Πώς μπορείς να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σε έναν έφηβο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να αυξήσουν την αυτοεκτιμηση των παιδιών τους όταν βρίσκονται στην εφηβεία;
Πρώτα απ’ όλα, θα αναφέρουμε τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουν οι γονείς, επειδή μερικοί αγνοούν ότι η στάση τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση των παιδιών τους:
- Μην κάνετε κριτική στους έφηβους, ακόμα και τις στιγμές που συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν σας αρέσει. Η κριτική, συνήθως, δεν βελτιώνει τη συμπεριφορά. Αν πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο να σχολιάσετε αρνητικά κάποια συμπεριφορά τους, αναφερθείτε στη συγκεκριμένη πράξη τους που δεν εγκρίνετε και όχι στην προσωπικότητά τους γενικά.
- Μην υπερπροστατεύετε τους έφηβους, γιατί, με τον τρόπο αυτό τους δίνετε το μήνυμα ότι δεν είναι άξιοι της εμπιστοσύνης σας.
Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε την αυτοεκτίμηση των εφήβων:
-Δίνετέ τους συνεχώς ενθάρρυνση, και δείξτε τους εμπιστοσύνη όπου χρειάζεται.
- Ακούστε τους με προσοχή. Ακουστέ τόσο τα λεκτικά, όσο και τα μη λεκτικά μηνύματα που σας στέλνουν.
- Δώστε τους θετικά μηνύματα για το σώμα τους. Πολλοί νεαροί έφηβοι δεν νιώθουν καλά για το σώμα τους, και χρειάζονται μεγάλη στήριξη από τους άλλους.
-Εμπιστευτείτε τους. Είναι ο καλύτερος τρόπος γιο να γίνουν άτομα άξια εμπιστοσύνης,
- Αποδεχθείτε το γεγονός ότι έχουν ανάγκη να διαφέρουν από εσάς, ότι δεν θέλουν να γίνουν αντίγραφά σας ( κι αν γίνουν δεν θα είναι ο εαυτός τους, θα είναι ψεύτικοι).
Να τους συμπεριφέρεστε σαν να είναι ενήλικες, ακόμα κι όταν οι ίδιοι συμπεριφέρονται σαν παιδιά.
Δώστε τους όση περισσότερη ελευθερία είναι δυνατόν.
Αν είναι απαραίτητο να περιορίσετε την ελευθερία τους, πείτε το ξεκάθαρα και αποφύγετε τους καβγάδες*. Να θυμάστε ότι πλησιάζει ο καιρός που θ’ αναλάβουν οι ίδιοι τον έλεγχο της ζωής τους.
Δώστε τους πληροφορίες για τη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική υγεία και πώς να αντιμετωπίσουν τις σχέσεις με το άλλο φύλο που... έρχονται. 

Περισσότερα θέματα για την εφηβεία εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)