Κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι
(Φωτογραφία: sidages.gr)
Απογειώστε τη γεύστη αυτού του πιάτου "τσιμπώντας" λιγο το κρασί και το ξίδι και μειώνοντας το νερό! Επίσης, μπορείτε να κρατήστε το ζουμί από το μαγείρεμα του χταποδιού για το βράσιμο των ζυμαρικών! Το φαγητό σας θα γίνει μεν πιο βαρύ. αλλά και εντυπωσιακά πιο γευστικό!
Υλικά
1 μεσαίο χταπόδι (1 με 1,5 κιλό περίπου)
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες και περασμένες από τον τρίφτη
1 κ.σ. πελτέ
Λίγο μπαχάρι
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλ.τσαγιού κόκκινο κρασί
½ φλ. τσαγιού ξίδι
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι/Πιπέρι
Εκτέλεση
Βάλτε το χταπόδι σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό (1 μεγάλο ποτήρι) και αφήστε το να πάρει μια βράση. Μόλις πάρει την πρώτη βράση, ρίξτε στην κατσαρόλα το ξίδι. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το χταπόδι να μαγειρευτεί για 20 περίπου λεπτά. Προσθέστε το κόκκινο κρασί και βράστε το χταποδι μέχρι να μαλακώσει.
Θυμηθείτε να κρατήσετε το ζουμί, για να βράσετε σ' αυτό το κοφτό μακαρονάκι!
Τσιγαρίστε το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα. Μόλις γίνει διάφανο, προσθέστε το χταπόδι. Αφήστε το να πάρει μια βράση και σβήστε το με το κόκκινο κρασί. Αλατοπιπερώστε , βάλτε στην κατσαρόλα, τα μπαχαρικά, τις τομάτες και τον πελτέ και αφήστε το χταπόδι να βράσει μ’ αυτά για πέντε λεπτά.
Τέλος, βάλτε τα μακαρόνια μαζί με λίγο απ’ το νερό που κρατήσατε απ’ το μαγείρεμα του χραποδιού–προσέξτε να μην βάλετε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται για βράσουν, γιατί στο τέλος δεν θα τα σουρώσετε. Μαγειρέψτε τα όλα μαζί μέχρι να βράσουν τα μακαρόνια (10-13 λεπτά).
Πηγή: sintagespareas.gr
Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια
Η κρύα σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, έχει πολλούς φανταικούς θαυμαστές, έχει όμως και θανάσιμους εχθρούς! Υπάρχει τρόπος να την κάνετε πεντανόστιμη και... αγαπητή σε όλους: αντί του συνηθισμένου dressing με λάδι και ξύδι, περιχύστε τη σαλάτα σας με μια σως από μπαλσάμικο, μέλι, μουστάρδα και κάρυ και κάντε την οικογένεια να γλείφει τα δάχτυλά της τρώγοντας μαυρομάτικα φασόλια, για πρώτη φορά στην ιστορία!
Το ίδιο dressing μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε πιο ελκυστική και τη σαλάτα με φακές.
Υλικά
500 γρ.φασόλια μαυρομάτικα
Λίγος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
3 πιπεριές Φλωρίνης (έτοιμες), κομμένες σε κυβάκια
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
2 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
4 κ.σ μπαλσάμικο
2 κ.σ μουστάρδα
2 κ.σ μέλι
Λιγο κάρυ
Αλάτι/Πιπέρι
Εκτέλεση
Βάλτε τα φασόλια να βράσουν για περίπου 20 λεπτά, αφού αλατίσετε το νερό. Σουρώστε τα και βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ.
Χτυπήστε τα το λάδι, το μπαλσάμικο, τη μουστάρδα, το μέλι και το κάρυ με αρκετό αλατοπίπερο για να φτιάξετε το dressing.
Ρίξτε στο μπολ τα κρεμμύδια και τις πιπεριές Φλωρίνης, περιχύστε τη σαλάτα με τη σως και ανακατέψτε.
Αφήστε την στο ψυγείο για 1-2 ώρες, ώστε να "δέσουν" τα υλικά.
Πηγή: mageirikesdiadromes.gr
Ταραμοσαλάτα
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής κάθε Καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού είναι αναμφίβολα η ταραμοσαλάτα. Μπορείτε να ανανεώσετε τη συνταγή σας αντικαθιστώντας δύο από τα υλικά του: το κρεμμυδάκι με πράσο και το ψωμί με πατάτες. Το πράσο θα κάνει την ταραμοσαλάτα σας πιο ελαφριά, ενώ με τις πατάτες θα πετύχετε μια πιο "γεμάτη" γεύση.
