Σπιτικά κρουασάν από τον Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 200 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
- 230 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- ½ κ.γ. αλάτι
- λίγο γάλα ή ένα αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα
- λίγη καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα
Για τη γέμιση
- 400 γρ. πραλίνα σοκολάτας
- 100 γρ. φουντούκι ψιλοκομμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το τυρί και το βούτυρο για 2-3 λεπτά και όταν αφρατέψουν προσθέτουμε το αλεύρι που το έχουμε αναμείξει με το αλάτι. Το αλεύρι δεν θέλει πολύ χτύπημα. Ίσα ίσα να απορροφηθεί από τη ζύμη. Η ζύμη είναι πάρα πολύ μαλακή.
- Φτιάχνουμε με τη ζύμη 3 μπαλάκια, τα κλείνουμε σε μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Μέχρι να κρυώσει το ζυμάρι , ανακατεύουμε τα υλικά για τη γέμιση και αφήνουμε στην άκρη.
- Όταν η ζύμη έχει ξεκουραστεί με τη βοήθεια αρκετού αλευριού ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ένα περίπου στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 40 εκ. Δεν είναι απαραίτητο να είναι εντελώς κυκλικό…
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την κάθε πίτα σε 8 φέτες σαν πίτσα.
- Στη βάση από κάθε τριγωνάκι βάζουμε μια κοφτή κ.γ. γέμιση. Κάνουμε μία τομή σε κάθε φετάκι και αλείφουμε την κορυφή με λίγο γάλα. Το κάθε φετάκι το τυλίγουμε ξεκινώντας από την περιφέρειά του για να το κάνουμε σαν ένα μικρό κρουασανάκι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 με αέρα και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
- Αλείφουμε με γάλα ή με το αυγό και αν θέλουμε σκορπάμε και λίγη καστανή ζάχαρη από πάνω.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Βγάζουμε τα κρουασανάκια γρήγορα από το ταψί γιατί αλλιώς κολλάνε λόγω της ζάχαρης που καραμελώνει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα 2 φύλλα.
Περισσότερες συνταγές εδώ.