Διετές Λύκειο και εισαγωγή σε μη δημοφιλείς σχολές μόνο με το απολυτήριο Λυκείου είναι οι καινούργιες προτάσεις που μελετά η ομάδα του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία. Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", μάλιστα είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του Διαλόγου κ. Αντώνης Λιάκος κρίνει ότι μόνο το απολυτήριο Λυκείου είναι αρκετό για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια, καθώς στο παρελθόν είχε κάνει λόγο για θέσπιση άλλων κριτηρίων πλην εξετάσεων.
«Η δημιουργία τετραετούς Γυμνασίου θα μπορούσε να εξασφαλίσει έναν κορμό εκπαίδευσης για τους μαθητές, ενώ για το Λύκειο το σχήμα αυτό θα ήταν περισσότερο ερευνητικό, με δυνατότητες επιλογών ομάδων μαθημάτων», σημείωσε ο κ. Λιάκος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Αυγή». Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν θα περιοριστεί μόνο στο Γενικό Λύκειο, καθώς υπάρχουν σκέψεις και για το Επαγγελματικό Λύκειο να γίνει διετές.
Πάντως η συγκεκριμένη πρόταση, σε αντίθεση με άλλες που έχουν γίνει κατά καιρούς, διαθέτει αρκετά ρεαλιστικά στοιχεία και θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί βάσει των αλλαγών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ειδικότερα με το νόμο για το «Νέο Λύκειο που ψηφίστηκε επί Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Ήδη η Α’ Λυκείου στο ΓΕΛ βασίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της στη διδασκαλία μαθημάτων Γενικής Παιδείας, με την εξειδίκευση για τους μαθητές να έρχεται από τη δεύτερη βαθμίδα του Λυκείου. Το ίδιο πλάνο επιθυμεί να προχωρήσει η ηγεσία και στο επαγγελματικό Λύκειο, με την Α’ Λυκείου να μη διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από το Γενικό Λύκειο.
Σχολές πολλών ταχυτήτων
Ο κ. Λιάκος επανέλαβε και τη θεωρία σχολών πολλαπλών ταχυτήτων στις Πανελλαδικές, μόνο αυτή τη φορά παρέλειψε την εισαφωγή με βάση άλλα κριτήρια θεωρώντας ότι μόνο το –αναμορφωμένο – απολυτήριο είναι αρκετό.
Αν και έχει ταχθεί πολλές φορές κατά του εισαγωγικού συστήματος, φαίνεαι ότι τον τελευταίο καιρό έχει κα΄νει ένα βήμα πίσω, υποστηρίζοντας ότι –τουλάχιστον σε πρώτη φάση- δεν μπορεί να καταργηθεί το εν λόγω σύστημα. Στον αντίποδα θα μπορούσαν κάποιες σχολές που δεν ανήκουν στις δημοφιλείς επιλογές των υποψηφίων, δηλαδή υπάρχει αντιστοιχία θέσεων ζήτησης, να απεμπλακούν από το σύστημα των Πανελλαδικών. Άκυρο από ΣτΕ «έφαγε» το προεδρικό Διάταγμα που υπέβαλε το υπουργείο Παιδείας κι αφορά τη δημιουργία εισαγωγικής κατεύθυνσης στο τμήμα Σλαβικών Σπουδών με αντικείμενο «Ρώσικη Γλώσσα και Φιλολογία». Αντίθετα, το πράσινο φως πήρε το πρόγραμμα σπουδών Μουσουλμανικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει από το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν την απόρριψη του Π.Δ. για την κατεύθυνση Ρώσικης Γλώσσας και Φιλολογίας, καθώς η γνώμη της ΑΔΙΠ (Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) ήταν ότι δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις για τον καθορισμό εισαγωγικών κατευθύνσεων, αλλά και μετονομασίας του τμήματος «Ρώσικης Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών»
Εξορθολογισμός
Ένα ακόμα ζήτημα το οποίο η ηγεσία δεν αφήνει να ξεχαστεί είναι ο εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη. Σε συνάντηση με την τεχνική εκπαίδευση, ο Νίκος Φίλης σημείωσε κατά την ομιλία του ότι τα ΤΕΙ είναι υπό συζήτηση.
«Υπάρχει μια διασπορά Τεχνολογικών Ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα. Κάποια από αυτά έχουν αντικείμενο που επικαλύπτονται από Πανεπιστήμια», τόνισε, χωρίς όμως ακόμη μία φορά, να προχωρήσει σε προτάσεις ή παραδείγματα.
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.