Λίγα λόγια για την «καθαρή» αυτή μέρα
Ο χαρακτηρισμός «Καθαρά Δευτέρα» μαρτυρά την έννοια του εξαγνισμού και της καθαρότητας που ακολουθεί τον βακχικό εορτασμό των Αποκριών και έχει δύο όψεις. Η μία είναι η θρησκευτική της πλευρά, σύμφωνα με την οποία, από εκείνη την ημέρα και για όλη τη Σαρακοστή, πραγματοποιείται ο εξαγνισμός της ψυχής και του σώματος με νηστεία και εγκράτεια.
Η άλλη πλευρά, εξίσου σημαντική, αναδεικνύει την αγάπη προς τη φύση που μπαίνει στην ανοιξιάτικη φάση της και ανθίζει. Η Άνοιξη κάνει την εμφάνισή της, ο καιρός βελτιώνεται και ο Ήλιος μεσουρανεί για όλο και περισσότερες ώρες κάθε μέρα.
Τη συγκεκριμένη ημέρα σε πολλούς τόπους της χώρας μας, ακολουθούν διαφορετικές παραδόσεις κι έθιμα. Σε ορισμένες πόλεις συνηθίζουν να «καθαρίζουν» ό,τι απέμεινε από τα μη νηστίσιμα εδέσματα των Αποκριών για να ξεκινήσουν στη συνέχεια, απρόσκοπτα τη νηστεία της Σαρακοστής. Σε άλλα μέρη, όπως στην Ήπειρο, καθαρίζουν τα κουζινικά τους σκεύη από τα λίπη της Αποκριάς με σταχτόνερο, μέχρι ν’ αστράψουν και βάφουν κατάλευκα τα πεζοδρόμια για να «λάμψουν».
Αφήστε λοιπόν, στην άκρη όλες τις σκοτούρες και τις ανησυχίες και ξεχυθείτε (καιρού επιτρέποντος) στους δρόμους, στα λιβάδια, στους κήπους και στα δάση για να πετάξετε τον χαρταετό σας και να γιορτάσετε στη φύση τα Κούλουμα με σαρακοστιανές νοστιμιές που θα γεμίσουν το καλάθι του πικ νικ σας.
Τι να βάλουμε στο καλάθι μας;
Το γεύμα της ημέρας είθισται να περιλαμβάνει νηστίσιμες νοστιμιές, απλές και παραδοσιακές, που βοηθούν στην αποτοξίνωση από την κραιπάλη των Αποκριών και της Τσικνοπέμπτης φυσικά, που μόλις πέρασε. Χαλβάς, ταραμοσαλάτα, ελιές, τουρσιά, θαλασσινά, φασόλια, λαγάνα, ταχίνι κτλ, έχουν πάντα την τιμητική τους.
Οργανωθείτε, σκεφθείτε ό,τι θα μπορούσε να σας φανεί χρήσιμο στην ύπαιθρο και εξοπλίστε το καλάθι σας. Πάρτε αρχικά, ένα μεγάλο τραπεζομάντηλο για να στρώσετε κάτω και μερικά μαξιλάρια για να είστε πιο άνετοι. Μερικά πλαστικά πιρούνια, πιατάκια και ποτήρια είναι απαραίτητα για μεγαλύτερη ευκολία στο τσιμπολόγημα, ενώ τα νηστίσιμα εδέσματα θα πρέπει να είναι το βασικό σας μέλημα.
Ευτυχώς για εσάς, οι περισσότερες λιχουδιές της Σαρακοστής τρώγονται εύκολα «στο πόδι» και έτσι, ενδείκνυνται για υπαίθρια κατανάλωση. Ξεκινώντας με τα φαγώσιμα, προμηθευτείτε ένα τάπερ γεμάτο με όλων των ειδών τα τουρσιά. Ταιριάζουν πολύ στην ημέρα και χρωματίζουν το γεύμα σας.
Η ταραμοσαλάτα επιβάλλεται να κοσμήσει το τραπεζομάντηλό σας και να συνοδευτεί από μιαφρέσκια λαγάνα (και δύο και τρεις) που θα έχετε προμηθευτεί από νωρίς από τον φούρνο.
