Οι σημαντικότερες εφευρέσεις της ανθρωπότητας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ



Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, υπήρξαν κάποιες εφευρέσεις που άλλαξαν ριζικά τον κόσμο. Δείτε 25 από τις σημαντικότερες. 

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ



Πριν την ανακάλυψη του αλφαβήτου, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ένα πολύπλοκο εικονογραφικό σύστημα γραφής. Το πρώτο αλφαβητικό σύστημα, λέγεται ότι αναπτύχθηκε μεταξύ 1850 και 1700 π.Χ. από ανθρώπους που μιλούσαν τη σημιτική γλώσσα. Το σύστημα περιελάμβανε 22 σύμβολα και γραφόταν από τα δεξιά προς τα αριστερά. 

ΧΑΡΤΙ



Το χαρτί που πιστεύεται πως υπήρχε από το 105 μ.Χ. ανακαλύφθηκε από τους Κινέζους. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στο δικαστήριο του αυτοκράτορα Ho-di, ο Ts’ai Lun , ανακάλυψε ότι με πολτό από φλοιό μουριάς, κάνναβη, ράκη και δίχτυα ψαρέματος μπορείς να δημιουργήσεις φύλλα χαρτιού. Η τεχνική αυτή διαδόθηκε αργότερα στην Αίγυπτο, τη Αφρική και την Ευρώπη. 

ΠΥΡΙΤΙΔΑ



Πολύ πριν την ανακάλυψη της ατομικής βόμβας, οι Κινέζοι αλχημιστές ανακάλυψαν την πυρίτιδα στην προσπάθειά τους να βρουν την αθανασία. Η δυναστεία των Song τη χρησιμοποίησε εναντίον των Μογγόλων και συνέχισε να τη βελτιώνει. Μέχρι τον 13ο αιώνα, η τεχνική της προετοιμασίας της πυρίτιδας είχε εξαπλωθεί στην Ευρώπη και στον Αραβικό κόσμο. 

Η ΠΥΞΙΔΑ



Η ακριβής προέλευση της πυξίδας είναι δύσκολο να καθοριστεί. Σύμφωνα με τις πηγές, οι πυξίδες χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Κίνα και στους ελληνικούς πολιτισμούς οι οποίοι πίστευαν ότι οι Άραβες έμποροι έφεραν μαζί τους την ιδέα των μαγνητικών πυξίδων στην Ευρώπη περίπου τον 10ο αιώνα. Η πρώτη επιβεβαιωμένη χρήση των μαγνητικών πυξίδων καταγράφηκε στη Μεσόγειο τον 12ο αιώνα. 

ΟΠΤΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ



Πιστεύεται ότι η Ιταλία ήταν η γενέτειρα των φακών οι οποίοι κατασκευάζονταν από φυσικούς κρυστάλλους τον 13ο αιώνα, Παρόλο που στη συνέχεια οι κρύσταλλοι αντικαταστάθηκαν από το γυαλί, οι φακοί εξακολουθούσαν να είναι θολοί. Εν τέλει, το 1730, ο Chester Moore Hall, ένας Άγγλος δικηγόρος εφηύρε τους πρώτους αχρωματικούς φακούς με δύο γυάλινους φακούς και έφερε την επανάσταση στο συγκεκριμένο τομέα. 

ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ



Ο Johannes Gutenberg, ένας Γερμανός σιδεράς, παρουσίασε το πρώτο πιεστήριο στα τέλη της δεκαετίας του 1430. Χρησιμοποιώντας μεταλλικούς κύβους, δημιούργησε μια κινητή μηχανή εκτύπωσης για την αναπαραγωγή κειμένων καθώς και την πρώτη εκτυπωμένη Βίβλο. Το πιεστήριο διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης και εγκαινίασε μια νέα εποχή μαζικής επικοινωνίας. 

Η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ



Η πρώτη ατμομηχανή δημιουργήθηκε από τον Τhomas Savery, έναν Άγγλο στρατιωτικό μηχανικό, το 1698. Παρόλα αυτά, έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το 1712 όπου ένας Άγγλος σιδεράς, ο Thomas Newcomen, εφηύρε τον ατμοσφαιρικό κινητήρα με πιστόνι και η ατμομηχανή άρχισε να έχει εμπορική χρήση σε ορυχεία. Μετά από περίπου πέντε δεκαετίες, μια κατά πολύ εξελιγμένη έκδοση, κατασκευάστηκε από τον Σκωτσέζο μηχανικό James Watt η οποία συνέβαλλε στην Βιομηχανική Επανάσταση. (Φωτο) “Ο Πατέρας του Σιδηρόδρομου”, Ο Πύραυλος του George Stephenson το 1829.

