Με τις προθεσμίες για τις εγγραφές στα διεθνή πανεπιστήμια, για το ακαδημαϊκό έτος 2016/ 2017, να εκπνέουν παρουσιάζουμε τις χώρες όπου η εκπαίδευση αξίζει και δεν κοστίζει μια περιουσία.
Την ώρα που χιλιάδες νέοι, που είτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην Ελλάδα και περιμένουν με αγωνία μια αχτίδα φωτός στη γκρίζα οικονομική πραγματικότητα της χώρας, όπου τα πτυχία τους δεν μοιάζουν με τίποτα περισσότερο από ένα ακόμη χαρτί στη συλλογή τους, είτε φθάνουν στην ολοκλήρωση των σπουδών τους στην Ελλάδα και το μέλλον προβλέπεται κάτι περισσότερο από αβέβαιο, τους κάνει να αναζητούν, εναγωνίως, εναλλακτικές λύσεις.
Μιλώντας για εναλλακτικές λύσεις, η πρώτη επιλογή είναι ένα μεταπτυχιακό ή ένα ακόμη πτυχίο από κάποιο ξένο πανεπιστήμιο, ευελπιστώντας πως με αυτόν τον τρόπο θα εξορκίσουν το κακό και θα κάνουν, επιτέλους, τα όνειρά τους πραγματικότητα. Όνειρα που σχετίζονται με την επαγγελματική αποκατάσταση, η οποία αποτελεί "ανεκπλήρωτο" σκοπό από την ημέρα εισαγωγής τους στο Πανεπιστήμιο, μιας και το πρώτο που θα ακούσουν στο αμφιθέατρο είναι πως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους δεν θα βρουν εργασία, με τους καθηγητές να τους προτρέπουν στην αναζήτηση ευκαιριών στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα είναι να αναρωτιούνται τι κάνουν εκεί μέσα, την ώρα που ξέρουν ότι μετά από λίγα χρόνια θα αποτελούν ένα ακόμη νούμερο στα ποσοστά της ανεργίας.
Κάπως έτσι, ρίχνονται στη μάχη για την ανεύρεση του κατάλληλου προγράμματος σπουδών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, τοποθετώντας στη ζυγαριά όλους τους παράγοντες για την επιλογή τους. Ο κυριότερος όμως παράγοντας, που τους κάνει να πονοκεφαλιάζουν και να βλέπουν ακόμη και αυτή τη διέξοδο με απατηλό όνειρο, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον οικονομικό. Πείθοντας, λοιπόν, τον εαυτό τους ότι είναι έτοιμοι να θυσιάσουν, σχεδόν, τα πάντα, αναζητώντας τις οικονομικότερος προορισμούς για να κάνουν το νέο ξεκίνημα.
Σύμφωνα με την εταιρία FAIRFX, υπάρχουν πολλές επιλογές για τους φοιτητές που αναζητούν ένα πρόγραμμα σπουδών που να έχει αντίκρυσμα στις αγορές εργασίας και παράλληλα να μην το πληρώσουν χρυσάφι. Για παράδειγμα η Νορβηγία έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στον απόλυτο φοιτητικό προορισμό, καθώς τα προγράμματα σπουδών δεν έχουν δίδακτρα, παρά ένα μικρό τέλος για κάθε εξάμηνο, που μοιάζει τίποτα μπροστά στα χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται από άλλες χώρες, όπως η Αγγλία, η οποία αποτελεί έναν από τους ακριβούς προορισμούς.
Αναλυτικά ο πίνακας:
Μπορεί το κόστος ζωής στο συγκεκριμένο προορισμό να είναι λίγο τσιμπημένο, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα χρήματα που θα χρειαστεί ένας φοιτητής σε άλλη χώρα. Συγκεκριμένα, η ετήσια δαπάνη για ένα έτος σπουδών στη Νορβηγία κυμαίνεται στα 2.188 λίρες, η οποία φυσικά μπορεί να αυξηθεί ή και να μειωθεί ανάλογα με τη διαχείριση των πόρων που κάνει ο κάθε φοιτητής.
Στη δεύτερη θέση της λίστας φιγουράρει η Ρωσία, που δεν αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για τους φοιτητές, ωστόσο είναι μια από τις χώρες που τα εκπαιδευτικά της προγράμματα έχουν παρουσιάσει δραματική βελτίωση, με την οικονομική δαπάνη να βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, καθώς στα περισσότερα πανεπιστήμια το ποσό για τα δίδακτρα είναι συμβολικό και ετήσια έξοδα αγγίζουν τις 4.450 λίρες.
Την τρίτη θέση της λίστας καταλαμβάνει το Λουξεμβούργο, όπου ένας φοιτητής μπορεί να τα βγάλει πέρα με περίπου 4.739.
Οι συγκεκριμένες επιλογές γίνονται ακόμα πιο ελκυστικές, μετά τις νέες αυξήσεις στα δίδακτρα που ανακοίνωσαν διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία, όπου τα πανεπιστήμιά τους φιγουράρουν ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου.
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.