Αφήστε τη φαντασία σας να καλπάσει
Καταλαβαίνουμε: οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν αφήνουν πάντα τον χρόνο για τέτοιες πολυτέλειες, όμως σκεφτείτε πόσο περισσότερο δελεαστικό είναι ένα πιάτο πανδαισίας χρωμάτων και σχημάτων, όπως ακριβώς και οι καθημερινές δημιουργίες των παιδιών στο σχολείο. Μπορείτε να κόβετε τα λαχανικά σε πρωτότυπα σχήματα και να καλέσετε ακόμα και το παιδί σας να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία. Ακόμα, μπορείτε να ταιριάζετε τα λαχανικά με τα υπόλοιπα συστατικά του πιάτου, με τρόπο που τα χρώματά του να είναι στους αγαπημένους χρωματικούς συνδυασμούς του παιδιού σας ή ακόμα και να καλλιτεχνείτε πάνω στο πιάτο! Αν, για παράδειγμα ο γιος σας είναι Ολυμπιακός, μπορείτε να βάλετε ντοματούλα και ρύζι εναλλάξ στο πιάτο για να το κάνετε πιο ελκυστικό.
Και για να παρηγορείστε, να σκέφτεστε ότι τις ίδιες ανησυχίες με εσάς μοιράζονται μαμάδες σε όλον το πλανήτη. Ιδού τι σκέφτηκε η Samantha Lee για να πείσει τα παιδιά της να τρώνε όλες τις τροφές.
Υπάρχει πιο διασκεδαστικός τρόπος να καταναλώσει κανείς ένας πιάτο; Κι όμως, στην πραγματικότητα πρόκειται για ρύζι, λαχανικά, παναρισμένες γαρίδες , και φέτες αυγού, που απλά παραταγμένα σε ένα πιάτο αφημένο μπροστά στο παιδί σας, απλά θα έμεναν...στα αζήτητα.
Μπρόκολο, ρύζι, πουρές λαχανικών, ομελέτα, αποξηραμένα φρούτα...η απλά ο Fred Flintstone έτοιμος να καταβροχθιστεί από το παιδί σας!
Υγιεινή διατροφή σε καμουφλάζ
Η δυσαρέσκεια που νιώθει συχνά το παιδί μας για κάποιες τροφές, είναι συνδυασμένη και με την εικόνα τους. Επειδή δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεύση κάποιων συστατικών, μπορούμε να τα ‘παντρέψουμε’ με άλλα, ώστε να «καμουφλάρεται» η πραγματική τους εικόνα! Για παράδειγμα στο παιδί σας μπορεί να μην αρέσουν τα λαχανικά, αν όμως συνοδεύονται από το αγαπημένο του dressing, τότε ίσως κάτι μπορεί ν’αλλάξει.
Tip 1: Φανταστείτε π.χ. να βουτάτε οικογενειακώς στικς καρότου σε σπιτική μαγιονέζα όταν βλέπετε ταινία, αντί να «χιμάτε» σε ένα μπωλ με πατατάκια – δεν είναι πολύ καλύτερα;
Tip 2: Αντί να φτιάχνετε τον κλασικό πουρέ πατάτας (στα περισσότερα παιδιά αρέσει ο πουρές) να φτιάχνετε πουρέ λαχανικών και να προσθέτετε μέσα και το αγαπημένο του τυρί, ώστε λιωμένο, να δίνει έξτρα γεύση.
Παράδειγμα προς μίμηση
Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται, ακόμα και ασυναίσθητα, τους γονείς τους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει με τον τρόπο ομιλίας τους, τη γλώσσα σώματος και τη συμπεριφορά τους. Εκμεταλλευτείτε την τεράστια αυτή δύναμή σας ως πρότυπο του παιδιού σας! Για παράδειγμα, αν είναι εμφανές στο τραπέζι ότι απολαμβάνετε μία σαλάτα, ή αν στη συζήτηση με τον/τη σύζυγό σας, συγκεκριμένα συστατικά που βρήκατε στην αγορά - υγιεινά πάντα! – παρουσιάζονται με ενθουσιασμό, τότε στη συνείδηση του παιδιού σας αυτές οι τροφές εγγράφονται σαν κάτι το σπάνιο που το γευόμαστε με εορταστική διάθεση. Δοκιμάστε το!
