Προφανώς δεν ανήκετε στην ομάδα εκείνων των φοιτητών που ακολουθούν την παροιμία των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, ωστόσο κάτι γίνεται και με την περίπτωση σας, μας. Θα δείξει!
Αν λοιπόν είναι Κυριακή και αύριο έχετε εξέταση σε ένα μάθημα παλούκι που πρέπει ωστόσο να γράψετε καλά και δεν έχετε διαβάσει (βασικά η ψυχολογία της εξεταστικής σάς έχει επηρεάσει), καταρχήν μην τα παρατάτε ποτέ και δεύτερον υπάρχει λύση έστω και της τελευταίας στιγμής.
Ξεκινάτε φτιάχνοντας ένα ζεστό καφέ ή ότι άλλο προτιμάτε, αρκεί να μυρίζει ωραία και να σας ανεβάσει τη διάθεση όπως και τις αισθήσεις, τις έχετε ανάγκη άλλωστε, πως θα συγκεντρωθείτε στο διάβασμα;
Καθίστε αναπαυτικά ή καλύτερα σε καρέκλα κατά προτίμηση σε γωνία 90ο. Ανοίξτε φώτα παράθυρα κτλ για να μπει φως στον χώρο, αυτό θα βοηθήσει στο να μην νοιώθετε κουρασμένοι ή νυσταγμένοι. Δεν είναι η ώρα!
Το γραφείο κατά προτίμηση να μην έχει πολλά πράγματα πάνω ούτε φαγητό, άλλωστε δεν θέλουμε να παχύνουμε κιόλας για μια εξεταστική. Μόνο το βιβλίο και ένα τετράδιο για σημειώσεις.
Πάνω από όλα η ψυχολογία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Δεν θα ξεκινήσετε διάβασμα με καταπίεση ότι πρέπει να διαβάσω και το σημαντικότερο, μην μετράτε τις σελίδες και σας φανεί βουνό με αποτέλεσμα να τα παρατήσετε πριν καν αρχίσετε.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι διαβάσματος και ανάλογα τον άνθρωπο και φυσικά το μάθημα και το τι ζητάει ο εκάστοτε καθηγητής. Λένε ότι όταν χρειάζεται να αποστηθίσεις και το μυαλό σου έχει μπουκώσει από πληροφορίες, αρκεί να φτιάξεις ένα οχτάρι με το μολύβι σου και να ακολουθείς νοητά τις γραμμές. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα συγκεντρωθείς σε αυτή την ενέργεια και δεν θα ασχολείσαι με άλλες σκέψεις και εν συνεχεία θα κάνεις ότι έκανες και πριν απτόητος.
Πολλές φορές είναι αναγκαίο να διαβάσεις σαν μυθιστόρημα το βιβλίο χωρίς να απομνημονεύσεις. Θα μου πεις αν δεν έχεις χρόνο; Εξαρτάται την ύλη. Αυτό όμως είναι καλό γιατί θα σας δώσει μια ιδέα του τι θα διαβάσετε και θα σας σταματήσει το άγχος. Άρα κερδίζετε αυτομάτως σε χρόνο για την κατανόηση και θυμάστε περισσότερο. Γιατί ο άνθρωπος τις λέξεις τις κάνει εικόνες και έτσι θυμάται καλύτερα και περισσότερα.
Η υπογράμμιση βοηθά και κυρίως με έντονα χρώματα. Οι πλαγιότιτλοι είναι επίσης ένα καλό τρίκ για τη μνήμη και κυρίως εξυπηρετεί περισσότερο στην επανάληψη που γλυτώνεις χρόνο.
Αν πάλι περιμένεις τελευταία στιγμή, βράδυ, να διαβάσεις, ενώ δίνεις Δευτέρα εννιά η ώρα το πρωϊ τα πράγματα δεν είναι και πολύ ευοίωνα. Ωστόσο προσπάθησε να δεις τι ζητά ο καθηγητής από το μάθημα. Τα λεγόμενα sos θέματα είναι μια καλή λύση να κάνεις μια περίληψη της ύλης... μήπως και σταθείς τυχερός και όντως πέσει καμιά ερώτηση πάνω σε αυτά που διάβασες.
Το να κάνεις μια επιλογή πάνω σε συγκεκριμένα θέματα δεν είναι κακό. Μάλιστα σημαίνει ότι αποκτάς κριτικό πνεύμα και αφαιρετική σκέψη. Πολλές φορές όσοι γράφουν βιβλία έχουν την τάση να πλατιάζουν με την υπερ ανάλυση, εσύ δεν χρειάζεται να την μάθεις όλη, αρκεί συνήθως η πρώτη και δεύτερη γραμμή για να πιάσεις το νόημα ώστε να αναπτύξεις το θέμα. Κυρίως αυτό ισχύει για τα θεωρητικά μαθήματα.
Τελευαταίο βήμα. Ανάβουμε κανά κερί, λέμε καμιά προσευχή να ηρεμίσουμε και ο θεός βοηθός, έφτασε η ώρα για ύπνο. Μην ξενυχτάτε πολύ γιατί την επόμενη μέρα δεν θα λειτουργείτε. Ο εγκέφαλος θα κάνει απεργία και δεν θα θυμάστε ούτε τα βασικά.
Και φυσικά την επόμενη μέρα περιμένουμε τα αποτελέσματα. Αν νοιώθουμε ότι γράψαμε καλά, ανταμείβουμε τον εαυτό μας για τον κόπο που κάναμε και βλέπουμε ποια από τις μεθόδους απέδωσαν, ώστε να τις εφαρμόσουμε και την επόμενη φορά. Αν ανήκουμε στις περιπτώσεις που δεν γράψαμε τίποτα, η μέθοδος είναι μια και ας μη μας αρέσει πρέπει να διαβάσουμε. Έτσι γλυτώνεις και το άγχος και την γρίνια των γονιών ότι πάτωσες στην εξεταστική. Δεν λέμε να γίνεται και φυτουκλάκια, απλά λίγη προσοχή παραπάνω χρειάζεται. Και καλή μας τύχη…
Υ.Γ Μην ξεχνάτε να τρώτε καλά και να πίνετε νερό, απαραίτητο για τη μνήμη.
Άννι Μπάμπι
Περισσότερες συμβουλές εδώ.