Με το... καλημέρα ξεκίνησαν οι διαφωνίες κυβέρνησης - κουαρτέτου για το πακέτο με τα 13 προαπαιτούμενα, για το οποίο υπάρχει διορία ως την Παρασκευή, προκειμένου να κλείσει και να πάει στη Βουλή για ψήφιση, ώστε να εκταμιευτεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ και στη συνέχεια να βρεθεί στο τραπέζι η συνολική αξιολόγηση και το ασφαλιστικό.
H νομοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών οι οποίες θα διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών το βράδυ της Τρίτης.
Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, η ελληνική πλευρά συζητά μόνο για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένα funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Το θέμα αυτό δεν μετατίθεται ούτε στην πρώτη αξιολόγηση» σχολίασε η ίδια πηγή.
Στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή να κλείσει η συμφωνία για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων προκειμένου το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου.
Στο μεταξύ, θέμα συζήτησης με τους θεσμούς είναι και η συγκρότηση «Διακυβερνητικού Οργάνου Ιδιωτικού Χρέους» και η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.
Όπως εκτιμούν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η συζήτηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα συνεχιστεί την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Ακόμη στη χθεσινή συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπρόσωπους των Θεσμών, παρουσιάστηκε επίσημα η νέα ελληνική πρόταση, δηλαδή για ΑΔΜΗΕ που θα ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο.
Η ελληνική πλευρά επισήμανε πως το κοινοτικό δίκαιο δεν επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή και ότι η μόνη συζήτηση που γίνεται αφορά τον διαχωρισμό του από τη μητρική εταιρία (ΔΕΗ) ως μέτρο που θα οδηγήσει σε ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ανταγωνισμό, όπως προβλέπει άλλωστε η υφιστάμενη συμφωνία με τους θεσμούς.
Τονίστηκε ακόμη, ότι υπό το καθεστώς της δημόσιας ιδιοκτησίας, προχώρησε όλα τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη των δικτύων και ότι η χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων που προγραμματίζονται, μπορεί να εξασφαλισθεί με δημόσιο έλεγχο της εταιρείας. Κάτι που προκύπτει και από τις συμφωνίες χρηματοδότησης που υπεγράφησαν πρόσφατα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.