Τα παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν το άγχος όπως οι ενήλικοι. Τα μικρότερα παιδιά μάλιστα, δεν έχουν αναπτύξει ακόμα την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν συναισθήματα που σχετίζονται με το άγχος. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν, είτε ξεσπούν σε κλάματα και φωνές, είτε κλείνονται στον εαυτό τους χωρίς να μοιράζονται με κανέναν αυτό που τους συμβαίνει. Κανένας όμως από τους παραπάνω τρόπους δεν είναι αποτελεσματικός για να ανακουφιστούν από το άγχος.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος του παιδιού σας:
Βοηθήστε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του με λέξεις. Ρωτήστε το αν νιώθει φόβο, ανησυχία ή νευρικότητα και τι του προκαλεί αυτά τα συναισθήματα.
Κατανοήστε τα συναισθήματα του παιδιού και ενθαρρύνετέ το να σκέφτεται και να εκφράζεται θετικά. Πολλές φορές τα παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν την αιτία μιας πράξης ή την αλλαγή. Για παράδειγμα, αντί να μπορέσει να αντιληφθεί το παιδί ότι η απουσία του μπαμπά για επαγγελματικό ταξίδι θα έχει μικρή διάρκεια, μπορεί να σκεφτεί ότι ο μπαμπάς έφυγε για πάντα. Δημιουργήστε θετικές σκέψεις για την κατάσταση. “Είμαι ασφαλής. Ο μπαμπάς μας αγαπάει. Ο μπαμπάς θα είναι και πάλι σύντομα κοντά μας” .
Καθιερώστε κάποιες ώρες χαλάρωσης για το παιδί. Ακούστε απαλή μουσική και διαβάστε ευχάριστες ιστορίες.
Καθησυχάστε το παιδί περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί του.
Βοηθήστε το παιδί να αναπτύξει τις παρακάτω τεχνικές διαχείρισης άγχους: α. Να ελέγχει την αναπνοή του. Δείξτε του πως να αναπνέει αργά και βαθιά (από την κοιλιά), για να μειώσει την ένταση και το άγχος. Την τεχνική αυτή μπορεί να την επαναλάβει για να ελέγξει το θυμό του. β.Να φαντάζεται και να σκέφτεται κάτι ευχάριστο. Δημιουργήστε μια ευχάριστη σκέψη ή μια ιστορία που θα την φέρνει στο μυαλό του όταν θα αισθάνεται ανήσυχο και αγχωμένο. Για παράδειγμα, “Όποτε νιώθεις άσχημα ή φοβάσαι για κάτι, κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου μια καταγάλανη θάλασσα με δελφίνια, μια απέραντη χρυσή αμμουδιά, και τον ήλιο να σου ζεσταίνει όλο σου το σώμα”. Ενθαρρύνετε το παιδί να φτιάξει τη δική του ιστορία.
Στην περίπτωση που τα συμπτώματα του άγχους παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργικότητα του παιδιού, συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.