Υλικά
170 γρ.. λευκός ταραμάς
2 πράσα, ψιλοκομμένα
100 ml χυμό λεμόνι
120 ml ελαιόλαδο
5-6 μέτριες πατάτες, βρασμένες
Εκτέλεση
Βάλτε τα ψιλοκομμένα πράσα στο μπλέντερ. Όταν πολτοποιηθούν, προσθέστε τον ταραμά και λίγο -λίγο το ελαιόλαδο, χτυπώντας τα μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός.
Αφού βράσετε και καθαρίσετε τις πατάτες, βάλτε τις στο μπλέντερ και προσθέστε σιγά-σιγά το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι, χτυπώντας και δοκιμάζοντας, ώστε να πετύχετε το αποτέλεσμα που προτιμάτε.
Πηγή: sintagoulis.gr
Γαρίδες στον φούρνο
Αν σκοπεύετε να σερβίρετε γαρίδες στην οικογένειά σας την Καθαρά Δευτέρα, υπάρχει ένας τρόπος να τις κάνετε πεντανόστιμες: αφήστε τις για 2 ώρες σε γευστική μαρινάδα με μουστάρδα, λεμόνι και κόλιανδρο! Οι γαρίδες σας θα μαλακώσουν και θα ποτίσουν από την πλούσια γεύση της μουστάρδας και του κόλιανδρου!
Yλικά
1 κιλό γαρίδες μέτριες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού λεμόνι
2-3 κ.σ. μουστάρδα
Λίγο κόλιανδρο, σε σκόνη
Αλάτι/Πιπέρι
Εκτέλεση
Ανακατέψτε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το λεμόνι, το λάδι και τον κόλιανδρο μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο μέχρι να γίνουν ένα ομοιομορφο μίγμα. Στη συνέχεια, βάλτε τις γαρίδες στο μπολ, σκεπάστε το με μία μεμβράνη και αφήστε τις για 2 ώρες να μουλιάσουν στη γευστική μαρινάδα!
Απλώστε τις σε ένα ταψί και ψήστε τις στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν (περίπου 40 λεπτά).
Πηγή: madata.gr
Χαλβάς
Καθαρά Δευτέρα χωρίς σιμιγδαλένιο χαλβά είναι σαν στιφάδο χωρίς κρεμμύδια: σκέτη αποτυχία. Φέτος την Καθαρά Δευτέρα, παραλλάξτε λιγάκι τον παραδοσιακό χαλβά: προσθέστε μια φρουτώδη νότα! Βάλτε στο σιρόπι ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι και απολαύστε τη φρέσκια γεύση και το πλούσιο άρωμα στο νηστίσιμο γλυκό σας!
Υλικά
1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό
2 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
4 φλ. τσαγιού νερό
½ φλ. τσαγιού σταφίδες (της προτίμησής σας)
½ φλ. τσαγιού καβουρντισμένο αμύγδαλο
Φλούδες από ένα πορτοκάλι κι ένα λεμόνι
Λίγη κανέλα (σκόνη και ξυλάκι)
Εκτέλεση
Για να φτιάξετε σιρόπι: βράστε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με την ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Καβουρντίστε το σιμιγδάλι σε μια βαθιά κατσαρόλα μέχρι να ροδίσει (για τουλάχιστον 5 λεπτά), ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Όταν σκουρύνει το σιμιγδάλι, προσθέστε την κανέλα, τις σταφίδες και το αμύγδαλο και ανακατέψτε.
Κατεβάστε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και ρίξτε προσεκτικά το σιρόπι. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατέψτε μέχρι ο χαλβάς να ξεκολλάει εύκολα από τον πάτο του σκεύους.
Αδειάστε τον σε μια φόρμα και αφήστε το να κρυώσει.
Αδειάστε τον σε μια φόρμα και αφήστε το να κρυώσει.
Πηγή: argiro.gr
Μερικές μικρές αλλαγές στην παραδοσιακή συνταγή, μπορούν να κάνουν το φαγητά σας ακόμη καλύτερα! Αν είστε κάτοχοι κάποιου μυστικού που μπορεί να εκτοξεύσει τη γεύση των σαρακοστιανών εδεσμάτων στα ύψη, μοιραστείτε την μαζί μας!
Καλή Σαρακοστή!
Περισσότερες συνταγές εδώ.