Εσείς μπορείτε να περάσετε το τεστ αχρωματοψίας;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
3

Αυτό το τεστ σας προσφέρει τη δυνατότητα να τσεκάρετε την ικανότητα των ματιών και του εγκεφάλου σας να εντοπίζει και να αναγνωρίζει διάφορα χρώματα.
Χρησιμοποιεί μια αποδεδειγμένη μέθοδο η οποία χρησιμοποιείται για να ελεγχθεί η αχρωματοψία και στο τέλος θα ξέρετε αν έχετε κάποιο πρόβλημα με την όραση σας πόσο ακριβές μπορεί να είναι. Ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για την όραση σας και είναι πάντα καλό να την τσεκάρετε το συντομότερο δυνατόν αν έχετε αναπτύξει κάποιο πρόβλημα.
Η αχρωματοψία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και είναι πολύ πιο συχνή από ότι θα φανταζόσασταν. Σύμφωνα με το colourblindawareness.org, περίπου ένας στους 12 και 1 στις 200 γυναίκες έχουν επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα μάτια τους έχουν πλήρη ανικανότητα να δουν χρώματα ή, πιο συνήθως, μια μειωμένη ικανότητα να βλέπουν ή/και να ξεχωρίζουν διάφορα χρώματα.
Συνήθως δεν είναι είδος τύφλωσης, αλλά μειωμένη αντίληψη χρωματικής όρασης. Αν και οι περισσότεροι γεννιούνται με αχρωματοψία και κληρονομούν γενετικά την ασθένεια, υπάρχουν τρόποι να την αποκτήσεις αργότερα στη ζωή. 
Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν ατυχήματα και τραυματικές εμπειρίες που έχουν ως αποτέλεσμα εγκεφαλική βλάβη ή βλάβη του αμφιβληστροειδούς και η έκθεση σε ακτίνες UV καταστρέφει τον αμφιβληστροειδή. Οι άνθρωποι αναπτύσσουν αχρωματοψία αργότερα στη ζωή και σχετίζεται με τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας, με συγκεκριμένες ασθένειες, φάρμακα και έκθεση σε χημικά για καιρό.
Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι και επίπεδα αχρωματοψίας που συνδέονται με συγκεκριμένα χρώματα τα οποία κάποιος δεν μπορεί να ξεχωρίσει. Ένα συχνό παράδειγμα είναι η αχρωματοψία κόκκινου-πράσινου, στην οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αποχρώσεις του κόκκινου και του πράσινου και υπάρχουν και άλλοι τύποι σαν αυτόν.

Αν νομίζετε ότι χάνετε την όραση σας θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν καταρτισμένο ειδικό για να το ελέγξετε, γιατί όταν η όραση μας αρχίζει να σβήνει είναι δύσκολο και σπάνιο να την επαναφέρουμε.

Κάντε το παρακάτω τεστ για να δείτε πόσο δυνατές είναι οι ικανότητες όρασης και διάκρισης χρώματος σας και πόσο καλά βλέπετε!



Περισσότερα τεστ εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

3Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου