Έχετε σκεφτεί τι μήνυμα περνάτε κάθε φορά που θέλετε να επικοινωνήσετε με τους γύρω σας; Αν νομίζετε πως η κυρίως επικοινωνία γίνεται με τον λόγο, είστε γελασμένοι. Σύμφωνα με πανεπιστημιακή μελέτη του UCLA, όσα λέμε αποτελούν μόλις το 7% του μεταφερόμενου μηνύματος. Το 38% είναι ο τόνος της φωνής μας και το 55% οι κινήσεις του σώματός μας.
Με άλλα λόγια, η γλώσσα του σώματος είναι το βασικό «μέσο» επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, γι’ αυτό και πρέπει να ξέρουμε καλά το… αλφάβητό της. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε 15 βασικά της «γράμματα», ήτοι σημάδια που κουβαλούν (έστω και χωρίς ο «συντάκτης» τους να το καταλαβαίνει) κρυμμένα νοήματα επικοινωνίας.
Σηκωμένα φρύδια
Αποτελούν συχνά σημάδι πως ο άνθρωπος απέναντί μας νιώθει άβολα, είτε από ξάφνιασμα, είτε από ανησυχία ή φόβο.
Έντονη ανταλλαγή βλέμματος
Δηλώνει φυσικά ενδιαφέρον – απλώς αυτό μπορεί να είναι είτε θετικό είτε αρνητικό – με άλλα λόγια αυτός που μας κοιτάζει έντονα θέλει για κάποιον λόγο να μας θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας, να διεγείρει το σώμα μας, είτε για παράδειγμα επειδή είναι ερωτευμένος είτε επειδή είναι θυμωμένος.
Βλέμμα που επιμένει υπερβολικά
Η παρατεταμένη οπτική επαφή είναι συχνό σημάδι… ανειλικρίνειας. Οι ψεύτες, κάποιες φορές, για να αποφύγουν τη γνωστή αποστροφή του βλέμματος που μπορεί να τους προδώσει, το παρακάνουν με το βλέμμα και κοιτάζουν επίμονα στα μάτια, προσπαθώντας επίσης να μην «βλεφαρίσουν» καθόλου.
Τέντωμα
Μεταφέρει ένα «φορτίο» επιτεύγματος. Αυτός που τεντώνεται έντονα νιώθει την τεστοστερόνη του να αυξάνεται και τονώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η αυτοπεποίθησή τους. Αν γέρνει άνετα προς τα πίσω, νιώθει ισχυρός. Αν σηκώνει τα χέρια του σε σχήμα V πάνω από το κεφάλι και σηκώνει ελαφρώς το πιγούνι του, δηλώνει ότι μόλις έχει κατορθώσει κάτι που επιθυμούσε και «ξεκουράζεται» ικανοποιημένος.
Σφιγμένα φρύδια, πιγούνι ή λαιμός
Όλα αυτά δηλώνουν στρες, και συνδέονται με το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, αυτό που ρυθμίζει αισθήματα όπως ο φόβος και ο θυμός. Το «στραβωμένο» φρύδι, το πιγούνι που τεντώνεται προς τα κάτω και το τρίψιμο του λαιμού είναι συνήθεις αντιδράσεις σε στρεσογόνες καταστάσεις, όταν για παράδειγμα κάποιος ακούει άσχημα νέα ή όταν έχει μόλις κάνει κάποιο λάθος.
Παιχνίδι με τα μαλλιά
Όταν μια γυναίκα παίζει συνεχώς με τα μαλλιά της – αφαιρεί για παράδειγμα μια τούφα μπροστά από το πρόσωπό της για να την βάλει πίσω από το αυτί της – οι ειδικοί λένε πως πρόκειται για προσπάθειά της να δώσει έμφαση στο πρόσωπό της, να οδηγήσει το βλέμμα του άλλου στο «πλαίσιο» που δημιουργεί με τα μαλλιά της, είναι με άλλα λόγια σαφές σημάδι φλερτ.
