20 πράγματα που δηλητηριάζουν την ευτυχία σου

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας έχουμε δηλητηριάσει την ευτυχία μας, είτε κάνοντας πρωταγωνιστή το φόβο, την ανησυχία, το άγχος ή απλά παίρνοντας τις λάθος αποφάσεις. Η ζωή μπορεί πάντα να ρίξει κάποιον σε κενό αέρος, αλλά το θέμα δεν είναι οι αντιξοότητες και το πώς θα αντιδράσεις σε αυτές.
Είναι άλλο αυτό που σου δίνει η ζωή η ίδια κι άλλο αυτό που προκαλείς πολλές φορές μόνος σου στον εαυτό σου.
Κάποιες φορές είναι απλά θέμα λάθος κινήτρων, που μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα τελείως λάθος μονοπάτι κι αντί για το αντίδοτο να βυθιζόμαστε περισσότερο το δηλητήριο και την τοξικότητα.
1. Η ζήλεια μπορεί να καταστρέψει την σχέση σου
Καλύτερα να αντιμετωπίζεις το τέρας της ζήλειας με το που ξεπροβάλει το κεφάλι του στην ζωή σου. Οι περισσότεροι δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι τους έχει τσιμπήσει αυτό το πράσινο, άσχημο τέρας που λέγεται ζήλεια. Όμως σε όλους συμβαίνει κατά καιρούς. Συνήθως πηγάζει από αισθήματα ανικανοποίητου και μπορεί σε κάθε περίπτωση να καταστρέψει μια σχέση. Ένα χαρούμενο κι ευτυχισμένο άτομο, είναι αυτό που έχει απαλλαγεί από την ζήλια και ζει μια υγιή σχέση
2. Επιθυμείς τα υλικά αγαθά πιο πολύ
Έχει συχνά ειπωθεί πως οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που κάνουν πιο πολλά πράγματα για τους άλλους παρά για τους εαυτούς τους. Εάν είσαι από εκείνους που κυνηγάνε στην ζωή τους τα υλικά αγαθά, πλούτο, αυτοκίνητα, επώνυμα ρούχα κτλ, είναι δεδομένο πως δηλητηριάζεις την ζωή σου και την ευτυχία σου. Η επιθυμία όλο και περισσότερων αγαθών, σταδιακά οδηγεί σε μεγαλύτερη απογοήτευση, γιατί μεγαλώνει η αίσθηση του ανικανοποίητου, ζητώντας όλο και περισσότερα. Μια πιο ήπια και μετρημένη ζωή, μακροπρόθεσμα μπορεί να σου δώσει πολύ μεγαλύτερη ευτυχία.
3. Η γκρίνια και τα μούτρα θα καταστρέψουν την ευτυχία σου
Κάποτε ήξερα κάποιον, που κρατούσε κακία και μούτρα στον ίδιο του τον πατέρα, εγκαταλείποντας την οικογένειά του. Η πικρία και η κακία είχε μπει τόσο μέσα του που λειτουργούσε καταστρέφοντας κάθε τι υγιές μέσα του και στερώντας κάθε ελπίδα για ευτυχία.
Οι Στωικοί Φιλόσοφοι, πίστευαν πως κάποια πράγματα δεν μπορούν να ελεγχθούν από εμάς. Οπότε για αυτά, δεν θα έπρεπε να ανησυχούμε, να απασχολούμαστε και να προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Η ευτυχία έρχεται από το να πηγαίνουμε παρακάτω την ζωή μας και αφήνοντας πίσω μας κακίες, μούτρα και πικρίες.
4. Ό,τι μετανιώνεις θα καταστρέψει την ησυχία σου
Το μόνο σίγουρο είναι πως η ζωή μας γεμίζει από πράγματα για τα οποία μετανιώνουμε από καιρό σε καιρό. Εγώ τα λέω λάθη. Λάθη είναι μόνο όταν μαθαίνεις κάτι από αυτό και ξέρεις πώς να μην το ξανακάνεις. Δεν υπάρχει καμία χρησιμότητα στο να κοιτάς πίσω και να αναλώνεσαι στο τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά στο παρελθόν. Απλά, πήγαινε παρακάτω, προσπάθησε έναν άλλο δρόμο. Το πιθανότερο είναι πως θα είσαι καλύτερα εκεί.
5. Η εξάρτησή σου από τους άλλους θα σου κρύψει την όποια ευτυχία
Αν είσαι ένα άτομο που εξαρτάσαι από τους άλλους, αν εξαρτάς την ζωή και την ευτυχία σου από τους άλλους, τότε χωρίς καμία αμφιβολία, θα περιμένεις πολύ για να αποκτήσεις μια ευτυχισμένη ζωή. Η ευτυχία δεν θα σε βρει μέσα από κανέναν άλλο άνθρωπο και μπορείς να την βρεις μόνο μέσα από εσένα τον ίδιο. Μπορείς να βρεις την ευτυχία σε μια σχέση, αλλά δεν μπορείς να βασίσεις την ευτυχία σου σε αυτή τη σχέση. Γιατί σίγουρα, κάποια στιγμή, κάποιος θα σε απογοητεύσει.
