Τι να κάνετε αν το παιδί σας προσποιείται ότι καπνίζει

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Τα παιδιά έχουν την τάση να αντιγράφουν αυτά που βλέπουν στο περιβάλλον τους. Αυτό είναι όχι μόνο φυσιολογικό, αλλά και πολύ θετικό και επιθυμητό, γιατί μέσα από τα παραδείγματα των ενηλίκων και άλλων παιδιών του περιβάλλοντος τους μαθαίνουν διάφορες χρήσιμες συνήθειες, κοινωνικούς κανόνες, θέματα αυτοεξυπηρέτησης και διάφορες δραστηριότητες και έτσι μπορούν να αναπτύσσονται σε διάφορους τομείς.

Ένα παιδί που αδιαφορεί και αδυνατεί να αντιγράψει συμπεριφορές που βλέπει γύρω του είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο γιατί είναι ένδειξη προβλημάτων, συνήθως στο φάσμα του αυτισμού ή άλλων αντιληπτικών και ψυχοκινητικών δυσκολιών. Αναφέρεις ότι «όπου βρει τσιγάρα τα δοκιμάζει». Ένα παιδί και ειδικά τόσο μικρό, δεν θα πρέπει να έχει καμία επαφή με τσιγάρα, τα οποία βλάπτουν την υγεία του, ακόμα κι αν κάποιος έχει απλά καπνίσει πριν στο χώρο που βρίσκεται (οι βλαβερές ουσίες του καπνού παραμένουν εκεί για πολλές ώρες). Αυτό είναι παθητικό κάπνισμα και τα παιδιά απαγορεύεται διά νόμου να εκτίθενται σε αυτό, καθώς είναι επικίνδυνο για την υγεία και την ανάπτυξή τους. Μπορεί να τους προκαλέσει άσθμα, αλλεργίες, αναπνευστικά, καρδιακά και άλλα προβλήματα.

Επίσης, ένα παιδάκι τόσο μικρό είναι φυσικό να έχει περιέργεια γι αυτά που κάνουν οι άλλοι γύρω του και δεν αντιλαμβάνεται από μόνο του τους κινδύνους. Γι αυτό και οι ενήλικες που το προσέχουν πρέπει να φροντίζουν να μην έχει πρόσβαση σε τσιγάρα, ούτε να τα βρίσκει μπροστά του, πόσο μάλλον να τα δοκιμάζει κιόλας. Άρα, αυτό που πρέπει να φροντίσετε πρώτα από όλα είναι όσο γίνεται κανείς να μην καπνίζει κοντά στο παιδί και ποτέ μέσα στο σπίτι. Αν καπνίζετε οι γονείς, είναι καλό για όλους σας να ζητήσετε βοήθεια για να το κόψετε. Παράλληλα, να λέτε στο παιδί ότι αυτό είναι λάθος και κακό, ανεξάρτητα αν το κάνετε κι εσείς οι ίδιοι ή άλλοι δικοί σας. Το παιδί δοκιμάζει και προσποιείται ότι καπνίζει γιατί του φαίνεται ενδιαφέρον και θέλει να δει πως είναι. Άρα, μόνο εξηγώντας και δίνοντάς του καλά παραδείγματα μπορείτε να αποτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά.

Λουίζα Θεοφάνους-Ιωακείμ, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, infokids.gr

Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)