Το αληθινό χαμόγελο
Πώς θα ανακαλύψετε αν ένα χαμόγελο είναι αληθινό; Ένα σίγουρο σημάδι υπάρχει: Να συμμετέχουν σε αυτό και οι μύες των ματιών. Αν χαμογελούν μόνο τα χείλη, πιθανώς να πρόκειται για τυπική ή βεβιασμένη κίνηση.
Βλεφάρισμα
Ο μέσος άνθρωπος ανοιγοκλείνει τα μάτια του 6-8 φορές το λεπτό. Αν παρατηρήσετε κάποιον να το κάνει συχνότερα, πιθανότατα βρίσκεται υπό πίεση και έχει άγχος.
Δάγκωμα των χειλιών
Αν δείτε κάποιον να δαγκώνει τα χείλη του, είναι επειδή βρίσκεται υπό πίεση και προσπαθεί να ανακουφίσει τον εαυτό του, λένε οι ειδικοί.
Γνέψιμο με το κεφάλι
Όταν κουνάμε το κεφάλι τρεις φορές προς κάποιον που μας μιλά, εκείνος λαμβάνει το μήνυμα πως ενδιαφερόμαστε πολύ. Μάλιστα, σύμφωνα με μελετητές, είναι πιθανό να συνεχίσει να μιλά για… τριπλάσια διάρκεια. Αν προσπαθείτε να αποφύγετε κάποιον που μιλά ακατάπαυστα χωρίς να φανείτε αγενείς, εν ολίγοις, γνέψτε μόνο μία φορά με το κεφάλι.
Κλειστά μάτια
Δεν μιλάμε για το γρήγορο βλεφάρισμα: Όποιος κλείνει τα μάτια του για περισσότερο διάστημα, π.χ. για λίγα δευτερόλεπτα (και δεν νυστάζει), είναι επειδή κάτι στο γύρω περιβάλλον τον ενοχλεί οπτικά ή ακουστικά. Με αυτόν τον τρόπο, ο εγκέφαλος προσπαθεί να συγκεντρωθεί και να αποκλείσει τα ανεπιθύμητα ερεθίσματα.
Χαμηλωμένο βλέμμα
Είναι εκείνο το βλέμμα που είχαμε όταν ζητούσαμε από τους γονείς μας ένα καινούριο παιχνίδι ή όταν κάναμε μία ζημιά και ζητούσαμε συγγνώμη. Στην ενήλικη ζωή, είναι επίσης σημάδι αποζήτησης μιας συναίνεσης – θέλουμε ο απέναντί μας να μας κατανοήσει και να δείξει επιείκεια.
Η στάση των ποδιών
Ακόμη κι αν κάποιος προσπαθεί να φανεί ανοιχτός και γεμάτος αυτοπεποίθηση με την ευθυτενή στάση του σώματός του, τα πόδια του μπορούν να τον προδώσουν: Αν «κλείνουν» προς τα μέσα, δηλαδή οι φτέρνες κινούνται προς τα έξω και τα δάχτυλα τείνουν σε αντικριστή μεταξύ τους στάση, τότε προσπαθεί να «αποκρούσει» κάποιον ή κάτι.
Το «κρυφτό» των χεριών
Αν βάζετε τα χέρια σας στις τσέπες ή πίσω από την πλάτη την ώρα που μιλάτε με κάποιον, τότε κάτι κρύβετε – είστε επιφυλακτικοί ή ανειλικρινείς με τον συνομιλητή σας.
Ασταθές σώμα
Όταν κάποιος αλλάζει συνεχώς το κέντρο βάρους του σώματός σου, από το δεξί προς το αριστερό πόδι ή από μπροστά προς τα πίσω, καθρεφτίζει στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλό του: Βρίσκεται σε ανησυχία, είναι αναστατωμένος και δεν ξέρει τι να αποφασίσει.
Περισσότερα θέματα για τη γλώσσα του σώματος εδώ.