Πώς μπορείτε λοιπόν να κάνετε το παιδί σας υπάκουο -διορθώνοντας την συμπεριφορά του και διευκολύνοντας λίγο τη ζωή σας; Ακολουθούν μερικά χρήσιμα tips που θα σας λύσουν τα χέρια.
Επιμονή, επιμονή, επιμονή και σταθερότητα
Το κακό με το κόλπο της επιμονής είναι ότι χρειάζεται και υπομονή και, όπως όλοι ξέρουμε πολύ καλά, η υπομονή στις περιπτώσεις έντασης, δεν τρέχει απ’ τα μπατζάκια των γονιών. Η ήρεμη επανάληψη της όποιας «εντολής», ωστόσο, αξίζει τον κόπο που θα καταβάλετε.5 τρ
Παράδειγμα: Όταν το παιδί αποφασίσει ότι τα παπούτσια του είναι ο μεγαλύτερός του εχθρός κι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τα φορέσει, μαζέψτε το κουράγιο σας, θεωρήστε δεδομένο ότι θα αργήσετε όπου κι αν έχετε να πάτε και πείτε του όσες (ναι, όσες) φορές κι αν χρειαστεί «Βάλε σε παρακαλώ τα παπούτσια σου, για να φύγουμε». Η επιμονή σας θα νικήσει το πείσμα του, αν ο τόνος σας είναι ψύχραιμος και δεν αφήνει περιθώρια για διαπραγματεύσεις.
Αντίστροφη ψυχολογία: Το αιώνιο κόλπο
Γιατί αυτό το κόλπο λειτουργεί πάντα; Πώς γίνεται και όλα τα παιδιά καταπίνουν το δόλωμα αμάσητο, όσο ακόμη είναι μικρά; Ο λόγος φυσικά γίνεται για το κόλπο του «Ζήτα το αντίθετο απ’ αυτό που θες να γίνει» που πρέπει να είναι το αποτελεσματικότερο κόλπο στην φαρέτρα κάθε γονιού.
Παράδειγμα: Όταν το παιδί αρνείται να φάει το φαγητό του –ενώ είναι νηστικό- μπορείτε να βάλετε μπροστά το σατανικό σχέδιο: «Θα βάλω αυτή την μπουκιά στο πιρούνι για να την φάω αργότερα. Μην τολμήσεις και μου την φας! Πεινάω σαν λύκος!». Θα τη φάει. Είναι βέβαιο.
Αντιπερισπασμός: Το άλλο αιώνιο κόλπο
Δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο κατά το οποίο ένα μικρό παιδί κλαίει χωρίς ουσιαστικό λόγο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική του αντιπερισπασμού, τραβώντας την προσοχή του παιδιού απ’ αυτό που το ενοχλεί/ εκνευρίζει. Τα κλειδιά για την επιτυχία εδώ είναι ο ενθουσιασμός και η πειστικότητα.
Παράδειγμα: Αν το μικρό σας βρίσκεται στη μέση κάποιου νευρικού ξεσπάσματος, επειδή δεν θέλει να πάει για ύπνο ή δεν του αρέσει καθόλου η ιδέα να φύγετε από τον παιδότοπο, δείξτε με όσο ενθουσιασμό διαθέτετε ένα σκυλάκι/ παιδάκι/ γατάκι που περνάει και πείτε του «Κοίτα-κοίτα, τι έκανε το σκυλάκι/ γατάκι/ παιδάκι!». Αποσπάστε του την προσοχή με κάτι που ξέρετε ότι το ενθουσιάζει –στα μικρά παιδιά, λειτουργεί.
Όλα είναι παιχνίδι
Τα παιδιά δεν είναι στρατιωτάκια. Σε κανέναν δεν αρέσουν ούτε οι προστακτικές («Τρώγε!», «Ντύσου!», «Πλύνε τα δόντια σου!»), ούτε οι δουλειές και οι υποχρεώσεις. Κάνοντας τα όλα παιχνίδι, η ζωή σας θα γίνει ευκολότερη και διασκεδαστικότερη και, ταυτόχρονα, στο παιδί θα περάσει το μήνυμα ότι τα «πρέπει» δεν είναι αντιπαθητικά.
Παράδειγμα: Μπορείτε να κάνετε τον διαγωνισμό «Όποιος πλύνει τα δόντια του πρώτος κερδίζει!» για να πάτε πιο γρήγορα για ύπνο ή, αν θέλετε το παιδί να ετοιμαστεί πιο γρήγορα για το σχολείο, προσποιηθείτε ότι είστε σε ένα πειρατικό καράβι που βουλιάζει και πρέπει να φύγετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε.
«Θα κάνουμε μια συμφωνία»
Αν εφαρμόζετε ήδη αυτή την τακτική, τότε θα συμφωνείτε ότι συχνά αποδεικνύεται σωτήρια. Για να κάνετε το παιδί να υπακούσει σε κάτι που ξέρετε ότι δεν… θα περάσει αμαχητί, κάντε από την αρχή μία συμφωνία συμφέρουσα και για τις δύο διαπραγματευτικές πλευρές.
Παράδειγμα: «Θα κάνουμε μία συμφωνία: Θα διαβάσουμε μία ακόμη ιστορία και μετά θα κάνουμε αγκαλίτσες, θα σβήσουμε το φως και θα κοιμηθείς. Συμφωνείς;». Είναι σημαντικό να προσφέρετε μια επιλογή ελκυστική για το παιδί, χωρίς να υποχωρήσετε στα βασικά (για παράδειγμα, η ιστορία θα είναι σίγουρα μία και όχι τέσσερις). Πείτε τη συμφωνία σας σοβαρά, κοιτώντας το στα μάτια και ρωτώντας το στο τέλος αν συμφωνεί.