Ριζικές αλλαγές στον Καλλικράτη εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κορουμπλής, μιλώντας από τη βήμα της τρίτης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας που διεξάγεται στη Λευκάδα.
Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην ομιλία του στα «θέλω» της κυβέρνησης από τον Καλλίκρατη, δίνοντας δύο παραδείγματα. Το κράτος πρέπει να αποφασίσει «αν θέλει διαχειριστικό ρόλο από μεριάς των θεσμών της αυτοδιοίκησης ή αναζητά ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που περνά μέσα από την αποκέντρωση», ανέφερε ο και υπογράμμισε ότι ο ίδιος «φιλοδοξεί ότι θα πάμε σε μια περίοδο όπου θα είναι ο χρυσός αιώνας της αυτοδιοίκησης».
«Ξεκινάμε την επιτροπή για την επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη, και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης θα είναι οι ίδιοι μάρτυρες ριζικών αλλαγών» επισήμανε, ενώ για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τον Καλλικράτη ανέφερε ότι «ή τα αντιμετωπίζεις με ένα διαχειριστικό τρόπο, ή επιχειρείς μια μεγάλη ριζική επαναθεσμοποίηση, που πραγματικά μεταφέρεις όχι μόνο από ιδιότητες, αλλά και πόρους αν πραγματικά πιστεύεις ότι η ανάπτυξη μπορεί να περάσει μέσα από την αποκέντρωση, εμείς το πιστεύουμε» κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στις ριζικές αλλαγές που είναι έτοιμη να κάνει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του Καλλικράτη.
Ο υπουργός Εσωτερικών από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, αναφέρθηκε στη δημιουργία «μιας επιτροπής οργάνωσης συναντήσεων στο εξωτερικό», η οποία μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη διείσδυση της Ελλάδας στις αγορές στο εξωτερικό.
Ο κ.Κουρουμπλής χαρακτήρισε επίσης «διασφαλισμένη» την μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών όλης της Ελλάδας.
Για την ανάγκη θεσμικής θωράκισης των Περιφερειών μίλησε από το βήμα της 3ης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Ξεκινώντας την ομιλία της, η κ. Δούρου αναφέρθηκε «στην αποστολή που καλούνται να επιτελέσουν οι Περιφέρειες, ώστε να συμβάλουν μέσα από τη μεταρρύθμισή τους σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, με αξιοκρατία, διαφάνεια, παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών», αλλά και να λειτουργήσουν ως «πόλοι οικονομικής ανάπτυξης, διασφαλίζοντας κοινωνική ευημερία και συνοχή».
Η περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για στρεβλό μοντέλο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο είναι «γραφειοκρατικό, πελατειακό, στραγγαλίζει την πρωτοβουλία των δημόσιων λειτουργών, δίνει έμφαση στον φορμαλισμό. Ένα μοντέλο αντιπαραγωγικό σε βάρος της αποτελεσματικότητας και του πολίτη».
Ακόμα, η κ. Δούρου επισήμανε «την ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση του καλλικρατικού πλαισίου», καθώς όπως είπε «όχι μόνον δεν επαρκεί αλλά, αντιθέτως, λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάγκη να καταστούν οι Περιφέρειες σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης και ευημερίας που τόσο έχει ανάγκη η πατρίδα μας στη σημερινή συγκυρία».
Όσο αφορά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η κ. Δούρου επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει «ριζική αναθεώρηση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της», προκειμένου «οι Περιφέρειες να παίξουν αποτελεσματικά το ρόλο τους σε πλαίσιο μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής πολυεπίπεδης διακυβέρνησης».
Τέλος, η περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε ότι «η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σήμερα απέναντι σε μια κρίσιμη πρόκληση: να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για να κάνει εκείνα τα βήματα που επιβάλλει σήμερα η συγκυρία. Βήματα άμεσα προς την κατεύθυνση μιας αρχιτεκτονικής της κρατικής διοίκησης που θα διοικεί με τρόπο επιτελικό και στρατηγικά προσανατολισμένο στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας».
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.