Ο ΕΞΑΝΤΑΣ



Το ναυτικό αυτό όργανο έφερε πραγματικά επανάσταση στους ναυτικούς και τους ανθρώπους της θάλασσας. Ένας από τους πρώτους εξάντες σχεδιάστηκε από τον Άγγλο John Bird το 1757. Το σχέδιό του βασίστηκε στα μοντέλα του οκτάντα που σχεδιάστηκε μεμονωμένα από τον John Hadley και τον Thomas Godfrey στην Αγγλία και στις ΗΠΑ αντίστοιχα. Εκείνοι με τη σειρά τους, είχαν βασιστεί στις ανακαλύψεις για τον "διαφορικό λογισμό" του Νεύτωνα το 1699. 

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ



Παρόλο που στους Κινέζους πιστώνεται μια πρώτη μορφή εμβολιασμού, ο πρώτος που ανακάλυψε τον εμβολιασμό με τη σημερινή του έννοια ήταν ο Βρετανός γιατρός και επιστήμονας Edward Jenner (δεξιά), το 1796. Χρησιμοποίησε αρχικά τον ιό της δαμαλίτιδας για να θεραπεύσει με επιτυχία την ευλογιά κι από εκεί άνοιξε ο δρόμος για περαιτέρω έρευνα στον τομέα αυτό. Είναι πολύ ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι ο Dr. Jenner σκέφτηκε τη συγκεκριμένη θεωρία όταν άκουσε έναν γαλατά να λέει: “Εγώ δεν θα πάθω ποτέ ευλογιά γιατί είχα δαμαλίτιδα. Δεν θα γίνω ποτέ βλογιοκομμένος”.

ΨΥΓΕΙΟ



Το πρώτο τεχνητό σύστημα ψύξης παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης από τον Dr. William Cullen το 1748, και η πρώτη μηχανή ψύξης σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό εφευρέτη Oliver Evans το 1805. Βασιζόμενος στα σχέδια του Evans, ένας Αμερικανός γιατρός, ο John Gorrie έφτιαξε ένα ψυγείο για να θεραπεύσει τους ασθενείς του που υπέφεραν από κίτρινο πυρετό το 1844. Τα οφέλη της ψύξης έγιναν γρήγορα αντιληπτά από την βιομηχανία της ζυθοποιίας και στη συνέχεια από τους συσκευαστές κρέατος. (Φωτο) Ένας αντιπρόσωπος της Electrolux παρουσιάζει στους μηχανικούς ένα από τα ψυγεία της εταιρείας στο Ξενοδοχείο Σαβόι, στο Λονδίνο, στις 26 Φεβρουαρίου 1926. 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ



Πριν το 1857, ο χάλυβας ήταν δυσεύρετος καθώς παράγετο σε μικρές ποσότητες. Ο Sir Henry Bessemer, όμως εφηύρε μια διαδικασία η οποία διευκόλυνε την παραγωγή, η οποία ονομάστηκε διαδικασία Bessemer. Με αυτό τον τρόπο έγινε δυνατή η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων καλής ποιότητας χάλυβα με μικρό κόστος, γεγονός που άλλαξε σημαντικά τον σύγχρονο πολιτισμό. (Φωτο) Ελαιογραφία του E.F. Skinner κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο που απεικονίζει τη διαδικασία Bessemer στο Νότιο Γιορκσάιρ της Αγγλίας. 

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ



Τα σύγχρονα συστήματα υγιεινής εμφανίστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα. Το 1848 σχεδιάστηκε ο Νόμος περί Δημόσιας Υγείας στην Αγγλία μετά από αναφορά του αναμορφωτή σε θέματα δημόσιας υγείας, Edwin Chadwick. Το 1866, ψηφίστηκε ο πρώτος Νόμος Υγιεινής. Άλλα ορόσημα σχετικά με το θέμα αποτελούν η μελέτη του Dr. John Snow, το 1854 η οποία αποδείκνυε ότι η χολέρα μεταδίδεται με το νερό καθώς και η σηπτική δεξαμενή του Louis Moureas το 1860. (Φωτο) Προσωπικό περιμένει σε Βρετανικό τρένο υγιεινής στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

ΤΗΛΕΦΩΝΟ



Στις 7 Μαρτίου του 1876, ο γεννημένος στη Σκωτία Αμερικανός επιστήμονας Alexander Graham Bell πήρε τον επίσημο τίτλο της ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή του, το τηλέφωνο. Ο Bell, που εργαζόταν σε σχολή κωφών την εποχή εκείνη, προσπαθούσε να κατασκευάσει μια συσκευή που θα μετέδιδε τον ήχο με ηλεκτρισμό. Τρεις μέρες μετά την κατοχύρωση της εφεύρεσης, η πρώτη πρόταση ακούστηκε από το τηλέφωνο όταν ο Bell είπε στον βοηθό του, Thomas Watson: “Κύριε Watson, ελάτε εδώ, σας θέλω”.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ



Ο Βέλγος μηχανικός Jean Joseph Etienne Lenoir ήταν ο πρώτος που ανέπτυξε μια μηχανή εσωτερικής καύσης το 1858. Ωστόσο, ήταν ο Nikolaus Otto, ένας Γερμανός μηχανικός που κατάφερε με επιτυχία να αναπτύξει τον πρώτο τετράχρονο κινητήρα το 1876. (Φωτο) Το τρίτροχο του Karl Benz το 1885, το οποίο ήταν το πρώτο όχημα που χρησιμοποιούσε κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ο Benz, πρωτοπόρος ιδρυτής της Mercedes-Benz, κατοχύρωσε και τη σχετική ευρεσιτεχνία.