6. Όταν ασχολείσαι με το να φτιάχνεις τους άλλους θα καταστρέψει την ευτυχία σου
Αυτό ταιριάζει στην αλληλεξάρτηση. Αν νιώθεις συνέχεια πως θες να «επισκευάζεις» τους άλλους, τότε ποτέ δεν θα είσαι αφοσιωμένος στην δική σου ευτυχία και ηρεμία. Όταν δεν επικεντρώνεσαι στον εαυτό σου, πάντα θα βρίσκεις κάτι που θα θες να διορθώσεις στους άλλους. Και έτσι θα παραμελείς και θα ξεχνάς τον εαυτό σου.
7. Ο φόβος σου μπορεί να κρατήσει πίσω έναν άνθρωπο από το να ζήσει την πραγματική ευτυχία
Ο Ralph Waldo Emenrson, είπε πως «ο φόβος νικά περισσότερους ανθρώπους περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο». Μπορεί να προκληθεί από πολλές πηγές αλλά την πραγματική ευτυχία θα την βιώσεις μόνο όταν απελευθερωθείς από τους φόβους σου και κάνοντας πράγματα τα οποία εν τέλει φοβάσαι να κάνεις.
8. Ο εγωισμός σου είναι ένα δηλητήριο για την ευτυχία σου
Εάν είσαι ένας εγωιστής, σημαίνει πως πάντα θες να γίνονται όλα με τον τρόπο σου και οι απόψεις σου είναι συχνά επιβεβλημένες στους άλλους. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να έχουν σχέση με έναν εγωιστή και αν αυτό περιγράφει εσένα, μπορεί να βρεις τον εαυτό σου μόνο και δυστυχισμένο και αυτό δεν αλλάζει. Κοίτα καλά τον εαυτό σου, δες τι σου έχει αγγίξει και τι θα σου στερήσει στο τέλος.
9. Η ευτυχία σου θα χάνεται όταν θα έχεις παράλογα υψηλές απαιτήσεις από τους άλλους
Η ανάγκη σου οι άλλοι να πιάνουν τα υψηλότατα standards σου ακόμα και σε παράλογο βαθμό είναι αυτή που θα γίνεται εμπόδιο στην ευτυχία σου γιατί δεν θα μπορεί κανείς πραγματικά να συναντήσει αυτά τα δεδομένα που θα θέσεις και σίγουρα, κάποια στιγμή θα απογοητευτείς. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους και δεν μπορείς να τα προσαρμόσεις στα δικά σου δεδομένα απόλυτα για να είσαι ικανοποιημένος. Και οι άλλοι δεν μπορούν να το κάνουν. Δεν μπορούν να ικανοποιούν τις απαιτήσεις σου και εσύ δεν μπορείς να τους δίνεις συνέχεια καινούριες απαιτήσεις.
10. Ο πάντα σωστός εαυτός σου θα θολώνει την ευτυχία σου
Αν είσαι ένας άνθρωπος που απαιτεί πάντα το σωστό από τον εαυτό του και τους άλλους, σημαίνει πως δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να κάνει λάθος, θεωρείς πως πάντα έχεις κάνει εσύ το σωστό άρα οι άλλοι έχουν κάνει λάθος. Οφείλεις να σου επιτρέπεις τόσο να κάνεις λάθη όσο και το να τα διορθώνεις για να μπορείς να πας παρακάτω.
11. Ζώντας στο παρελθόν καταστρέφεις το παρόν
Ζώντας στο παρελθόν, σημαίνει πως δεν είσαι καλά στο παρόν σου. Σημαίνει πως βρίσκεις διέξοδο στο παρελθόν σου. Η ευτυχία είναι μια κατάσταση που ξεκινάει από το μυαλό. Κι αν η ζωή σου δεν είναι όπως την θες, τότε κάνε κάτι γι’αυτό. Κάνε τις αλλαγές που χρειάζονται για να γίνεις ευτυχισμένη. Όταν κι αν είναι αυτό, προσπάθησε να το κάνεις.
12. Η ανεντιμότητα σίγουρα θαμπώνει την ευτυχία.
Αν είσαι ένας ανέντιμος άνθρωπος, οι πιθανότητες να είσαι αποδεκτός και συμπαθής είναι ελάχιστες. Συχνά, οι ανέντιμοι άνθρωποι, χάνουν την αξιοπιστία τους καθώς κανείς δεν μπορεί να τους εμπιστευτεί και κανείς δεν τους θέλει είτε σαν φίλους, είτε σαν συνεργάτες στην ζωή του και η απομόνωση σίγουρα δεν μπορεί να είναι ευτυχία.
