Οι περισσότεροι γονείς επικεντρώνονται σε όσα πράγματα πρέπει να κάνουν σωστά για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν κάποια άλλα που θα πρέπει ν' αποφύγουν- και μάλιστα δια ροπάλου! Και αυτό γιατί, άθελά τους ή έχοντας ακριβώς τον αντίθετο σκοπό, μπορεί να πληγώσουν το παιδί και να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία του. Δείτε τα πιο σημαντικά από αυτά και προσπαθήστε να τα' αποφύγετε...
1. Να μαλώνουν μπροστά τους
Όταν οι γονείς μαλώνουν μπροστά στα παιδιά ή μιλάνε για κάποια σοβαρά οικογενειακά προβλήματα, διαπράττουν ένα μεγάλο λάθος- γιατί τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πάντα. Ακόμα και να μην μπορούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο μαλώνετε ή το τι λέτε ακριβώς, η ένταση που επικρατεί εκείνη την ώρα, θα τα γεμίσει με άγχος και ανασφάλεια.
2. «Θα το κάνεις γιατί το λέω εγώ!»
Αρκετοί γονείς, όταν θέλουν να επιπλήξουν το παιδί για μία αταξία του, συνηθίζουν απλώς να λένε αυτή τη φράση, χωρίς να εξηγούν ποτέ το γιατί. Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί μία καλή δικαιολογία, και σίγουρα δεν το βοηθάει να μάθει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Πρέπει πάντα να τους εξηγούμε γιατί δεν είναι σωστό, για παράδειγμα, να χτυπάμε τα αδέλφια μας, χωρίς να θεωρούμε δεδομένο ότι μπορούν από μόνα τους να καταλάβουν ποια είναι τα όρια στην συμπεριφορά τους.
3. Να καπνίζουν μπροστά τους
Το κάπνισμα είναι μία από τις πιο επιβλαβείς για τον οργανισμό μας συνήθειες. Όταν, όμως, οι γονείς καπνίζουν μπροστά στα παιδιά, ίσως δεν συνειδητοποιούν ότι δεν κάνουν κακό μόνο στον εαυτό τους. Ο οργανισμός των παιδιών είναι «παρθένος» και επομένως πιο ευαίσθητος σε βλαβερούς εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο καπνός. Συγκεκριμένα, το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά έντονο βήχα και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ είναι πολύ πιθανό, όσα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να καπνίζουν, να αρχίσουν και εκείνα αυτή την κακή συνήθεια σε μικρή ηλικία, λόγω του προτύπου που έχουν πάρει από το σπίτι.
4. «Ο Τάδε είναι καλύτερος από σένα.»
Μία φράση που μπορεί κυριολεκτικά να τα στιγματίσει. Όταν συγκρίνετε το παιδί με τα αδέλφια του ή με φίλους του, αυτόματα το υποτιμάτε- και εκείνο το καταλαβαίνει, ακόμα και αν δεν μπορεί να το εκφράσει. Κάθε παιδί έχει την δική του προσωπικότητα και, όπως όλοι μας, διαφορετικά ταλέντα και ελαττώματα. «Αγκαλιάστε» το όπως ακριβώς είναι, χωρίς να απαιτείτε να γίνει κάτι άλλο. Εξάλλου, γι' αυτό το λόγο το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό.
5. Να τα μαλώνουν σε δημόσιο χώρο
Οι φωνές τρομάζουν και μπορεί να «σημαδέψουν» ψυχολογικά τα παιδιά. Όταν αυτό γίνεται και σε δημόσιο χώρο, τα παιδιά αισθάντονται ντροπή, φόβο και απειλή. Γι' αυτό, όσο δύσκολο και αν είναι, οι γονείς θα πρέπει να αντιδρούν ψύχραιμα, ακόμα και αν έχουν βγει «εκτός ορίων». Εξάλλου, οι φωνές μπορούν μόνο να κάνουν την κατάσταση χειρότερη και να προκαλέσουν ένα «ρήγμα» στις σχέσεις με το παιδί.
6. Να τους «διορθώνουν» όλα τα προβλήματα!
