Σύμφωνα με ενδείξεις τα παιδιά το καλοκαίρι έχουν την τάση να ζητούν περισσότερα γλυκά. Η έλλειψη δραστηριοτήτων, οι πολλές ώρες παραμονής στο σπίτι, η συχνή επαφή με τους παππούδες -που δεν χαλούν χατίρια- αλλά και η βιολογική τάση των παιδιών για γρήγορη ανάπτυξη κατά τους θερινούς μήνες, τα οδηγούν στην αναζήτηση περισσότερων γλυκών. Αν και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον με επικεφαλής της μελέτης την Susan Coldwell, η τάση αυτή έχει βιολογική βάση καθώς σχετίζεται άμεσα με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξής των οστών τους.
Από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Eυάγγελου Ζουμπανέα diatrofi.gr
Παρόλα αυτά η αλόγιστη κατανάλωση γλυκών σχετίζεται με αύξηση βάρους, καρδιαγγειακά νοσήματα, αύξηση των λιπιδίων και της χοληστερόλης στο αίμα καθώς και εθισμό. Εφόσον δεν υπάρχει "περιορισμός" μπορούν να καταναλώσουν περισσότερα γλυκά σε σχέση με έναν συνειδητοποιημένο ενήλικα. Γι' αυτό οι γονείς θα πρέπει να χειριστείτε σωστά το θέμα και να δώσετε τις κατάλληλες κατευθύνσεις στα παιδιά σας αλλά και να λειτουργήσετε σαν υγιή πρότυπα..
Ο σωστός χειρισμός:
Πρώτα απ' όλα πρέπει οι ίδιοι να μην καταναλώνεται πολλά γλυκά και ιδιαίτερα μπροστά στα παιδιά με προφάσεις όπως «εσύ δεν κάνει γιατί χαλάνε τα δοντάκια», «δεν θα ψηλώσεις», «θα παχύνεις σαν εμένα» κλπ.
Συζητήστε το θέμα δίνοντας προσοχή στις έννοιες "περιορισμός" και "απαγόρευση". Η απαγόρευση οδηγεί στην επιθυμία για κατανάλωση περισσότερων γλυκών καθώς το παιδί με την πρώτη ευκαιρία θα υποκύψει καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες από το συνηθισμένο. Ορθότερος είναι ο περιορισμός. Δηλαδή δώστε στα παιδιά γλυκά αλλά με μέτρο, αφού συζητήσετε μαζί του αν θέλει να τρώει γλυκά, συχνά (πάνω από 2 /εβδομάδα) ή πιο σπάνια. Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να προτιμήσετε πιο υγιεινές επιλογές όπως κέικ, γλυκά του κουταλιού γιαουρτάκια με φρούτα ή μέλι, ρυζόγαλα, κρέμες κλπ. Ενώ αν θέλει να τρώει γλυκό μία φορά την εβδομάδα επιτρέψτε του να διαλέξει ότι θέλει.
Επιπλέον συζητήστε μαζί τους για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Το καλοκαίρι οι δραστηριότητες τείνουν να περιορίζονται με μοναδική ευκαιρία τις εξορμήσεις στην θάλασσα. Εκεί θα πρέπει να υπάρχει παρότρυνση για κολύμπι, παιχνίδι και περπάτημα, αφού ένα παιδί με μεγαλύτερη δραστηριότητα μπορεί να φάει και πιο πολλά "γλυκίσματα".
Μην υποκύπτετε αν γκρινιάζουν τα παιδιά αφού μετά την κατανάλωση γλυκών ηρεμούν για λίγη ώρα αλλά παρατηρείται αυξημένη κινητικότατα κυρίως το βράδυ. Ειδικότερα η σοκολάτα προκαλεί υπερκινητικότητα και αϋπνία λόγω της θεοβρωμίνης που έχει το κακάο.
Δώστε επιλογές
Είναι προτιμότερο να δίνεται ένα ολόκληρο αλλά μικρό γλυκό παρά ένα μεγάλο από το οποίο πρέπει να φάει το μισό.
Μην ορίζετε συγκεκριμένη μέρα κατανάλωσης γλυκών και μην επιβραβεύεται με αυτά, γιατί οδηγούνται σε εσφαλμένες συνήθειες. Αλλά σημειώστε τις φορές που θα δώσετε γλυκά στο παιδί.
Μην αφήνετε γλυκά στο σπίτι, το ντουλάπι με τα γλυκίσματα που υπάρχει στα περισσότερα σπίτια πρέπει να καταργηθεί και η επιλογή του να γίνεται άμεσα την μέρα που θα πρέπει να καταναλωθεί από το ζαχαροπλαστείο, από το περίπτερο ή από το σουπερ μάρκετ. Ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση σε αυτά. Αν πάλι παρασκευάζετε σπιτικά γλυκά φροντίστε να τα κάνετε σε μικρές ποσότητες.
Σπιτικά γλυκά όπως το γλυκό του κουταλιού, το σορμπέ φρούτων, το ζελέ με φρούτα από κομπόστα και η γρανίτα αποτελούν επίσης καλύτερες επιλογές αφού περιέχουν μόνο ζάχαρη και καθόλου λιπαρά.
Παρασκευάστε σπιτικά γλυκά με βάση το γάλα όπως το ρυζόγαλο, η κρέμα και μπισκοτόγλυκα με βάση το γιαουρτάκι, διαιτητικά μπισκότα και καστανή ζάχαρη. Προσφέρουν ασβέστιο και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Το ταχίνι με σοκολάτα μπορεί να αντικαταστήσει τη μερέντα. Αλείψτε το σε μία φέτα ψωμί ολικής ή χρησιμοποιήστε το σαν βάση σε ένα γλύκισμα. Παρασκευάστε μπισκότα τύπου ολικής άλεσης , μπισκότα ή μπάρες με βρόμη και ταχίνι. Επιπλέον φτιάξτε δαμάσκηνα και αμύγδαλα ή ποπ κορν σε μπεν μαρί μαύρης σοκολάτας.
Το παγωμένο γιαούρτι με 1 κουταλιά γλυκού. Μέλι, 1 βανίλια (άρωμα) και 1 φρούτο λιωμένο παρασκευάζεται σε λίγη ώρα και αποτελεί το πιο υγιεινό παγωτό.
Επίσης μπορείτε να προσθέσετε στο πρωινό ένα κομμάτι απλό κέικ, ένα ρυζόγαλο ή 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μαρμελάδα για να μην νιώθει καθόλου στέρηση.
Γεμίστε το ψυγείο με φρούτα. Το καλοκαίρι έχει πολλά "γλυκά" φρούτα και τα προτιμούν τα περισσότερα παιδιά. Φτιάξτε τους σορμπέ ή βάλτε την μπανάνα και το καρπούζι πολτοποιημένα στην κατάψυξη για να γίνουν σπιτική γρανίτα.
Μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στις ώρες που τρέφονται. Προτρέψτε τα να τρώνε πρωινό μόλις ξυπνήσουν και μετά διδάξτε τους να καταναλώνουν κάθε τρεις ώρες τα υπόλοιπα γεύματα. Ακόμα και αν πρόκειται να φάνε 4, 5 ή 6 γεύματα την ημέρα ανάλογα με την ώρα που ξυπνούν, διαφορετικά οδηγούνται σε υπογλυκαιμίες.
Για να ακολουθήσουν τα παιδιά σωστές κατευθύνσεις θα πρέπει πρώτα απ όλα οι γονείς να γίνονται σωστά πρότυπα για αυτά, ακολουθώντας όσο είναι δυνατόν καλύτερα αυτές τις συμβουλές.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.