Εάν οποιαδήποτε μορφή ζωής με νοημοσύνη στο γαλαξία διακόψει την πορεία του διαστημόπλοιου Voyager και μπορέσει ν’ αποκωδικοποιήσει τις οδηγίες που περιέχει το μήνυμα που μεταφέρει, οι 116 εικόνες που ακολουθούν είναι το μόνο πράγμα που θα μάθει για το ανθρώπινο είδος και τη Γη, σ’ ένα μέλλον μακρινό που μπορεί να είμαστε χαμένοι από καιρό.
To 1977, τα μη επανδρωμένα ανιχνευτικά διαστημόπλοια Voyager 1 και Voyager 2, εκτοξεύτηκαν στο διάσημα με στόχο να εξερευνήσουν τα απώτερα όρια του ηλιακού μας συστήματος και κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας έκαναν τη δουλειά τους πολύ καλά.
Εξοπλισμένα με ένα σύστημα μνήμης 8 – track, όργανα και υπολογιστές χιλιάδες φορές πιο ανίσχυρους από τους επεξεργαστές των κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται στην τσέπη σας, τα Voyager 1 & 2 έστειλαν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, εικόνων και πληροφοριών για κάθε έναν από τους απομακρυσμένους γιγάντιους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (Δία, Κρόνο, Ουρανό, Ποσειδώνα)αλλά και τους δορυφόρους τους.
Η ερευνητική ομάδα της NASA που είναι αρμόδια για το συγκεκριμένο project γνώριζε εξ’ αρχής πως μόλις τα δύο διαστημόπλοια ολοκλήρωναν την προκαθορισμένη πλανητικής τους περιοδεία, θα παρέμεναν σε τροχιά προς το διαστρικό κενό και χάρη στην ταχύτητα που θα αποκτούσαν από το βαρυτικό πεδίο του Δία, θα ξέφευγαν από την ηλιόσφαιρα, την προστατευτική φούσκα που δημιουργεί ο ήλιος, βγαίνοντας από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος. Από τη στιγμή που τα δύο διαστημόπλοια θα μπορούσαν πλέον να περιπλανηθούν στα αχαρτογράφητα νερά του γαλαξία μας, οι επιστήμονες της NΑSA αποφάσισαν ότι έπρεπε να μεταφέρουν ένα μήνυμα φτιαγμένο από τους ίδιους, στην απίθανη περίπτωση που θα έρχονταν σε επαφή με κάποια εξωγήινη μορφή ζωής.
Για να συνθέσουν το περιεχόμενο του μηνύματος επιστράτευσαν το διάσημο αστροφυσικό και εκλαϊκευτή της επιστήμης, Καρλ Σαγκάν. Ο Σαγκάν μαζί με μία επιτροπή ειδικών επέλεξαν ένα φωνογράφο δίσκων βινυλίου LP και μετά από έξι εβδομάδες δημιούργησαν έναν «Χρυσό Δίσκο». O δίσκος περιέχει μία συλλογή από ήχους και εικόνες που πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο από οποιαδήποτε αντικείμενο που έχει κατασκευαστεί από ανθρώπους.
Ο «χρυσός δίσκος» περιέχει 116 κωδικοποιημένες φωτογραφίες σε αναλογική μορφή που απεικονίζουν στιγμιότυπα γύρω από την επιστημονική γνώση, την ανατομία, τα μεγάλα ανθρώπινα επιτεύγματα και το περιβάλλον της Γης. Οι εικόνες αυτές παρουσιάζονται ως έγχρωμες στο βίντεο, αλλά στο δίσκο έχουν εγγραφεί όλες (εκτός από 20) ασπρόμαυρες. Πέρα από τις εικόνες ο «χρυσός δίσκος» περιέχει επίσης ομιλούντες χαιρετισμούς σε περισσότερες από 50 γλώσσες και διαλέκτους, μία συλλογή από γήινους ήχους και 90 λεπτά επιλεγμένης μουσικής από όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί πως από αυτά τα 90 λεπτά απουσιάζουν οι Beatles, οι οποίοι ήθελαν πολύ να στείλουν στο διάστημα το τραγούδι «Here Comes the Sun», αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να εξασφαλίσουν την άδεια της δισκογραφικής τους εταιρείας. Η επιτροπή άφησε χώρο στο δίσκο και για ένα μήνυμα από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα αρχεία είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό περίβλημα των Voyager 1 και Voyager 2 και προστατεύονται από ένα περίβλημα αλουμινίου. Στην επιφάνειά του έχουν χαραχθεί σύμβολα που εξηγούν πώς μπορούν να αποκωδικοποιηθούν οι χρυσοί δίσκοι σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με κάποια εξωγήινη μορφή ζωής.
Αυτή τη στιγμή, τα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2 βρίσκονται ακόμη σε επαφή με τη Γη και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της NASΑ δεν πρόκειται να χάσουν ισχύ τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του 2020. Πριν από δύο περίπου χρόνια ανακοινώθηκε ότι το Voyager 1 είναι το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο που βγήκε από το ηλιακό μας σύστημα. Ο ανιχνευτής του συνέλεξε υψηλής πυκνότητας πλάσμα, χαρακτηριστικό υλικού που βρίσκεται στο χώρο πέρα από την ηλιόσφαιρα. Το Voyager 2 αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα εξωτερικά στρώματα της ηλιόσφαιρα, με κατεύθυνση νότια προς την τροχιά της Γης, ενώ το Voyager 1 περιπλανιέται προς το Βορρά, σε απόσταση περίπου 19 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον «γαλάζιο πλανήτη».
Το Vox.com συγκέντρωσε όλες τις εικόνες σε ένα βίντεο:
Περισσότερα βίντεο εδώ.