Τι θα πρέπει να κάνω λίγο πριν τα διαγωνίσματα για να έχω καλύτερα αποτελέσματα;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Η προηγούμενη ημέρα των εξετάσεων
Σύντομα θα ανακαλύψετε ότι έχετε φτάσει στην τελευταία ημέρα πριν από τις εξετάσεις. Το ερώτημα που καλείστε τώρα να απαντήσετε είναι:
Πώς θα πρέπει να ξοδεύσω την τελευταία μου ημέρα πριν από τις εξετάσεις, ώστε να έχω τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα την επομένη;
Θα έλεγα στο σημείο αυτό ότι υπάρχουν τρεις βασικές επιλογές:
(α) Να συνεχίσετε με τις επαναλήψεις σας, όπως ακριβώς κάνατε και τις προηγούμενες ημέρες.
(β) Να κάνετε μια τελευταία προσπάθεια να μάθετε κάποια θέματα και να καλύψετε ορισμένα κενά, που είχατε αγνοήσει κατά τις προηγούμενες ημέρες.
(γ) Να προσπαθήσετε να ξεχάσετε τις εξετάσεις ασχολούμενοι με διάφορα άλλα θέματα, όπως διάφορα αθλήματα, τρέξιμο ή περπάτημα. Μπορείτε ακόμη να ακούσετε μουσική της αρεσκείας σας ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο σας ευχαριστεί, ώστε να χαλαρώσετε.
Θα ήθελα να τονίσω στο σημείο αυτό ότι δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή ή κανόνας, τον οποίο θα πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε. Αυτό που θα βοηθήσει τον ένα μαθητή, πιθανόν να μην είναι κατάλληλο για τον άλλο. Ο καθένας από εσάς θα πρέπει να κάνει αυτό που νοιώθει ότι θα τον βοηθήσει, χωρίς να επηρεάζεται από το τι θα κάνουν οι άλλοι. Μην ξεχνάτε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι κάτι το ξεχωριστό και μοναδικό. Κανένας δεν είναι και δε σκέπτεται το ίδιο με κάποιον άλλο. Έχοντας αυτά στο μυαλό σας θα πρέπει να σκεφτείτε με βάση τις δικές σας ανάγκες και ιδιορρυθμίες. Προχωρήστε με αυτό που εσείς νιώθετε ότι θα πρέπει να κάνετε, ώστε να πετύχετε το στόχο σας.
Οτιδήποτε όμως και να αποφασίσετε ότι θα πρέπει να κάνετε, προσπαθήστε να σταματήσετε δύο με τρεις ώρες προτού πάτε στο κρεβάτι. Με τον τρόπο αυτό δίνετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να χαλαρώσει, ώστε να έχετε ένα ήρεμο βράδυ.
Κάτι που δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάτε είναι να ελέγξετε όλα τα απαραίτητα πράγματα, που χρειάζεστε για τις εξετάσεις την επομένη ημέρα. Πέννες, μολύβια, ρίγα, υπολογιστική μηχανή και ό,τι άλλο θεωρείτε αναγκαίο για τις εξετάσεις σας.
Τέλος πηγαίνετε στο κρεβάτι νωρίς, ώστε να κοιμηθείτε όσες ώρες έχετε συνηθίσει να κοιμάστε. Ένα ξεκούραστο μυαλό την επομένη θα είναι πολύ πιο χρήσιμο παρά ένα ζαλισμένο και ταλαιπωρημένο μυαλό.
Λίγο πριν από τη εξέταση

Καθ΄ οδόν για τις εξετάσεις προσπαθήστε να αποφύγετε να μιλάτε για τα σημεία, στα οποία έχετε δώσει έμφαση και αυτά που θεωρήσατε δευτερεύοντα κατά την διάρκεια της μελέτης σας. Είναι πολύ εύκολο να φορτωθείτε με άγχος μόνο και με τη σκέψη ότι δεν έχετε δώσει αρκετή προσοχή σε ορισμένα θέματα, που κάποιος άλλος θεωρεί σημαντικά. Να σκέφτεστε ότι έχετε κάνει ό,τι μπορούσατε και έχετε μάθει αρκετά, για να γράψετε πολύ καλά. Αν δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε το γραπτό που έρχεται, προσπαθήστε οι σκέψεις σας να είναι θετικές και εποικοδομητικές. Είναι επίσης χρήσιμο να συγκεντρωθείτε σε μια σημαντική και πιθανή ερώτηση, που είχατε ήδη επισημάνει, και να οργανώσετε στο μυαλό σας την απάντηση σε γενικές γραμμές. Τέλος οραματιστείτε την επιτυχία. Φανταστείτε ότι τα θέματα των εξετάσεων είναι ακριβώς αυτά που έχετε προβλέψει και έχετε προετοιμαστεί καλύτερα. Αισθανθείτε έτσι τη χαρά της επιτυχίας και νιώστε ήσυχοι με τη συνείδησή σας, διότι έχετε κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για τη σωστή προετοιμασία. Αυτό θα σας γεμίσει αυτοπεποίθηση και με σιγουριά θα μπείτε στην αίθουσα των εξετάσεων.

Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)