Επίσης, γεμίστε ένα μπολ με ελιές, φρεσκοκομμένη ντομάτα, μαρούλι, καρότο, αγγούρι και όποια φρέσκα λαχανικά σας αρέσουν, για να συνοδεύσετε το γεύμα σας.
Τα όσπρια αποτελούν πλήρη τροφή για τον οργανισμό μας και φυσικά, είναι νηστίσιμα. Προτιμήστε για το πικ νικ σας ένα πιάτο με γίγαντες ή ακόμα και μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα με πολύχρωμες πιπεριές και ψιλοκομμένη ντομάτα. Αντί για τα αγαπημένα μας κεφτεδάκια που είναι το σήμα κατατεθέν του πικ νικ, μπορείτε στη θέση τους να ετοιμάσετε εξαιρετικούς και νηστίσιμους ρεβιθοκεφτέδες, που είναι πολύ νόστιμοι.
Φυσικά, ένα πιάτο με ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι must για το καλάθι σας και ό,τι πρέπει για το πικ νικ σας.
Από θαλασσινά, μπορείτε να φτιάξετε τρυφερές σουπιές με σπανάκι ή χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι. Ρύζι με καλαμαράκια και γαρίδες, χταπόδι ξιδάτο και τηγανητά καλαμαράκια είναι εξίσου καλές προτάσεις για να εμπλουτίσετε το γεύμα σας που μπορούν να καταναλωθούν εύκολα και κρύες.
Όσο για το επιδόρπιο, αρκεστείτε σε έναν τυποποιημένο σησαμένιο χαλβά, με σοκολάτα, αμύγδαλα ή σκέτο κι έχετε τον τέλειο «τίτλο τέλους»!
Μια συμβουλή: Αποφύγετε τις κονσέρβες. Αν και πεντανόστιμες, δεν έχετε κανέναν απολύτως λόγο να αγοράσετε κονσερβοποιημένα προϊόντα. Όλα τα σαρακοστιανά είναι αρκετά εύκολο να μαγειρευτούν. Άλλωστε τα σπιτικά φαγητά έχουν πάντα, άλλη χάρη, ενώ και λόγω κρίσης, θα εξοικονομήσουν και χρήματα από την τσέπη σας.
Παρελκόμενα
Εκτός φυσικά, από το φαγητό και τα ποτηρομαχαιροπίρουνα, είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας και ό,τι θέλετε να πιείτε. Με τα θαλασσινά και τα νηστίσιμα ταιριάζει γάντι το τσίπουρο και το ούζο, οπότε αν είστε φίλοι των αποσταγμάτων, εφοδιαστείτε με ένα μπουκάλι και πάγο που θα διατηρήσετε για πολλές ώρες σε ένα κλασικό πλαστικό ψυγειάκι.
Τα παιχνίδια είναι επίσης, ένας καλός σύντροφος στα πικ νικ, εκτός φυσικά, από τον κλασικόχαρταετό που λόγω ημέρας, μπορείτε να πετάξετε. Επιτραπέζια, τράπουλα, τάβλι, σκάκι κτλ. είναι μόνο μερικές ιδέες. Μπορείτε ακόμα ακόμα να παίξετε σκοινάκι με τα παιδιά της παρέας ή με μια μπάλα να απολαύσετε κλασικά παιχνίδια όπως είναι τα μήλα και το ποδόσφαιρο. Μην ξεχάσετε κι ένα μικρό ραδιόφωνο για να έχετε και την κατάλληλη μουσική υπόκρουση...
Προσοχή, μην ξεχάσετε τις σακούλες σκουπιδιών. Είναι λίγο βασανιστικό μετά το φαγοπότι με γεμάτο στομάχι να πρέπει να μαζέψεις τα σκουπίδια, αλλά είναι βασικό κομμάτι της διασκέδασης στη Φύση και απαραίτητη κίνηση για να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Θυμηθείτε άλλωστε, ότι μετά από εσάς, θα βρεθούν και άλλοι στον ίδιο χώρο και εκείνοι όπως κι εσείς, θα θέλουν να τον βρουν καθαρό.
