Ένα συχνό παράπονο που κάνουν τα παιδιά στους γονείς είναι ότι ενώ έχουν μελετήσει, όταν έρθει η στιγμή να γράψουν διαγώνισμα ή να εξεταστούν προφορικά στο μάθημα, έχουν ξεχάσει όσα διάβασαν. Η δυσκολία αυτή πιθανόν να οφείλεται στο ότι το διάβασμα τους δεν ήταν μεθοδικό και δεν ακολούθησαν συγκεκριμένες τεχνικές και στρατηγικές.
Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, παραθέτει στους γονείς 5 απλούς τρόπους για να βοηθήσουν το παιδί τους να κατανοεί όσα διαβάζει και να μπορούν να τα θυμούνται:
Βοηθήστε το να αντιμετωπίσει τις δύσκολες λέξεις
Κατά τη διάρκεια του διαβάσματος, το παιδί συναντάει πολλές άγνωστες λέξεις. Ζητήστε του να τις σημειώσει και εξηγήστε του τι σημαίνουν. Έπειτα ζητήστε του να ξαναδιαβάσει, από την αρχή, την πρόταση με την άγνωστη λέξη και να συνεχίσει την ανάγνωση του.
Ζητήστε του να διαβάζει αργά και δυνατά
Όταν διαβάζουμε αργά και δυνατά κατανοούμε καλύτερα το κείμενο. Ζητήστε του να διαβάζει δυνατά τα κομμάτια τα οποία δυσκολεύεται να αφομοιώσει.
Υπογραμμίζετε με χρωματιστούς μαρκαδόρους
Αγοράστε χρωματιστούς μαρκαδόρους, εκτυπώστε ένα κεφάλαιο από το βιβλίο και βάλτε το παιδί να υπογραμμίζει τις λέξεις που δυσκολεύεται να κατανοήσει. Χρησιμοποιείστε διαφορετικά χρώματα για να γίνει πιο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό για το παιδί.
Ζητήστε του να σας γράψει σε ένα φύλλο χαρτί
Μόλις το παιδί σας ολοκληρώσει τη μελέτη του, δώστε του ένα φύλλο χαρτί και ζητήστε του να σας γράψει όσα διάβασε, περιληπτικά. Μόλις το κάνει αφήστε το να ξεκουραστεί. Επαναλάβετε κάθε φορά που τελειώνει ένα κεφάλαιο/ενότητα.
Συχνές επαναλήψεις
Η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως! Παρόλο που μπορεί το παιδί σας να έχει αφομοιώσει σωστά όσα έχει διαβάσει έως τώρα, είναι καλό να του ζητάτε να κάνει συχνές επαναλήψεις.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.