Κανένας δεν θέλει να δει το παιδί του να προσπαθεί για κάτι, να αποτυγχάνει και να στενοχωριέται. Γι' αυτό, μερικοί γονείς με το που αντιληφθούν ότι κάπου δυσκολεύεται, τρέχουν να το κάνουν εκείνοι! Έτσι, όμως, τα παιδιά μαθαίνουν να τα έχουν όλα έτοιμα και να μην προσπαθούν για τίποτα, γνωρίζοντας ότι ο μπαμπάς ή η μαμά θα είναι εκεί για να «διορθώσει» αμέσως την κατάσταση.
Φυσικά, θα πρέπει να το βοηθάτε και να το καθοδηγείτε σωστά, χωρίς όμως να του δίνετε εσείς την έτοιμη λύση.
7. Να τους παίρνουν συνεχώς δώρα
Όταν το παιδί ξέρει ότι με το που θελήσει ένα παιχνίδι θα το έχει, είτε χωρίς καμία προσπάθεια είτε βάζοντας τα κλάματα, σημαίνει ότι η διαπαιδαγώγησή του ξεκινά από λάθος βάσεις. Τα παιδιά πάντα θα ζητάνε κάτι, οι γονείς, όμως, είναι εκείνοι που θέτουν τα όρια και το να χρησιμοποιούν τα δώρα για να δείξουν την αγάπη τους δεν βοηθάει. Έτσι, θα συνηθίσουν στο να τους έρχονται όλα «εύκολα» και δεδομένα! Επειδή, όμως, η πραγματικότητα δεν είναι έτσι, και ο ρόλος των γονιών είναι να προετοιμάζουν τα παιδιά για την αληθινή ζωή, δεν θα πρέπει να τα «κακομαθαίνουν» και να τους προσφέρουν άκριτα και άβουλα ό,τι ζητήσουν.
8. Να είναι ο/η κολλητός/ή του
Σίγουρα είναι σημαντικό να είμαστε κοντά στα παιδιά, να παίζουμε και να γελάμε μαζί τους, σαν να είμαστε και εμείς παιδιά. Είναι εξίσου σημαντικό, όμως, να κρατάμε τις ισορροπίες και με το να παλιμπαιδίζουμε, σίγουρα αυτό δεν θα το πετύχουμε. Τα παιδιά πρέπει να μας αντιμετωπίζουν ως γονείς και όχι ως φίλους. Διαφορετικά, αυτό σημαίνει ότι δεν μας σέβονται ή ακόμα και ότι δεν μπορούν να στηριχτούν πάνω μας.
9. Να λείπουν
Η δουλειά και οι συνεχείς υποχρεώσεις πολλές φορές αναγκάζουν τους γονείς να περνούν ελάχιστο χρόνο στο σπίτι με τα παιδιά- ή ακόμα και όταν επιστρέφουν, ουσιαστικά να μην είναι εκεί. Μπορεί οι γονείς να έχουν τις καλύτερες προθέσεις και αναμφισβήτητα ό,τι κάνουν να το κάνουν για να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν στα παιδιά, αλλά εκείνο που πραγματικά χρειάζονται είναι η παρέα τους, να περάσουν χρόνο μαζί. Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, προσπαθήστε να «φτιάξετε» χρόνο μέσα στη μέρα για εκείνα. Ειδάλλως, όταν μεγαλώσουν θα μετανιώσετε για το ότι δεν απολαύσατε τα παιδικά τους χρόνια.
10. Να είναι υπερ-προστατευτικοί
Κανείς γονιός δεν θέλει το παιδί του να πέσει κάτω, να λερωθεί ή να χτυπήσει, ωστόσο θα πρέπει να καταλάβει ότι έτσι πρέπει να γίνεται με όλα τα παιδιά! Για να αναπτυχθούν σωστά, και σωματικά αλλά και ψυχολογικά, τα παιδιά έχουν ανάγκη την «εξερεύνηση». Η περιέργεια για το κάθε τι γίνεται δεύτερη φύση τους –είναι ο τρόπος τους για να μαθαίνουν συνεχώς καινούρια πράγματα. Γι' αυτό, να είστε προετοιμασμένοι ότι το παιδί θα πέσει κάτω, θα πονέσει, θα κλάψει αλλά θα σηκωθεί! Και, κάποια στιγμή δεν θα χρειάζεται πια την βοήθειά σας. Φυσικά, θα είστε δίπλα του να το προσέχετε αλλά προσπαθήστε να μην του λέτε συνεχώς «όχι», να μην το περιορίζετε και, πάνω απ' όλα, να το αφήσετε να εκφραστεί!
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.