13. Τα υποκατάστατα δεν είναι ευτυχία
Κάποιοι ίσως διαφωνούν, αλλά ότι υποκαθιστά έστω και προσωρινά την όποια ευτυχία, δεν έχει διάρκεια και όταν θα αποφασίσεις να υποκαταστήσεις ότι σου δίνει ευτυχία, τότε άμεσα θα έχεις προσποιηθεί και θα έχεις χάσει την ουσία.
14. Η απαισιοδοξία οδηγεί στην δυστυχία
Όταν είσαι ένας άνθρωπος που τα αντιμετωπίζει όλα απαισιόδοξα, η στάση σου αυτή μπορεί να σε οδηγήσει σε μια δυστυχισμένη ζωή. Κατά μια έννοια, οι λέξεις και οι σκέψεις σου, έχουν την δύναμη να επηρεάσουν την καθημερινότητά σου. Είναι σαν να στέλνεις αρνητική ενέργεια στον κόσμο γύρω σου. Και αυτό σε ακολουθεί παντού. Το αντίδοτο, είναι να γνωρίζεις την αρνητικότητά σου και να προσπαθείς να αλλάξεις τόσο τις σκέψεις σου όσο και τις κουβέντες σου προς το καλύτερο. Διάβασε, ασκήσου, κάνε ένα hobby, να κάνεις πράγματα που να αξίζουν στην ζωή σου.
15. Το να είσαι προκατειλημμένος με τους ανθρώπους σε κάνει δυστυχισμένο
Θα ήταν λογικό να σκεφτείς πως όταν είσαι προκατειλημμένος κατά κάποιων ανθρώπων αυτό θα έπρεπε να κάνει δυστυχείς αυτούς. Η αλήθεια είναι το αντίθετο. Ένας προκατειλημμένος άνθρωπος, είναι ένας δυστυχισμένος άνθρωπος. Είναι στενόμυαλος και περιορίζει τις σκέψεις και τις επιθυμίες του, ενώ στην πραγματικότητα, θα πρέπει να έχεις το μυαλό και το πνεύμα σου ανοιχτό. Τότε είσαι πραγματικά ευτυχισμένος
16. Η αυτό-αμφισβήτηση, μπορεί να οδηγήσει στη δυστυχία σου
Αν συνεχώς αμφισβητείς τον εαυτό σου, θα αποκτήσεις δυσάρεστα και αρνητικά συναισθήματα. Ένας άνθρωπος που αμφισβητεί τον εαυτό του, διαρκώς μπαίνει σε φαύλους κύκλους, και το μόνο που πρέπει να κάνουν, είναι να βρουν φίλους να συζητήσουν ειλικρινά μαζί τους, να ζητήσουν βοήθεια και να εκφράσουν τις ερωτήσεις και τους φόβους τους. Έτσι θα ξαναβρεθεί η αισιοδοξία και η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.
17. Μπορεί να κρύβεται ένα ψυχικό νόσημα που δεν έχει διαγνωστεί
Όταν υποφέρεις από άγχος, κατάθλιψη και είσαι σε μια διαρκή πίεση, δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις πως η δυστυχία είναι κοντά.
Η ψυχική αστάθεια, συνδέεται με το περιβάλλον μας, τα βιώματά μας, και κάποιες φορές μπορεί να κρύβουν σοβαρότερα πράγματα τα οποία δεν έχουν διαγνωστεί και κλέβουν από την ευτυχία σου.
Θα πρέπει να ζητάμε πάντα βοήθεια τόσο από το περιβάλλον μας όσο και από ειδικούς.
18. Το κατοικίδιό σου μπορεί να σε βοηθήσει
Τα κατοικίδια, έχουν ένα μοναδικό τρόπο να δίνουν ευτυχία και χαρά. Αν είσαι κάποιος που δεν θέλει στην ζωή του κατοικίδια, τότε μπορείς να γίνεις εθελοντής σε κάποιο κέντρο εγκαταλελειμμένων ζώων, σε κάθε περίπτωση το αλληλεπιδράς με τα ζώα, είναι μια πολύ μεγάλη πηγή ευτυχίας.
19. Η συμμετοχή σου εθελοντικά για να βοηθάς όσους έχουν ανάγκη, μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο
Δίνοντας χρόνο από τον χρόνο σου σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, μπορεί να σε βοηθήσει να γιατρέψεις την δυστυχία από την ζωή σου. Κάποιες φορές βλέποντας τους λιγότερο τυχερούς κι ευνοημένους της ζωής σε βοηθάει να βάλεις τα πράγματα στην σειρά τους
20. Το άγχος μπορεί να αποτρέψει την ευτυχία από την ζωή σου
Το άγχος είναι ανθυγιεινό. Σωματικά και ψυχικά. Αν ζεις σε ένα διαρκές άγχος, χρειάζεσαι δραστικές αλλαγές και θα πρέπει να βγάλεις από την ζωή σου τις περιττές πτυχές άγχους και πίεσης. Ζώντας ήρεμα και απλά, μπορεί να είναι το κλειδί που αναζητάς.
Περισσότερα θέματα ψυχολογίας εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)