Πού να στρώσουμε;
Στην Αττική υπάρχουν αρκετά μέρη για να απλώσετε το τραπεζομάντηλό σας και η εποχή της άνοιξης είναι ιδανική για αυτό τον σκοπό. Ιδανικό μέρος είναι η καταπράσινη περιοχή«Καλοπούλα», στον δήμο Καισαριανής, στους πρόποδες του Υμηττού. Ο χώρος διαθέτει ξύλινα τραπέζια για να καθίσετε, αλλά και δημοτική καντίνα αν τυχόν ξεχάσετε κάτι.
Ο λόφος του Φιλοπάππου είναι το πλέον γνωστό σημείο για να στρώσετε, αλλά ακόμα και οΕθνικός Κήπος δίνει αυτή τη δυνατότητα και είναι μέσα στο κέντρο της Αθήνας.
Μπορεί να σας ακουστεί περίεργο, αλλά υπάρχουν πολλά δημοτικά αλσάκια στην Αττική(π.χ. στη Φιλοθέη, στο Γαλάτσι, στου Παπάγου, στο Ψυχικό, στο Χαλάνδρι, την Ηλιούπολη κ.α.) που διαθέτουν πράσινο και άπλετο χώρο για παιχνίδι.
Η Καλλιτεχνούπολη έχει επίσης, λοφίσκους με γρασίδι και είναι μια καλή επιλογή για πικ νικ. Διασχίζοντας την Λ. Μαραθώνος στρίψτε αριστερά στο φανάρι προς Καλλιτεχνούπολη, λίγο πριν τη Ραφήνα και αναζητήστε το δικό σας απόμερο σημείο.
Ο Λυκαβηττός αποτελεί επίσης, μια καλή επιλογή για τους λάτρεις του κέντρου. Διαθέτει εκτός από μερικά ξύλινα τραπεζάκια για πικ νικ και αρκετά ανοίγματα για να στρώσετε και να απολαύσετε την Αθήνα… στο πιάτο.
Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνη Τρίτση» ανάμεσα στο Ίλιον και τους Αγίους Αναργύρους, είναι ένας πραγματικός πνεύμονας πρασίνου στην πόλη και προσφέρεται για βόλτα, περιπάτους, ποδηλατάδες και φυσικά, πικ νικ δίπλα στις τεχνητές λίμνες που ομορφαίνουν το τοπίο.
Η Πάρνηθα με τη σειρά της έχει πολύ ωραία μέρη για να απολαύσετε καθαρό αέρα, καλή παρέα και νόστιμα μεζεδάκια με απίστευτη θέα, ενώ στα βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι η βόλτα είναι μαγευτική. Περπατήστε αρκετά και αράξτε σε όποιο σημείο σας αρέσει.
Αν επιλέξετε θάλασσα, στη Βουλιαγμένη, μετά τον Λαιμό, στο τέλος του δρόμου, στρώστε στα πλατιά βραχάκια και απολαύστε καθαρό αέρα, θάλασσα και φαγητό ακριβώς δίπλα στο κύμα. Το ίδιο και στην παραλιακή, προς Σούνιο, όπου υπάρχουν κατά μήκος του δρόμου αμέτρητοι κολπίσκοι με σεπαρέ βραχάκια που ενδείκνυνται για πικ νικ.
To πάρκο του Φλοίσβου, που πρόσφατα άλλαξε ριζικά εμφάνιση, προσφέρει έναν μεγάλο χώρο με πολύ πράσινο και σκιά δίπλα στη θάλασσα, όπου μπορείτε να στρώσετε το τραπεζομάντηλό σας στα Νότια, να απολαύσετε τις σαρακοστιανές γεύσεις σας και να πετάξετε τον αετό σας.
Η παραλία του Σχοινιά ή λίγο παρακάτω τα Δικαστικά είναι επίσης, πολύ όμορφοι τόποι για πικ νικ, καθώς επίσης και κάθε παραλία της Αττικής που ακόμα δεν έχει γεμίσει με κόσμο.
Βάλια Κανελλοπούλου
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.