Ρητή αναφορά στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα γίνεται στην απόφαση «Επιστροφή ή απόδοση πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης» που υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Η απόφαση ελήφθη ύστερα από ελληνική πρωτοβουλία και εισήγηση. Η αποδοχή της ήταν ευρύτατη, καθώς συγκηδεμονεύτηκε από συνολικά 74 κράτη, μεταξύ των οποίων πολλά από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημαντικός αριθμός κρατών της Λατινικής Αμερικής, καθώς και αρκετά αραβικά και αφρικανικά κράτη.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ενισχύει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, καθώς και την προσπάθεια προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η σχετική συνεδρίαση στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μια περιοχή που πλήττεται καθημερινά από καταστροφή έργων και μνημείων πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, και στη διασύνδεση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και του ISIS.
Ο ΟΗΕ υποδεικνύει στην ΟΥΝΕΣΚΟ, που είναι δικός του οργανισμός, μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να καταγραφούν κλεμμένα αντικείμενα σε διεθνείς βάσεις δεδομένων και να γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι στα τελωνεία των χωρών για να μην περνούν οι κλεμμένες αρχαιότητες.
Η απόφαση, η οποία υποβάλλεται από τη χώρα μας ανά τριετία, διαμορφώθηκε, στο τελικό κείμενό της, ύστερα από συστηματικές διαβουλεύσεις με τη διαμεσολάβηση της Ελλάδας κατόπιν σχετικών οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η ειδική μνεία που γίνεται στην απόφαση για την κινητοποίηση των κρατών-μελών ως προς την επιστροφή κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών με ρητή αναφορά στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
Η Ελληνίδα αντιπρόσωπος Κ. Μπούρα στάθηκε, εκτός από το ελληνικό αίτημα, στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή που προξενεί τεράστια ανησυχία. Η διεθνής κοινότητα έχει ευθύνη να προστατέψει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και σε καιρούς πολέμου και σε καιρούς ειρήνης, είπε.
Μια άλλη, εξίσου σημαντική διάσταση της απόφασης είναι η καταδίκη της καταστροφής μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές ένοπλων συρράξεων, συμπεριλαμβανομένων των υπό κατοχή εδαφών, καθώς και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες όπως το ISIS.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.