Βάλτε «στο κόλπο» βιβλία και εκπομπές
Και αν το παιδί σας είναι πιο πονηρό από σας και αυτό δεν δουλέψει, χρησιμοποιήστε άλλα παραδείγματα προς μίμηση, όπως το να βλέπετε - τυχαία πάντα, μην ξεχνιόμαστε! – τηλεοπτικές εκπομπές όπου παιδιά διαγωνίζονται στη μαγειρική (εννοείται πάντα με μέτρο!). Το παιδί σας βλέποντας ότι άλλα παιδιά βάζουν με απόλυτη φυσικότητα στο πιάτο τους τα όσπρια και τα λαχανικά και να τα χρησιμοποιούν για να κερδίσουν ένα βραβείο, θα τα απενεχοποιήσουν και ίσως να αναβαθμίσουν και την αξία τους.
Επίσης, μπορείτε πάντα να καταφύγετε σε εκδόσεις σχετικές με μαγειρική για παιδιά, ώστε να μυήσετε το παιδί σας σε αυτή τη δημιουργική δραστηριότητα. Το παιδί σας θα θέλει σίγουρα να φάει κάτι που έφτιαξε μαζί σας. Σας δίνουμε μερικές ιδέες:
- Πριγκιπικές συνταγές (συγγραφέας Disney, εκδόσεις Μεταίχμιο)
- 9 παραμύθια και μια ξύλινη κουτάλα (συλλογικό έργο από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, Νιαώτη Ιωάννα, Νιαώτη Έρση, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο)
- Παραμυθομαγειρική: Τα πράσινα (Κάρμεν Ρουγγέρη, εκδόσεις Ψύχαλος)
Το τερπνόν μετά του ωφελίμου
Εισάγετε υγιεινές τροφές στην καθημερινότητα του παιδιού σας, κατά τη διάρκεια αγαπημένων του ασχολιών. Μία πίτσα με λαχανικά αφημένη δίπλα του καθώς ζωγραφίζει ή φρούτα κομμένα σε κυβάκια που μπορεί να βουτάει σε πραλίνα καθώς βλέπει μια ταινία με τους φίλους του, είναι ένας έξυπνος τρόπος αυτές οι τροφές να ταυτιστούν με μια ώρα ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς για το παιδί σας, άρα να γίνουν ευχάριστες.
Επιβραβεύστε την προσπάθεια με αυτοκολλητάκια και μικρά δώρα
Οργανώστε ένα μηνιαίο σύστημα «επιβράβευσης υγιεινής διατροφής», στο οποίο σαν οικογένεια καταχωρείτε με αυτοκόλλητα σε μία φόρμα, το πόσο συχνά τρέφεστε υγιεινά. Ιδέες για τέτοιες φόρμες που μπορείτε να έχετε σε προσβάσιμο σε όλους σημείο στο σπίτι (π.χ. κολλημένο στο ψυγείο με μαγνητάκι), μπορείτε να βρείτε εδώ. Όμως προσοχή: μην επιβραβεύετε το παιδί σας με ανθυγιεινή τροφή. Αντί αυτής, μπορείτε στο τέλος του μήνα να του προσφέρετε μία βόλτα στο λούνα παρκ ή στο ζωολογικό κήπο.
Αγάλι αγάλι γίνεται...
Ο υπερβολικός ζήλος βλάπτει! Οι υγιεινές τροφές καλό είναι να εισάγονται στη ζωή του παιδιού σας σε μικρές στην αρχή ποσότητες, και πάντα σε συνδυασμό με τροφές που του αρέσουν ήδη. Το να πιέσουμε το παιδί μας να φάει ένα ολόκληρο πιάτο αρακά ενώ δεν του αρέσει, μπορεί να έχει τα πιο ανεπιθύμητα αποτελέσματα! Αφήστε το χρόνο στα παιδί σας και με τη συνδρομή…των άλλων ιδεών που σας δώσαμε σαν σκονάκι, να αγαπήσει τις τροφές αυτές, να τις διαλέγει μαζί σας στο σούπερ μάρκετ και - γιατί όχι;- να τις μαγειρεύει κιόλας, με την κατάλληλη επίβλεψη. Άλλωστε σε ποιο παιδί δεν αρέσει να δείχνει στο γονιό του το προϊόν της δημιουργίας του και να το απολαμβάνουν μαζί;
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.