Από την Ελένη Καραγιάννη
Οκ, η εξεταστική δεν είναι η πιο διασκεδαστική περίοδος της ζωής σου, όμως είναι αναγκαίο κακό αν θέλεις κάποτε να τελειώσεις τις σπουδές σου. Το ζητούμενο όμως δεν είναι (μόνο) να στρωθείς στο διάβασμα και να μένεις για ώρες καθιστή μπροστά σε ένα βιβλίο. Το θέμα είναι να διαβάζεις σωστά και αποδοτικά, ώστε να μπορείς εύκολα να ανακαλείς τις πληροφορίες που έμαθες! Πώς θα το κάνεις; Ακολούθησε τα tips που σου προτείνουμε και το 10 το έχεις στο τσεπάκι!
Κάνε ένα "σκανάρισμα" στη σελίδα πριν αρχίσεις να διαβάζεις
Μπορεί να ακούγεται απλά σαν χάσιμο χρόνου, όμως είναι ένα κόλπο που θα κάνει τη μελέτη σου πολύ πιο αποτελεσματική. Ήξερες ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι στημένη μια σελίδα, η γραμματοσειρά και το μέγεθος των στοιχείων μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο κατανοείς όσα γράφονται; Δώσε, λοιπόν, την ευκαιρία στον εγκέφαλο και τα μάτια σου να εξοικειωθούν με την εικόνα του κειμένου. Αυτό θα σε βοηθήσει να απορροφήσεις τα μηνύματα πιο γρήγορα!
Διάβασε (και) τα περιεχόμενα
Συνήθως τα προσπερνάμε όμως τα περιεχόμενα είναι ένα σημαντικό εργαλείο μελέτης. Προσπάθησε από τους τίτλους των κεφαλαίων να εντοπίσεις ποια είναι αυτά με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ώστε να είσαι προετοιμασμένη να εστιάσεις περισσότερο όταν φτάσεις σ' αυτά. Επίστρεψε στη σελίδα με τα περιεχόμενα όταν έχεις διαβάσει όλο το βιβλίο για να σημειώσεις ποια είναι πράγματι τα πιο σημαντικά ή τα πιο δυσνόητα κεφάλαια (τώρα ξέρεις). Βάλε δίπλα ένα σημαδάκι ώστε να μπορείς με μια ματιά να γνωρίζεις σε ποια πρέπει να κάνεις επανάληψη.
Φτιάξε στο μυαλό σου εικόνες
Δεν εννοώ βέβαια να διαβάζεις οικονομικά κι εσύ να σκέφτεσαι εκείνη την ερημική παραλία στη Φολέγανδρο... Το ζητούμενο είναι να προσπαθήσεις να οπτικοποιήσεις στο μυαλό σου τις πληροφορίες που διαβάζεις. Υπάρχουν μαθήματα που μπορείς να το κάνεις εύκολα (π.χ. στη βιολογία προσπάθησε να "δεις" τον τρόπο με τον οποίο οι κυτταρικές μεμβράνες επιτρέπουν την είσοδο σε κάποια μόρια). Βέβαια, σε άλλα είναι πιο δύσκολο, αλλά και πάλι αξίζει τον κόπο. Ο εγκέφαλός σου θα έχει ένα ακόμα τρόπο να συγκρατήσει τα δεδομένα.
Κράτησε σημειώσεις, αλλά μην το παρακάνεις
Μήπως είσαι κι εσύ από τους ανθρώπους που υπογραμμίζουν κάθε πρόταση που διαβάζουν; Καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι λάθος, έτσι; Υπογράμμισε ή χρωμάτισε με highlighter πολύ επιλεκτικά κάποια κομμάτια του βιβλίου, ώστε εάν χρειαστεί να ανατρέξεις ξανά αργότερα να μπορείς, διαβάζοντας τα υπογραμμισμένα, να έχεις μια πολύ σαφή εικόνα χωρίς να χρειάζεται να διαβάσεις όλη την ύλη από την αρχή.
Σταμάτησε όταν νιώθεις ότι δεν αποδίδεις
Θα σου έχει τύχει μετά από κάποιες ώρες διάβασμα να νιώθεις ότι τα μάτια σου διατρέχουν τις γραμμές αλλά στην πραγματικότητα δεν έχεις ιδέα τι έλεγε η προηγούμενη παράγραφος. Όταν φτάσεις σ' αυτό το σημείο, όπου η προσοχή σου είναι αδύνατο να εστιάσει σε ό,τι μελετάς, κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και σταμάτησε. Κάνε ένα διάλειμμα και ασχολήσου με κάτι που δεν απαιτεί να έχεις συγκεντρωμένη την προσοχή σου, π.χ. ξάπλωσε για μισή ωρίτσα, μίλα στο τηλέφωνο με μια φίλη ή πλύνε τα πιάτα. Όταν επιστρέψεις στη μελέτη θα έχεις πιο καθαρό μυαλό (ΚΑΙ νεροχύτη)!
Κάνε πρόβες
Καθώς διαβάζεις, σκέψου πώς θα απέδιδες τις ίδιες πληροφορίες εάν σου υο ζητούσαν. Για παράδειγμα, εάν ήσουν εσύ ο καθηγητής, πώς θα εξηγούσες το συγκεκριμένο κεφάλαιο στους μαθητές σου; Διάβασε μία παράγραφο και στη συνέχεια πες τη με δικά σου λόγια. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο να καταλάβεις ποια είναι τα σημεία που σε δυσκολεύουν περισσότερο και πού πρέπει να επιμείνεις. Μην ξεχνάς αυτό που έχει πει κι ο Αϊνστάιν: "αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις σε ένα 6χρονο, τότε δεν το ξέρεις καλά".
Περισσότερες συμβουλές εδώ.