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ



Δεν αποτελεί ακριβώς εφεύρεση και η ανακάλυψη του ηλεκτρισμού μπορεί να αποδοθεί σε αρκετούς ανθρώπους όπως ο William Gilbert, ο Benjamin Franklin, ο Alessandro Volta και ο Michael Faraday. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να πούμε πως τα πράγματα εξελίχθηκαν ραγδαία στον τομέα αυτό μετά την ανακάλυψη του λαμπτήρα πυρακτώσεως από τον Αμερικανό εφευρέτη Thomas Alva Edison γύρω στο 1878. Περίπου την εποχή εκείνη, ένας Βρετανός επιστήμονας, ο Joseph Swan εφηύρε το ίδιο πράγμα στη χώρα του. Οι δυο τους, κάποια χρόνια αργότερα, σχημάτισαν εταιρεία και παρήγαγαν τον πρώτο λαμπτήρα πυρακτώσεως. 

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ



Ο Ιταλός εφευρέτης Guglielmo Marconi θεωρείται ότι ήταν ο πρώτος που ανέπτυξε και μετέδωσε το πρώτο υπερατλαντικό ραδιοφωνικό σήμα το 1901. Πριν από εκείνον, και άλλοι επιστήμονες όπως ο Nikola Tesla και ο Nathan Stufflefield είχαν εργαστεί στον ίδιο τομέα. Για την ακρίβεια, ο Tesla θεωρείται πλέον ο πρώτος που κατοχύρωσε την τεχνολογία αυτή το 1893. Η εφεύρεση του ραδιοφώνου ανέδειξε την δύναμη των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. (Φωτο) Το πρώτο τρανζίστορ της Sony, το TR-55 που κατασκευάστηκε το 1955. 

ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ



Στις 17 Δεκεμβρίου του 1903, δύο αδέλφια Αμερικανοί, ο Wilbur και ο Orville Wright εφηύραν το πρώτο αεροπλάνο. Ο Wilbur κατάφερε να το πετάξει για 59 δευτερόλεπτα σε ύψος 259,6 μέτρων. Τα δυο αδέλφια συνέχισαν τις προσπάθειές τους και δύο χρόνια αργότερα κατάφεραν να κατασκευάσουν το πρώτο λειτουργικό αεροπλάνο, Οι αδελφοί Wright εμπνεύστηκαν από τα σχέδια του Γερμανού αεροπόρου Otto Lilienthal ο οποίος δυστυχώς πέθανε κατά τη διάρκεια ενός από τα πειράματά του. (Φωτο) Το μονοπλάνο Bleriot που χρησιμοποιούσε ο Βρετανικός στρατός. 

ΤΕΧΝΗΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ



Ο καθηγητής Fritz Haber (στη φωτο), Γερμανός χημικός, ανακάλυψε τη διαδικασία της σύνθεσης της αμμωνίας από άζωτο και υδρογόνο το 1918. Η ανακάλυψη αυτή βοήθησε στην μαζική παραγωγή λιπασμάτων που έπαιξε σημαντικότατο ρόλο κατά την Πράσινη Επανάσταση. Ο Haber έγινε επίσης γνωστός ως ο πατέρας των χημικών όπλων εξαιτίας της μελέτης του πάνω στα δηλητηριώδη αέρια κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. 

ΠΕΝΙΚΙΛΛΙΝΗ



Το πρώτο αντιβιοτικό στον κόσμο ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Dr. Alexander Fleming, βακτηριολόγο στο Νοσοκομείο St. Mary’s στο Λονδίνο, τον Σεπτέμβριο του 1928. Αργότερα σχολίασε λέγοντας, "Όταν ξύπνησα εκείνη την ημέρα, λίγο μετά τα χαράματα, δεν σκόπευα να φέρω την επανάσταση στην ιατρική επιστήμη ανακαλύπτοντας το πρώτο αντιβιοτικό. Αλλά υποθέτω ότι αυτό συνέβη τελικά". (Φωτο) Ο Fleming αναπαριστά τη σκηνή της ανακάλυψης στο εργαστήριό του σε εκπαιδευτική ταινία το 1945. 

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΧΑΣΗ



Η ανακάλυψη της πυρηνικής σχάσης αποδίδεται στον Ιταλό φυσικό Enrico Fermi, ο οποίος δημιούργησε την πρώτη πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση το 1934. Ωστόσο, η σημασία της αποδείχθηκε αργότερα το 1938 όταν δύο Γερμανοί επιστήμονες, ο Otto Hahn και ο Fritz Strassmann, κατάφεραν να διασπάσουν με επιτυχία ένα άτομο ουρανίου. Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε στη δημιουργία της ατομικής βόμβας που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ



Μεταξύ των δεκαετιών του '40 και του '60, μια μεγάλη αγροτική επανάσταση έμελλε να αλλάξει την ανθρωπότητα για πάντα. Ο αγροτικός οικονομολόγος Norman Borlaug (φωτο), που τον αποκάλεσαν αργότερα "πατέρα της Πράσινης Επανάστασης", ανέπτυξε μια θεωρία η οποία κατάφερε να ενισχύσει την αγροτική παραγωγή και να σώσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους από την πείνα. Ο όρος "πράσινη επανάσταση" χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1968 από τον William Gaud, τον τότε διευθυντή του Πρακτορείου Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ. 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΗΜΙΑΓΩΓΩΝ



Οι John Bardeen, Walter Brattain και William Shockley ανακάλυψαν το πρώτο τρανζίστορ, μια συσκευή που είχε κατασκευαστεί από ημιαγωγούς, το 1947. Παρόλα αυτά, ο όρος "ημιαγωγός" χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιταλό φυσικό Alessandro Volta το 1782 και η συσκευή ημιαγωγών κατοχυρώθηκε από τον Ινδό Jagadish Chandra Bose το 1901. Τα ηλεκτρονικά στοιχεία των ημιαγωγών άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία της σημερινής εικονικής πραγματικότητας. 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΗΜΙΑΓΩΓΩΝ



Οι John Bardeen, Walter Brattain και William Shockley ανακάλυψαν το πρώτο τρανζίστορ, μια συσκευή που είχε κατασκευαστεί από ημιαγωγούς, το 1947. Παρόλα αυτά, ο όρος "ημιαγωγός" χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιταλό φυσικό Alessandro Volta το 1782 και η συσκευή ημιαγωγών κατοχυρώθηκε από τον Ινδό Jagadish Chandra Bose το 1901. Τα ηλεκτρονικά στοιχεία των ημιαγωγών άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία της σημερινής εικονικής πραγματικότητας. 

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟ ΧΑΠΙ



Ο Dr. Carl Djerassi, ο Αμερικανός χημικός που είχε γεννηθεί στην Αυστρία είναι ο "πατέρας του αντισυλληπτικού χαπιού". Η εφεύρεση του Djerassi δημιούργησε μια κοινωνική επανάσταση που δεν είχε προηγούμενο. Η έρευνες που έκανε στο Μεξικό το 1951 οδήγησαν στην ανακάλυψη του αντισυλληπτικού χαπιού. Το 1957 εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων για σοβαρές προεμμηνορρυσιακές διαταραχές και τέλος το 1961 το χάπι πήρε έγκριση για αντισυλληπτική χρήση. (Φωτο) Χάπια Zorane, μια σειρά από αντισυλληπτικά χάπια. 

INTERNET



Η δημιουργία του Internet έχει τις ρίζες της στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου όταν οι ΗΠΑ το χρησιμοποιούσαν σαν κυβερνητικό όπλο. Φοβούμενοι μια ενδεχόμενη επίθεση στα τηλεφωνικά τους δίκτυα, από τη Σοβιετική Ένωση, οι Αμερικανοί αναζητούσαν μια λύση και ένας επιστήμονας από το M.I.T., ο J.C.R. Licklider, πρότεινε ένα "γαλακτικό δίκτυο" υπολογιστών για επικοινωνία, το 1962. Η έννοια της "μεταγωγής πακέτου" αναπτύχθηκε το 1965 και οδήγησε στη δημιουργία του ARPAnet, του κυβερνητικού δικτύου υπολογιστών. Το πρώτο μήνυμα που στάλθηκε μέσω αυτού του δικτύου ήταν “LOGIN”, το 1969. 

Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ



Η ανάπτυξη του πρώτου μικροεπεξεργαστή το 1971 από τον Ted Hoff, έναν μηχανικό της Intel, οδήγησε σε καθοριστικές αλλαγές στον κόσμο των PC. Κατά τη δεκαετία του '70 ορισμένοι, μεταξύ των οποίων και οι Paul G. Allen, Bill Gates, Steve Jobs και Stephen Wozniak έφεραν την επανάσταση στους υπολογιστές, καθιστώντας τους φιλικούς προς το χρήστη και προσιτούς οικονομικά. 

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)