Αν νομίζετε πως η ευτυχία για μια μαμά με πολλές ευθύνες, στρες και υποχρεώσεις είναι ένα άπιαστο όνειρο, μάθετε πως εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.
«Όταν κάποιος νιώθει για πολύ καιρό αγχωμένος, φορτωμένος με ευθύνες και παραμελημένος, έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα του. Η ορμόνη αυτή, γνωστή και ως ορμόνη του στρες, δρα επιβαρυντικά στο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα οι λοιμώξεις να επιμένουν, οι ασθένειες να διαρκούν περισσότερο, τα τραύματα να επουλώνονται πιο αργά», λέει ο γερμανός καθηγητής Μάρτιν Σέφερ, επικεφαλής του τμήματος Ψυχονευροανοσολογίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Βερολίνου. Αν το διατυπώσουμε λίγο διαφορετικά, όποιος είναι ευχαριστημένος είναι και πιο υγιής; Όμως, δεν είναι εύκολο να γίνουμε ξαφνικά ευτυχισμένοι πατώντας απλώς ένα κουμπί! «Κι όμως, οι άνθρωποι μπορούν να επιβληθούν στον εαυτό τους», συνεχίζει ο καθηγητής. «Μπορούν να πουν: «Ας προσπαθήσω να κάνω την κάθε μέρα λίγο καλύτερη από την προηγούμενη. Μην ξεχνάτε πως η θετική σκέψη είναι πανίσχυρη, μπορεί ακόμα και να μας οδηγήσει στην αυτοΐαση, να βοηθήσει δηλαδή τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις ασθένειες». Έρευνες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος αυξάνεται όταν γελάμε». Κι η χαρά πηγάζει μέσα από την ίδια τη ζωή, οι λόγοι που μας κάνουν να γελάμε είναι δίπλα μας.
1. Σκεφτείτε για ποια πράγματα αξίζει να θυμώνετε!
Η ακόλουθη σκηνή είναι φανταστική, όμως σίγουρα έχει συμβεί ακριβώς (ή κάπως έτσι) σε όσους έχουν μικρά παιδιά και φορτωμένο πρόγραμμα. Ενώ τρώτε πρωινό, η κόρη σας στην προσπάθειά της να ρίξει γάλα από το κουτί στην κούπα της, το χύνει όλο πάνω στο τραπέζι. Αμέσως νιώθετε το αίμα να ανεβαίνει στο κεφάλι σας, αρχίζετε να θυμώνετε και ξεκινάτε τη μέρα σας με φωνές, απειλές και τεντωμένα νεύρα. Μόλις καταφέρατε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να περάσετε όλη τη μέρα σας άσχημα, και μάλιστα για μικροπράγματα: Το πρόβλημα είναι ότι συχνά παίρνουμε στα σοβαρά πράγματα που στην πραγματικότητα είναι ασήμαντα. Με αυτό τον τρόπο, όμως, βλάπτουμε τον εαυτό μας. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αντί γι' αυτό; Πριν θυμώσουμε, ας αναρωτηθούμε: «Είναι πραγματικά τόσο σημαντικό αυτό που συνέβη; Θα το βρίσκω τόσο φρικτό και αύριο και αργότερα και σε ένα μήνα από σήμερα;». Με άλλα λόγια, τι τόσο δραματικό θα συμβεί εάν καθυστερήσετε δύο λεπτά το πρόγραμμά σας για να μαζέψετε το χυμένο γάλα και στη συνέχεια φάτε ψωμί με μέλι αντί για γάλα με δημητριακά; Αν ο θυμός και το άγχος μοιάζουν με ιούς που εξασθενούν τον οργανισμό μας, τότε μία δόση αδιαφορίας και χαλαρότητας κάθε τόσο, μπορεί να μας προστατεύσει από τις παρενέργειές τους. Ας δούμε, λοιπόν, τη ζωή χαλαρά.
2. Πείτε «αντίο» στη σκέψη πως πρέπει να τα κάνετε όλα μόνη σας και μάλιστα τέλεια
Κανείς δεν το απαιτεί αυτό από εσάς - εκτός ίσως από εσάς τις ίδιες.
3. Βρείτε χρόνο για εσάς
«Δεν είναι ότι έχουμε λίγο χρόνο, αλλά ότι έχουμε πολύ χρόνο που δεν χρησιμοποιούμε», είχε πει ο Σενέκας. Όμως, εμείς επιμένουμε ότι δεν προλαβαίνουμε να τα κάνουμε όλα. Θυμηθείτε: Ο χρόνος είναι φίλος σας και όχι εχθρός. Γι' αυτό προσπαθήστε να τον χρησιμοποιείτε πάντα προς όφελός σας. Κάντε συχνά διαλείμματα και προσπαθήστε να απολαύσετε ακόμη και τις πιο δυσάρεστες ή βαρετές για εσάς ασχολίες. Η καθημερινότητά σας μαζί με τα παιδιά μπορεί να τονώσει την εφευρετικότητά σας και να σας βοηθήσει να βρίσκετε τρόπους για να διασκεδάζετε την κάθε στιγμή, όπως κάνουν αυτά από τη φύση τους. Για παράδειγμα, αν το σκούπισμα, το ξεσκόνισμα και το σφουγγάρισμα του σπιτιού σάς φαίνoνται εκνευριστικά και βαρετά, δοκιμάστε να κάνετε αυτές τις δουλειές ακούγοντας ταυτόχρονα ένα βιβλίο σε cd ή την αγαπημένη σας μουσική.
4. Αποφύγετε τους τοξικούς ανθρώπους
Νιώθετε πως υπάρχουν άνθρωποι που σας στερούν τον πολύτιμο χρόνο σας, όπως η μητέρα του συμμαθητή της κόρης σας που δεν κατεβάζει με τίποτα το ακουστικό του τηλεφώνου; Πείτε της: «Αυτή τη στιγμή δεν έχω άλλο χρόνο», φιλικά αλλά αποφασιστικά, χωρίς να της αφήνετε το περιθώριο να «κλέψει» λίγο ακόμα από το χρόνο που εσείς έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να διαθέσετε αλλού. Δεν χρειάζεται να νιώθετε υποχρεωμένες να είστε ευχάριστες και καλές με όλους. Ίσα-ίσα που, αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας, θα πρέπει να αποφεύγετε τους ζηλόφθονους, τους απαισιόδοξους, αυτούς που τα ξέρουν όλα, τους γκρινιάρηδες και γενικά όσους θεωρείτε ότι έχουν αρνητική αύρα. Οι άνθρωποι αυτοί σας κλέβουν ενέργεια, λειτουργούν σαν συναισθηματικά… βαμπίρ που θρέφουν τον εγωισμό, την αυτοπεποίθηση ή την ευχαρίστησή τους εις βάρος σας.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.