Μια χαμένη χειρόγραφη συνταγή για την παρασκευή της... «φιλοσοφικής λίθου» από το χέρι του ίδιου του ανθρώπου που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης Φυσικής, του σερ Ισαάκ Νεύτωνα, βρέθηκε από τους ανθρώπους του Ιδρύματος Χημικής Κληρονομιάς στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
Το χειρόγραφο του 17ου αιώνα που για πολλές δεκαετίες βρισκόταν σε ιδιωτικές συλλογές πέρασε στην κατοχή του Ιδρύματος τον περασμένο Φεβρουάριο, όμως τώρα έγινε προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Η αλχημική συνταγή φέρει τον τίτλο «Παρασκευή υδραργύρου για την Πέτρα» και είναι μία από τις πολλές συνταγές για τη «φιλοσοφική λίθο» που είχε αντιγράψει ο ίδιος ο Νεύτων από άλλους αλχημιστές της εποχής του. Είναι γνωστό ότι η αλχημεία με τις σημερινές αντιλήψεις περί επιστήμης δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τέτοια, όμως στην εποχή του Νεύτωνα δεν ήταν λίγοι αυτοί που ασχολούνταν με το συγκεκριμένο αντικείμενο (το οποίο στην ουσία αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκε η σημερινή Χημεία), προσπαθώντας για αιώνες να βρουν τη φόρμουλα που θα τους επέτρεπε να μετατρέψουν (αφού πρώτα διαλύσουν στα επιμέρους στοιχεία τους) διάφορα λιγότερο πολύτιμα μέταλλα σε χρυσό και ασήμι.
Η σχέση με την αλχημεία
Αυτό που είναι γνωστό σε ιστορικούς και μελετητές του Νεύτωνα, αλλά όχι στο ευρύ κοινό, είναι ότι ο Νεύτων κατά τη διάρκεια της ζωής του είχε γράψει πάνω από ένα εκατομμύριο λέξεις σε σχέση με την αλχημεία και την αλχημική έρευνα. Επιπλέον, ο διάσημος φυσικός και μαθηματικός είχε άμεση γνώση του έργου πολλών αλχημιστών της εποχής του, όπως είναι ο αρχικός συγγραφέας της εν λόγω συνταγής, Αμερικανός Τζορτζ Στάρκι (ψευδώνυμο Ειρηναίος Φιλαλήθης (Eirenaeus Philalethes). Η συνταγή αυτή ρίχνει φως για άλλη μία φορά στην ιδιαίτερη σχέση του Νεύτωνα με την αλχημεία, η οποία σύμφωνα με αρκετούς μελετητές του πιθανόν να επηρέασε τη θεωρία του για την οπτική και τη διάθλαση του φωτός.
Οπως δε σημειώνουν αρκετοί ειδικοί στο έργο του Νεύτωνα, είναι πολύ πιθανόν ότι εάν δεν υπήρχε ο Νεύτων ο αλχημιστής, ίσως να μην είχαμε ποτέ τις τεράστιες ανακαλύψεις από τον Νεύτωνα τον επιστήμονα. Εξαιρετική δουλειά για την προσφορά του Νεύτωνα στην επιστήμη και την ανθρωπότητα έχει κάνει το The Newton Project (http://www.newtonproject.sussex.ac.uk), το οποίο προσφέρει ηλεκτρονική πρόσβαση στο έργο και στην προσωπική αλληλογραφία του διάσημου φυσικού και μαθηματικού.
Περισσότερες ανακαλύψεις εδώ.