Τι είναι αυτό που κάνει τη δουλειά ενός γονιού, όχι μόνο αποτελεσματικότερη, αλλά και πιο απολαυστική; Μα, φυσικά, η καλή επικοινωνία. Για να κάνει το καμάρι σας αυτό που του ζητάτε και να συμπεριφέρεται όπως θα θέλατε, πρέπει να σας ακούει και για να σας ακούει πρέπει να σας σέβεται και να σας εμπιστεύεται. Ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη είναι δύο πράγματα που διεκδικούνται και κερδίζονται μέσα απ’ την επίτευξη ουσιαστικής επικοινωνίας ανάμεσα στον γονιό και το παιδί. Ορίστε, λοιπόν, μερικοί τρόποι για να έρθετε πιο κοντά στο παιδί σας, να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του και να μάθετε ο ένας απ’ τον άλλον.
1. Δώστε του το καλό παράδειγμα
Εσείς είστε ο μεγάλος, άρα εκείνος που πρέπει να δείξει το δρόμο προς μία σωστή σχέση αλληλοσεβασμού. Ακούστε τι έχει να σας πει το παιδί σας, ζητήστε του διευκρινίσεις και δείξτε ότι ο λόγος του έχει αξία για εσάς. Αν όσα λέει σας φαίνονται παιδιάστικα, μη βιάζεστε να τ’ απορρίψετε.
2. Αφιερώστε του όσο χρόνο χρειάζεται
Σε κάθε ευκαιρία, μιλήστε με το παιδί για όσα συμβαίνουν γύρω του και τα βρίσκει πρωτόγνωρα ή περίεργα. Δώστε του χρόνο να αναπτύξει τη σκέψη του και να εκφραστεί ολοκληρωμένα. Αφήστε να αποφασίσει εκείνο τι είναι πιο σημαντικό, αλλά και πότε θα λήξει η κουβέντα σας. Δεν είναι ανάγκη πάντα να βγαίνει κάποιο συμπέρασμα ή ένα δίδαγμα. Στόχος είναι η ίδια η επικοινωνία. Τα “μαθήματα ζωής” έπονται…
3. Χαρίστε του την αμέριστη προσοχή σας
Όταν συζητάτε με το παιδί, δώστε την δέουσα σημασία σε όσα λέει και κρατήστε όλες τις πληροφορίες που σας δίνει γι’ αυτά που του αρέσουν και εκείνα που το προβληματίζουν. Όσο πιο πολλά γνωρίζετε για το μικρό σας τόσο καλύτερος συνομιλητής θα είστε, αλλά και αποτελεσματικότερος γονιός.
4. Βάλτε την αγαπημένη σας τεχνολογία σε δεύτερη μοίρα
Για να μην έχετε αντίθετα αποτελέσματα από ‘κείνα που επιθυμείτε, τηλεόραση, υπολογιστές, παιχνιδομηχανές και κινητά τηλέφωνα πρέπει να παραμένουν κλειστά όποτε το παιδί σας ή εσείς επιδιώκετε μια ουσιαστικότερη επαφή. Κι αν μετά από μια δύσκολη μέρα θέλετε απλώς ν’ αράξετε και ν’ αφήσετε το χρόνο να κυλά, βρείτε έναν τρόπο να το κάνετε μαζί του, δείξτε του πως να παίζει το αγαπημένο σας παιχνίδι ή δείτε μαζί την αγαπημένη του ταινία.
5. Παίξτε μαζί του
Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ενός παιδιού καταλαμβάνεται από αγνό, ανόθευτο παιχνίδι. Κι αν για εσάς έχουν παρέλθει αυτές οι μέρες ανεπιστρεπτί, ίσως το ν’ αφεθείτε στον απλοϊκό, ανέμελο κόσμο του για λίγο ν’ αποδειχθεί ευεργετικό και για τους δυο σας. Καθίστε μαζί του, αφήστε να σας δείξει πως παίζει, χαζέψτε το παιδί σας να φτιάχνει και να χαλάει πράγματα και να χρησιμοποιεί τα παιχνίδια του όπως του κατέβει χωρίς να το διορθώνετε συνεχώς. Αυτό είναι που κάνει το παιχνίδι διασκέδαση κι αυτή η εικονική απόκλιση απ’ τους κανόνες είναι που έχουμε ανάγκη όλοι μας.
6. Στις δύσκολες στιγμές, αποσυμπιέστε
Είναι κάποιες φορές που το παιδί σας θα νευριάσει ή θα πιεστεί και θα αντιδράσει απότομα. Αυτό που ψάχνει, είναι ένας πυλώνας ψυχραιμίας κι αυτός μπορεί να είστε μόνο εσείς. Μιλήστε του ήρεμα, με χαμόγελο και χρησιμοποιείστε το χιούμορ για να ελαφρύνετε την ατμόσφαιρα. Μπορεί στην παρέα σας να θεωρείται “κρύο”, αλλά με τα παιδιά είναι καταλληλότερο απ’ το πνεύμα.
7. Καθοδηγήστε το σωστά, χωρίς αυταρχισμούς
Ένας απ’ τους σκοπούς της επικοινωνίας σας με το παιδί είναι, προφανώς, να το εκπαιδεύσετε προς όσα θεωρείτε “καλές πρακτικές”. Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να γίνει σημείο τριβής και, συνεπώς, αιτία αντίδρασης όταν επιβάλλεται με τη μορφή διαταγής. Επινοήστε κάποια ιστορία ή ένα σύντομο παιχνίδι που περιλαμβάνει την καλή συνήθεια που θέλετε ν’ αποκτήσει το παιδί, βρείτε παραλλαγές για να μην γίνεται ρουτίνα και δείξτε του ότι η “επιτυχία” του εκτιμάται και έχει αποτέλεσμα.
8. Βοηθήστε το να μάθει απ’ τις εμπειρίες του
Όπως σημειώθηκε παραπάνω, τα βαρύγδουπα “μαθήματα ζωής” δεν είναι αυτοσκοπός της καλής επικοινωνίας. Είναι όμως απαραίτητα και γι’ αυτό πρέπει να έρθουν οργανικά, όποτε δίνεται η ευκαιρία, είτε μέσα από μια αυθόρμητη συζήτηση είτε με αφορμή μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Το ευρηματικό παιχνίδι μπορεί κι εδώ να λειτουργήσει ως εργαλείο μάθησης, καλύτερα από μια στείρα οδηγία. Μην ξεχνάτε ότι, αν καταφέρετε να “είστε κοντά” του, θα γίνετε το πρότυπο με βάση το οποίο το παιδί θα διαμορφώσει τα “φίλτρα” και τα κριτήριά του για τον κόσμο.
9. Μιλήστε του απλά
Η αλήθεια είναι ότι αυτά που θέλετε να του πείτε είναι πάρα πολλά και οι εξηγήσεις που θα σας ζητήσει για το κάθε τι, ακόμη περισσότερες. Όμως έχει καιρό μπροστά του για να εμβαθύνει. Εσείς, κατεβείτε στο ύψος του, κοιτάξτε το στα μάτια και μιλήστε του με λόγια απλά και έννοιες που μπορεί να κατανοήσει και να συνδυάσει με τη μικρή εμπειρία του. Δώστε του λίγες επιλογές, κρατήστε τα παραδείγματά σας οικεία, κάντε συγκεκριμένες ερωτήσεις και μη ντρέπεστε να επαναλαμβάνεστε. Στη “Λάμψη” δε δούλευε, αλλά η “Λάμψη” δεν ήταν για παιδιά.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.