Ακόμα να βάψεις αυγά; Δεν γίνεται να μην έχεις στο τραπέζι της κουζίνας ένα καλάθι με βαμμένα αυγά. Τι θα τσουγκρίσετε μετά την Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο; Μην που πεις πως θα αγοράσεις έτοιμα. Θα βάψεις. Και μάλιστα με φυσικούς τρόπους για μην μπεις σε έξοδα.
Ροζ, κόκκινα - Παντζάρια
Θες τα αυγά σου να είναι ροζ; Τότε θα πρέπει να βάλεις τα βρασμένα αυγά σε διάλυμα παντζαριού, σε θερμοκρασία δωματίου για 40 λεπτά. Αν πάλι θες κόκκινα, τότε θα τα βράσεις μαζί με 4 φλιτζάνια κομμένα και καθαρισμένα παντζάρια. Σε μια κατσαρόλα, ρίξε τα παντζάρια, τα αυγά, δυο κουταλιές ξύδι και νερό. Μόλις βράσουν τα αυγά σου, χαμηλώνεις την θερμοκρασία και τα αφήνεις για 15 λεπτά ανάλογα με το πόσο κόκκινα τα θες.
Κίτρινο σκούρο - Κουρκουμά
Για κίτρινο χρώμα στα αυγά θα πρέπει να τα βάλεις σε διάλυμα κουρκουμά. Πώς το φτιάχνεις αυτό; Ρίχνεις 6 κουταλιές κουρκουμά με λίγο ξύδι και νερό. Αφήνεις τα υλικά να βράσουν για κανένα μισάωρο και μετά βάζεις τα αυγά μέσα στο χρώμα, προσθέτοντας λίγο ακόμα ξύδι. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνεις την φωτιά και περιμένεις λίγη ώρα να πάρουν το χρώμα.
Ανοιχτό πορτοκαλί - Φύλλα κρεμμυδιού
Ναι κρεμμύδια. Βάζεις νερό και 2 κουταλιές ξύδι σε μια κατσαρόλα. Ρίχνεις τις φλούδες κρεμμυδιού και τα αυγά και περιμένεις μισή ώρα να βράσουν. Χαμηλώνεις την φωτιά για να μην σου σπάσουν και περιμένεις ένα τέταρτο.
Μοβ, μπλε - Κόκκινο λάχανο
Αν θες κάτι πιο έντονο σε χρώμα, ένα μπλε για παράδειγμα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις κόκκινο λάχανο. Θα χρειαστείς λίγο περισσότερο χρόνο φυσικά, 6 ώρες για να πετύχεις το μοβ χρώμα. Αυτά τα αυγά καλύτερα να μην τα φας γιατί θα μείνουν τόσες ώρες εκτός ψυγείου. Λοιπόν, βράζεις τα αυγά μαζί με το λάχανο για 15 λεπτά. Όταν βράσουν, τα κατεβάζεις απ' τη φωτιά και τα αφήνεις για 6 ώρες.
Συμβουλές για το βάψιμο των αυγών
1. Να πλένεις τα αυγά πριν τα βράσεις.
2. Για να μην σπάσουν τα αυγά πρέπει μόλις βράσουν να χαμηλώνεις την φωτιά.
3. Βάζουμε πάντα λάδι σε μια χαρτοπετσέτα για το γυάλισμα.