Η Ελλάδα είναι κόμβος σταθερότητας στην περιοχή, πόλος συνεργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι γνωρίζει τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και πως από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να δούμε κάποια στιγμή να επανέρχεται η χώρα στην ανάτπυξη.
Κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε τον κ. Κέρι στην Ελλάδα «σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή» προσθέτοντας: «υπάρχουν απειλές για τη σταθερότητα στην περιοχή όπως γνωρίζετε και είναι πολύ σημαντικό να εξεύρουμε λύσεις για το πρόβλημα αυτό». «Να είστε βέβαιος» είπε «ότι εμείς είμαστε κόμβος σταθερότητας στην περιοχή, πόλος συνεργασίας», για να προσθέσει: «άλλωστε βασιζόμαστε στους ιστορικούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να εξεύρουμε οδούς και λύσεις για να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή.
«Χαίρομαι πολύ που είμαι στην Ελλάδα, ευχαριστώ πολύ για την συνεργασία επί θεμάτων ασφαλείας. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και ξέρω ότι αντιμετωπίζετε πολύ σημαντικές προκλήσεις ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό» είπε ο κ. Κέρι, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητούσαν και αργότερα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. «Ξέρω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο» πρόσθεσε, και τόνισε: «εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε κάποια στιγμή την Ελλάδα να επανέρχεται στον δρόμο της ανάπτυξης, για τους πολίτες και την οικονομία, για να ανακτήσουμε την ελπίδα για τη χώρα».
Στις συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και εν συνεχεία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, θέτει επί τάπητος όλα τα «βαριά χαρτιά» της επικαιρότητας, δηλαδή την προσφυγική κρίση και την απειλή της τρομοκρατίας, το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τέλος το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Οι συνομιλίες που αφορούν στη γείτονα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι διεξάγονται στη σκιά του ρωσοτουρκικού «ψυχρού πολέμου» και ενώ ο Τζον Κέρι μόλις την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
Βασική «γραμμή» των ΗΠΑ είναι η διατήρηση της σταθερότητας στο ανατολικό Αιγαίο και η μη διασάλευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι οποίες έχουν επανέλθει στην ψηλά στην επικαιρότητα, μετά και την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά μαχητικά. Για τις ΗΠΑ η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει έναν ειδικό ρόλο στην ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο οποίος μάλιστα υπογραμμίζεται περισσότερο μετά τα χτυπήματα στο Παρίσι.
Στον τομέα της ενέργειας, οι ΗΠΑ επικροτούν τη ελληνική φιλοδοξία να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος με την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ.
Πέραν τούτου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αναφερθεί δημόσια στη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στέλνοντας εκ νέου ένα σαφές μήνυμα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για την απομείωσή του.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.