Συστατικά
Για τη Βασιλόπιτα κέικ
- 300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 γρ. μαστίχα
- 7 γρ. μαχλέπι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1-2 πορτοκάλια ξύσμα
- 2 βανίλιες ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για μείγμα Β
- 4 αυγά (200 γρ.)
- 75 ml γάλα 3,5% λιπαρά
Για μείγμα Γ
- 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Για τη Βασιλόπιτα τσουρέκι
- 640 γρ. αλεύρι σκληρό
- 2 φακ. ξηρή μαγιά
- 240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 6 αυγά
- 100 ml νερό
- 100 ml γάλα
- 1 κ.γ. μαχλέπι
- 1/4 κ.γ. μαστίχα
- 1 κ.γ. κακουλέ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για τη γκανάζ
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη Βασιλόπιτα κέικ
- Χτυπάμε το βούτυρο και την άχνη στο μίξερ με το "φτερό" πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν. Μόλις αφρατέψουν, σταμάταμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά. (Καλό είναι το βούτυρο να το χτυπάμε όταν είναι εκτός ψυγείου για κάποια ώρα ώστε να είναι μαλακό).
- Κατά τη διάρκεια που δουλεύει το μίξερ παίρνουμε τα υπόλοιπα υλικά από το πρώτο μείγμα (εκτός από το πορτοκάλι) και τα χτυπάμε σε ένα μπλεντεράκι με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη για να γίνουν σκόνη. Όταν ετοιμαστούν προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε αυτή τη σκόνη στο μείγμα με το βούτυρο και την άχνη και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
- Προσθέτουμε τα υλικά του μείγματος Β σιγά σιγά. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα Γ και ανακατεύουμε πολύ σιγά με μια κουτάλα. Βουτυρώνουμε-αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα κέικ διαμέτρου 25 εκ. με αφαιρούμενα πλαϊνά και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά, στην υψηλή σχάρα.
- Πριν το ψήσιμο βάζουμε το φλουρί!!!
- Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε!
Για τη Βασιλόπιτα τσουρέκι
- Στο μίξερ με τις λεπίδες χτυπάμε 1 κ.σ. ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το κακουλέ μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, το γάλα, τη μαγιά, την υπόλοιπη ζάχαρη και όλα τα υλικά που χτυπήσαμε πριν, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
- Αφού περάσουν τα 10 λεπτά, προσθέτουμε το αλεύρι, τα αυγά καθώς και ξύσμα από 1 πορτοκάλι και χτυπάμε με τον γάτζο σε μέτρια ταχύτητα για 15 λεπτά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα. (Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν το ξεχάσουμε βάζουμε λιωμένο).
- Το μείγμα μας θα βγει πολύ ρευστό αλλά αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αυτό είναι το μυστικό για μια ζουμερή και αφράτη Βασιλόπιτα τσουρέκι.
- Σε μια 25άρα φόρμα που έχουμε αλευροβουτυρώσει, ρίχνουμε το μείγμα μας, κλείνουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 με 1,5 ώρα.
- Τοποθετούμε το φλουρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
- Ελέγχουμε με το μαχαίρι στα 30 λεπτά και αν δεν έχει ψηθεί τοποθετούμε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά.
- Αφήνουμε την βασιλόπιτα μας να κρυώσει καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω την γκανάζ και σερβίρουμε.
Για τη γκανάζ
- Σε ένα μπολάκι, ρίχνουμε την κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε για 1-1,5 λεπτό στα 800 watt στο φούρνο μικροκυμάτων (ή σε μπεν μαρί). Ανακατεύουμε. Θέλουμε ή γκανάζ να έχει πήξει και να μην είναι πάρα πολύ ρευστή.
Περισσότερες συνταγές εδώ.