Το αν ένα παιδί ασχολείται με το διάβασμα περισσότερο ή λιγότερο, πολλές φορές είναι συνάρτηση και του οικογενειακού του περιβάλλοντος.
Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ενδιαφερθούν για το διάβασμα, κάντε αυτή την ασχολία τους ευχάριστη και συμμετέχετε και εσείς ενεργά σε αυτή.
Αν έχετε παιδιά μικρής ηλικίας, διαβάστε μαζί τους βιβλία της ηλικίας τους και εφαρμόστε μαζί τους αυτά που μάθατε. Για τα παιδιά τόσο της προσχολικής όσο και της σχολικής ηλικίας κυκλοφορούν πάρα πολλά και αρκετά καλά βιβλία τα οποία σχετίζονται με τη μάθηση και τις γνώσεις. Μπορείτε για παράδειγμα να διαλέξετε – μαζί με τα παιδιά σας φυσικά- βιβλία που τους ενδιαφέρουν όπως για τη φύση, τις κατασκευές, τη βιολογία, τη φυσική, τη χημεία κ.λπ.
Αφού τα διαβάσετε μαζί, προχωρήστε στα πειράματα και ψάξτε να βρείτε μέσα από αυτά τις γνώσεις που αποκτήσατε. Για παράδειγμα, σε βιβλία για τη φύση, μπορείτε να βρείτε γνώσεις για το πώς αναπτύσσονται και μεγαλώνουν τα φυτά. Πειραματιστείτε είτε φυτεύοντας σπόρους είτε κάνοντας περιπάτους στη φύση και ψάχνοντας να εντοπίσετε τα είδη της χλωρίδας. Για βιβλία που έχουν να κάνουν με γνώσεις φυσικής, μετά το διάβασμα κάντε τα αντίστοιχα πειράματα.
Ακόμα και τα λογοτεχνικά βιβλία ή τα βιβλία με παραμύθια, έχουν πρακτικό μέρος. Διαβάστε μαζί με τα παιδιά μικρές ολοκληρωμένες ιστορίες και ζητήστε μετά να σας ζωγραφίσουν κάτι σχετικό ή αν είναι περισσότερα από ένα να παίξουν ένα ανάλογο μικρό σκετς .
Για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, μπορείτε να δώσετε κίνητρα για διάβασμα, αν εσείς οι ίδιοι πάνω από όλα διαβάζετε. Όταν σας βλέπουν να ασχολείστε ενεργά με το διάβασμα, μπορούν να σας μιμηθούν και να διαβάσουν και αυτά. Πηγαίνετε μαζί τους στην αγορά και αγοράστε τους βιβλία σύμφωνα με τα δικά τους ενδιαφέροντα και όχι με τα δικά σας. Συζητήστε μαζί τους και ενδιαφερθείτε να μάθετε τι μάθανε διαβάζοντας κάποιο βιβλίο. Ρωτήστε τους τι μπορούν να σας προτείνουν να διαβάσετε εσείς και για πιο λόγο.
Κλείστε την τηλεόραση και αφιερώστε χρόνο στο διάβασμα και στη συζήτηση των βιβλίων που έχουν διαβαστεί. Μη κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση και ταυτόχρονα δίνετε «οδηγίες» για το ότι πρέπει να διαβάσουν. Δεν θα το κάνουν γιατί πολύ απλά δεν τους πείθετε. Δώστε στα παιδιά να καταλάβουν πόσο σημαντικές είναι οι γνώσεις που αποκτούνται μέσα από το διάβασμα.
Νένα Γεωργιάδου, Ψυχολόγος.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.