Κατεβάστε δωρεάν 5.979 βιβλία από τον 19o αιώνα έως το 1980
Author -
Αποστόλης Ζυμβραγάκης
2:31 π.μ.
0
Η ψηφιακή Ιστορική Συλλογή Σχολικών Εγχειριδίων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής αποτελείται από 5.979 βιβλία με πάνω από 1.000.000 σελίδες.
Μπορείτε να βρείτε την ψηφιακή συλλογή πατώντας εδώ.
Σκοπός του έργου
Tο φυσικό αντικείμενο του παρόντος έργου αφορά την διάθεση, μέσω του διαδικτύου, σχολικών εγχειριδίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία από τον 19ο αιώνα έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού ανήκε στο πρώην Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, «καθολικό διάδοχο» του οποίου αποτελεί το Ι.Ε.Π. και είναι μέρος της βιβλιοθήκης του, ενώ επιπλέον υλικό θα αναζητηθεί από τον ανάδοχο σε άλλες βιβλιοθήκες (π.χ. Μπενάκειος) και σε άλλα ιδρύματα (π.χ. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Τέλος, θα χρησιμοποιηθεί και υλικό που ανήκει σε ιδιωτικές συλλογές και το οποίο θα επιδιωχθεί να δοθεί στο Ι.Ε.Π. ως δωρεά ή να παραχωρηθούν δικαιώματα χρήσης.
Το παραπάνω υλικό, το οποίο συνθέτει την «Ιστορική Συλλογή» του Ι.Ε.Π., θα ψηφιοποιηθεί και με τις κατάλληλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες η ψηφιακή συλλογή θα απευθύνεται:
Στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, δηλαδή στους 130.000 περίπου εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς ερευνητές και τους Έλληνες μαθητές. Σημειώνεται ότι η πρόσβαση σε παλαιά σχολικά εγχειρίδια, μπορεί να αποδειχτεί ουσιαστικό εργαλείο του εκπαιδευτικού, ειδικά στο πλαίσιο της διδασκαλίας μαθημάτων όπως η ιστορία ή τα ελληνικά. Πράγματι, η εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και της γνώσης γενικότερα σκιαγραφείται μέσα από τα κείμενα, τις εικόνες, το πρόγραμμα διδασκαλίας, τις αξίες και τις γνώσεις που περιέχονταν στα σχολικά βιβλία κάθε ιστορικής περιόδου. Με τον τρόπο αυτό, οι διαφορετικές οπτικές γωνίες που προσφέρουν τα παλιά σχολικά εγχειρίδια στους μαθητές δίνουν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη κριτικής ερμηνείας και σκέψης.
Σε κάθε Έλληνα πολίτη τα παλαιά σχολικά εγχειρίδια αποτελούν μέρος της εθνικής πολιτισμικής κληρονομιάς των νεότερων χρόνων. Με το έργο αυτό, ο κάθε Έλληνας πολίτης θα έχει για πρώτη φορά στην διάθεσή του ένα σημαντικότατο μέρος του πολιτισμικού πλούτου της χώρας. Επιπλέον, καθώς η ελληνική κοινωνία στην νεώτερη ιστορία της αντανακλάται μέσα από το υλικό του έργου, η ηλεκτρονική διάθεση του στο κοινό βοηθά στην ανάπτυξη της ιστορικής και πολιτισμικής συνείδησης του κάθε Έλληνα πολίτη και τροφοδοτεί τον ιστορικό και κοινωνικό διάλογο.
Στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τους ερευνητές στους τομείς της ιστορίας, της πολιτικής επιστήμης, της κοινωνιολογίας και σχετικών αντικειμένων. Το υλικό του έργου και η τεκμηρίωση που παρέχει, διευκολύνει την εργασία τους στους αντίστοιχους τομείς ενώ η ευκολία στην πρόσβαση ενθαρρύνει νέες και πρωτότυπες ερευνητικές προσπάθειες.
Με την ολοκλήρωση των δράσεων του παρόντος έργου, προσδοκάται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ψηφιοποιημένου και τεκμηριωμένου αρχείου της «Ιστορικής Συλλογής» που θα περιλαμβάνει:
Ψηφιακά αντίγραφα (εικόνες) υψηλής ανάλυσης των 1.000.000 σελίδων που υπολογίζεται ότι θα ψηφιοποιηθούν.
Αρχεία κειμένου 15.000 σελίδων με την πληροφορία σε μορφή χαρακτήρων, επιτρέποντας την πλήρη αναζήτηση με βάση το κείμενο.
Βάση μεταδεδομένων σε Ελληνικά και Αγγλικά με αναλυτικά στοιχεία επιστημονικής τεκμηρίωσης της ψηφιακής «Ιστορικής Συλλογής» που θα προκύψουν από την ενδελεχή ερευνητική μελέτη επί των τεκμηρίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Αναδόχου.