Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία. Το Κρεμλίνο έλαβε τα ξημερώματα της Τετάρτης τις πρώτες στρατιωτικές αποφάσεις κατά της Άγκυρας, διαμηνύοντας μεταξύ άλλων ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα συνεχιστούν κανονικά στο συριακό έδαφος.
Η ρωσική κυβέρνηση δείχνει να υιοθετεί μια ψύχραιμη στάση, επιλέγοντας προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις επιπτώσεις στην οικονομία της από την απαγόρευση εισαγωγών ευρωπαϊκών προϊόντων και τις χαμηλές πτήσεις του πετρελαίου, διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι αρκετά δύσκολο να ληφθεί απόφαση από το Κρεμλίνο για σειρά σημαντικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας. Ωστόσο, σε πρωινή του δήλωση ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να περιοριστεί το μερίδιο τουρκικών επιχειρήσεων στη ρωσική αγορά.
Το Κρεμλίνο έλαβε τα ξημερώματα της Τετάρτης τις πρώτες στρατιωτικές αποφάσεις κατά της ΆγκυραςΤην ίδια στιγμή αντικρουόμενες παραμένουν οι πληροφορίες για το πού ακριβώς βρισκόταν το πολεμικό αεροπλάνο την ώρα που δέχτηκε τα τουρκικά πυρά. Το Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, ότι το μαχητικό επλήγη ενώ πετούσε εντός του εναέριου χώρου της Συρίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και διαρροή στον ιστότοπο Wikileaks, σύμφωνα με την οποία το ρωσικό αεροπλάνο παραβίασε μόλις για 17 δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο -εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θα καταρρίψει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για τα περί... 10 προειδοποιήσεων στους Ρώσους πιλότους.
Σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η ηρεμία, το ΝΑΤΟ κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν περαιτέρω όξυνση των μεταξύ τους σχέσεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ότι είναι ανάγκη «να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης» μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Οι πρώτες αποφάσεις
Να διακόψει κάθε συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο με την Άγκυρα αποφάσισε το ρωσικό συμβούλιο ασφάλειας υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο συνεδρίασε αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά το πολεμικό επεισόδιο με την κατάρριψη ρωσικού SU-24. Επίσης, όπως μεταδίδει το Russia Today, αποφασίστηκε ότι πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα ασφαλείας στη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία.
Τρεις ενέργειες ανακοινώθηκαν από τους Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους:
1) οι βομβαρδισμοί στο συριακό έδαφος θα συνεχιστούν κανονικά
2) το σύστημα της αεράμυνας θα ενισχυθεί με την παρουσία του καταδρομικού Moskva στα ανοιχτά της Λαττάκειας, με στόχο να εξουδετερωθεί κάθε πιθανός στόχος που ενδεχομένως να αποτελεί κίνδυνο για τα ρωσικά μαχητικά και ελικόπτερα
3) αναστέλλεται κάθε στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία.
Ο Σ. Ρουντσκόι καταδίκασε σε δηλώσεις του την επίθεση κατά του ρωσικού βομβαρδιστικού στον συριακό εναέριο χώρο, κάνοντας λόγο για «σοβαρή παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας»
Ο Σεργκέι Ρουντσκόι, κορυφαίος αξιωματούχος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, καταδίκασε σε δηλώσεις του την επίθεση κατά του ρωσικού βομβαρδιστικού στον συριακό εναέριο χώρο, κάνοντας λόγο για «σοβαρή παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας». Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το SU-24 καταρρίφθηκε πάνω από συριακό έδαφος. Όπως είπε, το σημείο όπου κατέπεσε το ρωσικό μαχητικό απείχε 4 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.
Επέμεινε, δε, στη ρωσική εκδοχή ότι το αεροσκάφος δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο.
Κρεμλίνο: Δεν λάβαμε καμία προειδοποίηση
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ενδείξεις του ραντάρ «Hmeymim», ανέφερε ο αξιωματούχος, η Άγκυρα ήταν αυτή που εισήλθε στον συριακό εναέριο χώρο, προκειμένου να βομβαρδίσει το ρωσικό αεροσκάφος. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν επιχείρησαν ούτε μία φορά να επικοινωνήσουν με τους χειριστές του SU-24 προτού πραγματοποιήσουν την επίθεση.
«Υποθέτουμε ότι η επίθεση έγινε με πύραυλο μικρού βεληνεκούς, εξοπλισμένου με υπέρυθρο σύστημα εντοπισμού» τόνισε ο Ρουντσκόι. «Το τουρκικό τζετ δεν έκανε καμία προσπάθεια να επικοινωνήσει με το πλήρωμά μας, διαφορετικά οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα θα είχε καταγραφεί. Το SU-24 χτυπήθηκε από πύραυλο πάνω από συριακό έδαφος» συμπλήρωσε.
«Θωρακίζουν» τις αεροπορικές επιδρομές
«Προειδοποιούμε ότι κάθε στόχος που θα κριθεί ως απειλή θα καταστρέφεται» ανέφερε στις δηλώσεις του ο πτέραρχος Ρουντσκόι.
«Αναγκαία η αποκλιμάκωση της έντασης» λένε οι Ομπάμα-Ερντογάν
Την ώρα που η Ρωσία εξαγγέλλει στρατιωτικά μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειάς της στην περιοχή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ότι είναι ανάγκη «να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν «ότι είναι σημαντική η αποκλιμάκωση της έντασης και η προσπάθεια για την αποφυγή νέων παρόμοιων περιστατικών», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε κατά την επικοινωνία αυτή ότι το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας διατυπώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.
Οι δύο ηγέτες διατύπωσαν επίσης τη δέσμευσή τους υπέρ μιας διαδικασίας πολιτικής μεταβατικής προς την ειρήνευση στη Συρία, καθώς και την αποφασιστικότητά τους να αγωνισθούν κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο.
Αποκάλυψη Wikileaks: Το ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο μόνο για 17 δευτερόλεπτα!
Την ίδια ώρα, νέα τροπή δίνει στο γεωπολιτικό θρίλερ του τελευταίου 24ώρου η αποκάλυψη από το Wikileaks, που επικαλείται έγγραφο Αμερικανού αξιωματούχου, σύμφωνα με το οποίο το ρωσικό μαχητικό που καταρρίφθηκε παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο μόλις για 17 δευτερόλεπτα, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο ψευδείς τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι ο Ρώσος πιλότος δέχτηκε 10 προειδοποιήσεις.
Παράλληλα, επιστολή της Άγκυρας προς τον ΟΗΕ που διέρρευσε αναφέρει παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου για 17 δευτερόλεπτα.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.