.
Υπάρχει μια «νεοφιλελεύθερη ρητορική» που απαξιώνει κάθε τι δημόσιο και δίνει υπέρμετρη αξία σε κάθε τη ιδιωτικό, συνεχίζει ο κ. Φίλης, και επισημαίνει ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια λειτουργούν επίσης ως «μηχανισμοί ιδιαίτερης κοινωνικής ανόδου και απόκτησης γνωριμιών», αλλά και ως μια βολική λύση για εργαζόμενους γονείς που δεν μπορούν να αφιερώσουν πολύ χρόνο στα παιδιά τους.
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.