Στα μέτρα της Άγκυρας επιχειρεί ο Ντόναλντ Τουσκ να «ράψει» το πλαίσιο που θα συμφωνηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, την Κυριακή στις Βρυξέλλες.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα μπλοκάρει την πορεία των προσφύγων προς στην Ελλάδα και είναι έτοιμοι να παρέχουν ως αντάλλαγμα στην Αγκυρα 3 δισ. ευρώ, απόφαση που έχει προκαλέσει επικρίσεις.
Σε δηκτικό τίτλο, ο Guardian αναφέρει ότι «η ΕΕ επιχειρεί να αγοράσει την τουρκική βοήθεια με τους πρόσφυγες σε αμφιλεγόμενη Σύνοδο» και αναφέρεται σε δήλωση πρεσβευτή μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας: «Το ποσό που προσφέρουμε είναι γελοίο. Έχουμε γονατίσει και παρακαλάμε τους Τούρκους να κλείσουν τα σύνορά τους».
Σημειώνεται ότι πριν από την Σύνοδο θα πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου. Η Ελλάδα προσκλήθηκε ως χώρα γειτονική της Τουρκίας, ενώ παρών θα είναι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Συγκεκριμένα, το προσχέδιο που προωθείται από τις Βρυξέλλες, επιχειρεί να δεσμεύσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν οικονομικά την Τουρκία στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, ενώ η Κομισιόν αξιώνει και από την ημικατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει με το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, το προσχέδιο παραβιάζει κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας, προβαίνοντας σε ονομαστική αναφορά για «ξεπάγωμα» πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, το 2009.
Το προσχέδιο «καλωσορίζει τη συμφωνία της Τουρκίας-Επιτροπής να ολοκληρώσουν την προπαρασκευαστική εργασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων 15 (Ενέργεια), 23 (Θεμελιώδη Δικαιώματα), 24 (Δικαιοσύνη), 26 (Παιδεία-Πολιτισμός) και 31 (Εξωτερική Πολιτική)».
Την ίδια ώρα, η κοινή δήλωση επαναλαμβάνει ότι η προπαρασκευαστική εργασία για ξεπάγωμα των πέντε κεφαλαίων «δεν προκαταλαμβάνει τη θέση των κρατών-μελών».
Ενδεχόμενη προσυπογραφή ενός τέτοιου πλαισίου δήλωσης εκ μέρους της Λευκωσίας θα ισοδυναμούσε με αυτοαναίρεση της απόφασης για μπλοκάρισμα των εν λόγω κεφαλαίων, καθώς είναι τουλάχιστον αντιφατικό από τη μια να «καλωσορίζεις» την προπαρασκευαστική εργασία για άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων και από την άλλη να ασκείς βέτο στην προώθησή τους.
Τα «δώρα» που επιχειρείται να εξασφαλίσει η Τουρκία μέσω της «κοινής δήλωσης» αγγίζουν και το ζήτημα της ελευθέρωσης των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες, με καταγραφή συγκεκριμένης ημερομηνίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας τον «Οκτώβριο 2016».
Προϋπόθεση αποτελεί «η εκπλήρωση των απαιτήσεων του οδικού χάρτη», ενώ η Άγκυρα οφείλει να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών μέχρι τον Ιούνιο 2016, ούτως ώστε η Κομισιόν να μπορέσει να υποβάλει την τρίτη της έκθεση το φθινόπωρο του ίδιου έτους.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.