Το Πάσχα πλησιάζει. Είσαι νονά ή νονός και σκέφτεσαι τι δώρο να πάρεις στο βαφτιστήρι σου. Δυστυχώς όμως το βαφτιστήρι σου δε φαίνεται να συγκινείται από την οικονομική κρίση που επηρεάζει την καθημερινότητά μας… Και δεν είναι μόνο η λαμπάδα που περιμένει, αλλά και τα απαραίτητα «παρελκόμενα».
Την περίοδο του Πάσχα, οι τηλεοράσεις κατακλύζονται από διαφημίσεις γνωστών εταιρειών με λαμπάδες και τα παιχνίδια που τις συνοδεύουν. Αν ο νονός και η νονά ενδώσουν στον καταναλωτισμό του παιδιού συμμετέχουν και εκείνοι στην προσπάθεια να κάνει το παιδί καταναλωτή και όχι έναν αυριανό ενήλικα με άποψη και καλαισθησία. Αν λοιπόν, δε μπορείς να αντισταθείς στις απαιτήσεις του, υπάρχουν πολύ όμορφες λαμπάδες που αρχίζουν από 5 ευρώ και -ανάλογα και με το παιχνίδι που τις συνοδεύει- μπορούν να φτάσουν τα 60.
Αν θες να γίνεις πιο δημιουργική, πάρε ένα απλό κερί και στόλισέ το με υλικά διακόσμησης που θα βρεις στην αγορά σε πολύ λογικές τιμές. Ένα μεγαλύτερο σε ηλικία βαφτιστήρι, θα εκτιμήσει ιδιαίτερα μια χειροποίητη λαμπάδα, ειδικά αν είναι απ’ τα χεράκια σου.
Ποιά είναι όμως η σημασία των πασχαλινών δώρων;
Τι συμβολίζει η λαμπάδα;
Το παιδί θα πρέπει να καταλάβει ότι η λαμπάδα δεν πρέπει να έχει τον ήρωα που κάνει διάφορα που μπορεί να είναι ακόμα και επιθετικός γιατί η λαμπάδα συμβολίζει την πίστη και την προσευχή και ανάβει με το Άγιο Φως που έρχεται από τον τάφο του Χριστού.
Τι συμβολίζει το αυγό;
Το αυγό δεν είναι το αυγό που κρύβει δώρο, είναι το αυγό που συμβολίζει την ζωή εν τάφω η οποία φτάνει την Ανάσταση. Όπως το κοτοπουλάκι είναι κλεισμένο μέσα στο κέλυφος του αυγού, το οποίο σπάει και βγαίνει στη ζωή.
Τι συμβολίζει το τσουρέκι;
Το τσουρέκι είναι ο άρτος της ζωής όπως μας τον δίδαξε ο Χριστός. Παραδοσιακά, κάθε Μεγάλη Πέμπτη όλες οι γυναίκες φτιάχνουν τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια συμβολίζοντας έτσι την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.
Σε καμία περίπτωση δε πρέπει να ξεχάσεις το βαφτιστήρι σου. Είναι το πνευματικό σου παιδί και είσαι και εσύ υπεύθυνη για την ανατροφή του. Όσο λοιπόν και αν δυσκολεύεσαι, θα πρέπει να στείλεις τα δώρα σου στο βαφτιστήρι και ακόμα καλύτερα να τα πας προσωπικά για να έρθεις σε επαφή μαζί του και να μάθεις τα νέα του.
Περισσότερα θέματα για το Πάσχα εδώ.