Διακρίθηκαν και έγραψαν το όνομα τους με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια Ιστορία. Απέδειξαν στην πράξη όλα τα επιχειρήματα του φεμινιστικού κινήματος και διέψευσαν κάθε υπερασπιστή της φυλετικής ανισότητας λόγω εγγενών αδυναμιών.
Οι γυναίκες της λίστας που ακολουθεί με την πορεία που ακολούθησαν και το ρόλο που διαδραμάτισαν, καταρρίπτουν το μύθο του «αδύναμου φύλου».
Με αφορμή λοιπόν την Ημέρα της Γυναίκας, δείτε ορισμένες από τις πιο «άξιες» εκπρόσωπους του γυναικείου φύλου.
Αυτοκράτειρα Θεοδώρα
Η σύζυγος του Ιουστινιανού, θεωρείται η πλέον εμβληματική γυναικεία φιγούρα κατά την περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Πλήθος αποφάσεων σχετικά με τη διακυβέρνηση ελήφθησαν από την ίδια κάτι που οδήγησε να μπει στο στόχαστρο των εξεγερμένων κατά τη Στάση του Νίκα.
Ιωάννα της Λωραίνης
Η γαλλίδα ηρωίδα, παρά το νεαρό της ηλικίας της, οδήγησε σε πολλές νικηφόρες μάχες το στρατό της χώρας κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου. Βρήκε τραγικό θάνατο σε ηλικία μόλις 19 ετών στην πυρά, κατηγορούμενη ως αιρετική. Αργότερα η συμβολή της στις νίκες αναγνωρίστηκε και ανακηρύχθηκε αγία από την καθολική εκκλησία.
Ίντιρα Γκάντι
Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας, και δεύτερη στην παγκόσμια ιστορία που λαμβάνει το ανώτατο αξίωμα μιας χώρας, άφησε το στίγμα της στην πορεία της Ινδίας κατά τον 20ο αιώνα. Αξιομνημόνευτες είναι οι προσπάθειές της να αντιμετωπίσεις τους λιμούς που έπλητταν συχνά τη χώρα μέσω του εκμοντερνισμού της αγροτικής παραγωγής. Δολοφονήθηκε το 1984 από δύο μέλη της προσωπικής της φρουράς.
Μεγάλη Αικατερίνη
Η Αικατερίνη Β΄ υπήρξε η μακροβιότερη αυτοκράτειρα της Ρωσίας καθώς παράμεινε στο θρόνο από το 1762, μέχρι και το θάνατό της, το 1796. Συνέχισε την προσπάθεια του Μεγάλου Πέτρου, η Ρωσία να προσεγγίσει τη Δύση. Επιπλέον, κατά την περίοδο που βασίλευσε η χώρα της γνώρισε σημαντική επέκταση προς τη Μαύρη Θάλασσα έπειτα από δύο πολέμους εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο εσωτερικό, προχώρησε σε ριζική αναμόρφωση των θεσμών και τη διοίκηση της αυτοκρατορίας.
Βασίλισσα Βικτωρία
Η Βικτωρία υπήρξε βασίλισσα της Αγγλίας από το 1837 μέχρι και το 1901 και σήμερα η χρονική αυτή περίοδος είναι γνωστή με το όνομά της: Βικτωριανή. Κατά το διάστημα αυτό, η Βρετανική αυτοκρατορία έφτασε στη μεγαλύτερη επέκταση που γνώρισε ποτέ με τις διάφορες αποικίες που είχε προσαρτήσει. Παρόλο που μοιράζονταν την εξουσία με τη Βουλή, ουκ ολίγες φορές η Βικτωρία είχε καθοριστικό ρόλο σε πολιτικές αποφάσεις, υπερκεράζοντας όσους είχαν αντίθετη γνώμη με αυτήν.
Εβίτα Περόν
Η Πρώτη Κυρία της Αργεντινής από το 1946 μέχρι και το θάνατό της το 1952 και σήμερα το όνομά της είναι ίσως πιο γνωστό από του συζύγου της και προέδρου, Χουάν Περόν. Με τις ομιλίες της για τα εργατικά δικαιώματα και τη θέση των γυναικών, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων.
Μαρί Κιουρί
Η διάσημη Πολωνή φυσικός και χημικός, έγινε ευρέως γνωστή για τις πρωτοποριακές της έρευνες για τη ραδιενέργεια. Έγινε ο πρώτος επιστήμονας που κερδίζει δύο βραβεία Νόμεπλ.
Σιμόν ντε Μποβουάρ
Η συγγραφέας του «Δεύτερου Φύλου» και μια από τις σημαντικότερες εκπρόσωπους του φεμινιστικού κινήματος έθεσε τις θεωρητικές βάσεις για την ανάπτυξή του. Γνωστή είναι η σχέση της με τον υπαρξιστή φιλόσοφο Ζαν-Πωλ Σαρτρ.
Θάτσερ
Η «Σιδηρά Κυρία» υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 μέχρι το 1990. Έχει ταυτίσει το όνομά της με τις συντηρητικές πολιτικές που και η ίδια εφάρμοσε καθώς και την υποστήριξη στην ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία.
Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
Η διάσημη συγγραφέας της πολυβραβευμένης σειράς βιβλίων «Χάρι Πότερ» αποτελεί την ιδανική ενσάρκωση του μύθου της αυτοδημιούργητης γυναίκας, μιας και ξεκινώντας από την αφάνεια μπόρεσε με το ταλέντο της να κατακτήσει την κορυφή. Η περιουσία της υπολογίζεται στο 1 δισ. δολάρια, ενώ έχει προταθεί για «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time.
Μαντόνα
Η «βασίλισσα της ποπ» έθεσε τα θεμέλια της λεγόμενης ποπ κουλτούρας. Θεωρείται η πιο επιτυχημένη από εμπορικής άποψης, γυναίκα καλλιτέχνης και βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.