Το ποδόσφαιρο ως το πιο λαοφιλές άθλημα στον κόσμο είναι λογικό να έχει τις χαρές του και τις λύπες του. Έτσι πολλές είναι οι τραγωδίες που έχουν συγκλονίσει το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, με κάποιες από αυτές να αποκτούν διεθνή κλίμακα όπως η τραγωδία του Χέιζελ, ενώ άλλες μένουν σε εθνικό επίπεδο. Στην Ελλάδα μία τέτοια τραγωδία ακούει στο όνομα Θύρα 7, ένα όνομα που προκαλεί μόνο δυσάρεστες μνήμες σε κάθε υγιή φίλαθλο.
Για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού η 8/2/1981, αποτυπώνει την πιο μαύρη και λυπητερή στιγμή στην Ιστορία του συλλόγου, αλλά και για κάθε φίλαθλο, είναι και θα πρέπει να είναι μία ημέρα πένθους.
Η ημέρα ήταν Κυριακή, και όπως πολλοί είπαν, την ημέρα αυτή, ακόμη και ο Θεός έκλαψε. Στις 15:00 το μεσημέρι ακούστηκε το σφύριγμα του διαιτητή για το εναρκτήριο λάκτισμα ενός εκ των πολυαναμενομένων ντέρμπυ της χρονιάς. Ολυμπιακός και ΑΕΚ αναμετρούνταν σε ένα δύσκολο όπως φαινόταν παιχνίδι, το οποίο όμως μετετράπη σε περίπατο για την ομάδα του Πειραιά ο οποίος επικράτησε 6-0, με τον τότε αστέρα της ομάδας Μάικ Γαλάκο, να πετυχαίνει χάτ τρικ.
Η είδηση όμως της ημέρας όμως δεν ήταν αυτή. Εκατοντάδες φίλαθλοι της Θύρας 7, πέντε λεπτά πριν την λήξη του αγώνα, και ώρα 16:58 θέλησαν να βγουν έξω από το γήπεδο για να επεφημήσουν τους θριαμβευτές. Επτά χιλιάδες κόσμου έπρεπε να βγει από μία μόνον είσοδο, η οποία ήταν μισάνοιχτη, μισόκλειστη, ή μήπως κλειστή;... «Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη. Όταν έφτασα όμως στα τελευταία σκαλοπάτια, γλίστρησα και έπεσα. Πριν καταλάβω καλά-καλά τι έγινε, άρχισαν να πέφτουν από πάνω μας ένας, δύο, τρεις..., δέκα..., εκατό...» αναφέρει ο Ηλίας Λύτρας, επιζών.
Ως αποτέλεσμα, συνωστισμός, ασφυκτική πίεση για πολλούς, και ο απολογισμός, 21 νεκροί. Εκατοντάδες άτομα εγκλωβίστηκαν σε μία φισούνα που οδηγούσε στο τουρνικέ της θύρας το οποίο δεν είχε μεριμνηθεί από τους υπευθύνους του γηπέδου να ανοίξει(;). Πολλοί από τους πρώτους κατάφεραν να βγουν, πολλοί όμως άρχισαν να ποδοπατούνται, δίχως να μπορούν να διαφύγουν.
Κάποιοι αστυφύλακες αντιλήφθηκαν την κατάσταση, έτρεξαν και έσπασαν κάποια από τα τουρνικέ απεγκλωβίζοντας έτσι αρκετό κόσμο. Το κακό όμως είχε συμβεί, μία ανθρώπινη μάζα στοιβαγμένη, αίμα παντού, αλλά και καθόλου οξυγόνο, οδήγησαν στο πεθάνουν αρκετοί από ασφυξία. Η υπόλοιπη ημέρα ήταν για όλη την Ελλάδα τραγική.
Όλοι οι Έλληνες από τον απλό πολίτη μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, προσπαθούσαν να ενημερωθούν για την έκβαση του θλιβερού συμβάντος. Νοσοκομεία άνοιξαν, αιμοδότες προσέτρεξαν να προσφέρουν, και αρκετός κόσμος προσπαθούσε να μάθει εάν κάποιος δικός τους βρίσκεται στα θύματα.
Το πιο εξοργιστικό γεγονός της όλης ιστορίας είναι ότι μέχρι σήμερα κανείς από τους υπευθύνους δεν έχει λογοδοτήσει για την απίστευτη αυτή τραγωδία.
Η λίστα της τραγωδίας αναγράφει 21 ονόματα. Τα ονόματα των 21 νεκρών:
1. Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών),
2. Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών),
3. Ηλίας Παναγούλης (17 ετών),
4. Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών-οπαδός της ΑΕΚ),
5. Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών),
6. Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών),
7. Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών),
8. Νίκος Φίλος (19 ετών),
9. Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών),
10. Βασίλης Μάχας (20 ετών),
11. Ευστράτιος Πούπος (20 ετών),
12. Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών),
13. Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών),
14. Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών),
15. Κώστας Καρανικόλας (26 ετών),
16. Μιχάλης Μάρκου (27 ετών),
17. Κώστας Μπίλας (28 ετών),
18. Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών),
19. Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών),
20. Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών),
21. Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών).
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.