Οι κατσαρίδες συχνά ταυτίζονται με την βρωμιά και τις ασθένειες, καθώς κουβαλούν πάνω τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Την ίδια στιγμή, οι ίδιες φαίνεται να έχουν αναπτύξει μηχανισμούς εξουδετέρωσης των μικροβίων, οι οποίοι -με την κατάλληλη έρευνα- θα μπορούσαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές.
Τα συγκεκριμένα έντομα μπορεί να προκαλούν ανατριχίλα σε πολλούς, όμως συχνά γίνονται κατοικίδια ή αποτελούν πηγή έμπνευσης για κατασκευή ρομπότ, τεχνητών μελών και αντιβιοτικών. Το 1980, ο καθηγητής Robert Full από το Πανεπιστήμιο του Berkley στην Καλιφόρνια σχεδίασε ένα γρήγορο ρομπότ με οκτώ πόδια εμπνευσμένος από τις κατσαρίδες. Αυτά τα έντομα με τον ιδιαίτερα ευλύγιστο εξωσκελετό βοήθησαν μάλιστα το 2014 στην δημιουργία ενός εξελιγμένου τεχνητού χεριού.
Σύμφωνα με το BBC, η επιστημονική κοινότητα ενδιαφέρεται για τις κατσαρίδες για έναν ακόμη λόγο: την δημιουργία ενός πανίσχυρου αντιβιοτικού. Τα συγκεκριμένα έντομα ίσως μας προσφέρουν την λύση στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών που προκαλούνται από το E coli και άλλα βακτήρια. Πιο συγκεκριμένα, οι κατσαρίδες περιφέρονται σε βρώμικα περιβάλλοντα, όμως καταφέρνουν να παραμένουν υγιείς, παράγοντας τα δικά τους αντιβιοτικά.
Εξάλλου τον 19ο αιώνα οι κατσαρίδες αποτελούσαν βασικό συστατικό για διάφορα γιατροσόφια στον Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Σήμερα, νοσοκομεία στην Κίνα χρησιμοποιούν σκόνη κατσαρίδας για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων, ενώ σιρόπι από τα συγκεκριμένα έντομα δίνεται σε εκείνους που πάσχουν από γαστρεντερίτιδα.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κατσαρίδες είναι βρώσιμες όταν τηγανίζονται. Όπως προτείνει το BBC, ίσως να φέρουν την λύση ακόμα και στο πρόβλημα της πείνας.
Περισσότερα επιστημονικά θέματα εδώ.