Ήρθε η ώρα για την επίσκεψή σας στο γιατρό κι όμως το παιδί δεν δείχνει και πολύ πρόθυμο να πάει. Έρευνες έχουν δείξει πως το πρώτο ραντεβού στο γιατρό είναι πολύ καθοριστικό για τα μετέπειτα , αφού αν δεν πάει καλά και συνοδεύεται από πόνο ή άλλα δυσάρεστα συναισθήματα, τότε μετατρέπεται σε τραυματική εμπειρία που αργεί να ξεπεραστεί. Κι όμως, υπάρχει τρόπος να διαχειριστείς τις αναγκαίες ιατρικές επισκέψεις.
Αρχικά, συνηθίζεται η επιλογή ενός περιβάλλοντος που να είναι ευχάριστο για το παιδί και να είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να το κάνει να αισθάνεται άνετα. Προτίμησε, να πας το παιδί σου σε ένα ιατρείο που η παιδικότητα είναι παρούσα. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να συνοδεύεις εσύ το παιδί σου στο γιατρό (αν είναι δυνατόν ) και όχι η γιαγιά, ο παππούς ή κάποιος άλλος που το φροντίζει, καθώς αν αντιληφθεί ότι είσαι άνετος και εμπιστεύεσαι το γιατρό, θα νιώσει κι εκείνο πιο ασφαλές.
Έπειτα, πριν επισκεφτείτε το γιατρό προετοίμασε το παιδί σου το για το τι θα συναντήσει. Μίλησέ του για την υγεία και πόσο σημαντική είναι για έναν άνθρωπο. Ότι εσύ βρίσκεσαι καθημερινά στο πλευρό του επειδή επισκέπτεσαι το γιατρό όποτε παραστεί ανάγκη. Σχεδόν επιβάλλεται να υπάρχει κίνητρο στο μυαλό τού παιδιού σου, ώστε να πάει με καλύτερη διάθεση. Είναι σημαντικό, μέσα από τη συζήτηση που θα κάνεις με το παιδί σου να καταλάβει πως όλα τα υγιή παιδιά κάνουν επισκέψεις στο γιατρό, για να διαπιστώσει εκείνος πώς μεγαλώνουν καθώς και πώς αναπτύσσεται ο οργανισμός τους. Χωρίς να τρομάξεις το παιδί σου, εξήγησέ του πως αν δεν πηγαίνει στο γιατρό, τότε θα του δημιουργηθούν χειρότερα προβλήματα που θα οδηγήσουν σε σίγουρο πόνο και πολλές επισκέψεις στον ειδικό με… τη λευκή ρόμπα. Αυτή η σκέψη και μόνο οδηγεί τα περισσότερα παιδιά στο ιατρείο.
Ο κύριος λόγος που τα παιδιά δεν θέλουν να πηγαίνουν στο γιατρό είναι γιατί φοβούνται μήπως πονέσουν. Ο φόβος για τις ενέσεις ειδικά, εμφανίζεται στις ηλικίες από 6 έως 12 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα μικρότερα παιδιά δεν φοβούνται. Επιπλέον, τα παιδιά συχνά φοβούνται ότι οι γονείς θα περιμένουν σε άλλο χώρο από αυτόν που τα ίδια εξετάζονται.
Αν έχει πάει ξανά στο γιατρό και δεν θέλει να ξαναπάει, προσπάθησε να κάνεις μια συζήτηση και να του ζητήσεις να σου εξηγήσει τους λόγους που αρνείται. Αν σου πει ότι πόνεσε και ότι δεν θέλει να πονέσει ξανά, φρόντισε να το βεβαιώσεις ότι συνέβη μόνο την πρώτη φορά και πως αυτή τη φορά ο γιατρός θα είναι πιο προσεκτικός. Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένες ανησυχίες των παιδιών αφορούν στον τρόπο ή στα χαρακτηριστικά του γιατρού, με αποτέλεσμα να μην τον συμπαθούν. Τα παιδιά παρερμηνεύουν καταστάσεις όπως η ταχύτητα ή η συμπεριφορά του γιατρού και είναι πιθανό να τα εκλάβουν ως αντιπάθεια ή αυστηρότητα. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να κάνεις μία κουβέντα και με τον ίδιο το γιατρό.
Τέλος, όταν φεύγετε από το ιατρείο, θα ήταν καλό να αγκαλιάζεις και να φιλάς το μικρό σου λέγοντάς του πόσο γενναίο ήταν και ότι τα κατάφερε πολύ καλά, ενώ σε έκανε να αισθανθείς περήφανος/η.
Tip: Παίξτε τον γιατρό! Το παιχνίδι είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξηγήσεις τη διαδικασία στο παιδί, αλλά και να καταλάβεις όλες τις ανησυχίες του. Χρησιμοποίησε ένα αρκουδάκι για να πάρει το ρόλο του μικρού παιδιού και παραστήσετε το σενάριο του γιατρού που θα μετρήσει το ύψος και το βάρος ως μέρος μιας εξέτασης!
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.