Του Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
Για τη βάση
1 κουτί (250 γρ.) μπισκότα τύπου digestive ή πτι μπερ
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Για τη γέμιση
2 ζαχαρούχα γάλατα (dulce de leche)
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Για τη σαντιγί
500 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. σιρόπι βανίλιας
Για το στήσιμο
3 μπανάνες (ώριμες)
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
100 γρ. μπισκότα γεμιστά
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ετοιμάζουμε το dulce de leche.
Χτυπάμε πολύ καλά στο μούλτι τα μπισκότα να γίνουν σκόνη.
Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε μέσα το τριμμένο μπισκότο. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
Όταν το μείγμα πάρει τη μορφή βρεγμένης άμμου αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα 50 γρ. σοκολάτα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα εκτός φωτιάς μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και να πάει παντού.
Στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου στη βάση μιας στρογγυλής φόρμας (26 εκ. διάμετρος) ή σε μια ορθογώνια φόρμα (10Χ35 εκ.) με τη βοήθεια ενός ποτηριού. Είναι απαραίτητο να κάνουμε χείλος γύρω γύρω και θέλει και πολύ καλό πάτημα.
Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο και αφήνουμε να δέσει και να κρυώσει το μπισκότο, για 15-20 λεπτά.
Καθαρίζουμε το τηγάνι και το βάζουμε ξανά, σε χαμηλή φωτιά. Αδειάζουμε εκεί μέσα τα ζαχαρούχα (dulce de leche) που πια θα έχουν πάρει ωραία καρεμελένια γεύση και χρώμα. Ρίχνουμε 1 πρέζα αλάτι και τα 100 γρ. σοκολάτα, αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Βγάζουμε το μπισκότο από το ψυγείο, ρίχνουμε το μείγμα της καραμέλας πάνω στη βάση και το βάζουμε ξανά στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά, περίπου 2-3 ώρες.
Λίγο πριν σερβίρουμε, ετοιμάζουμε της μπανάνες κόβοντάς τις σε φέτες και ανακατεύοντας τις με τον χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη σε σαντιγί μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας.
Βάζουμε τις μπανάνες πάνω στο γλυκό μας και από πάνω βάζουμε τη σαντιγί.
Σερβίρουμε με τριμμένα μπισκότα.
Περισσότερα συνταγές εδώ.