Στις αστυνομικές ειδήσεις, συχνά συναντούμε τη φράση «πιάστηκε στα πράσα» για κάποιον κακοποιό που συνελήφθη την ώρα που διέπραττε το αδίκημα.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Τάκης Νατσούλη, η φράση αυτή γεννήθηκε από ένα περιστατικό την εποχή που η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.
Τα χρόνια εκείνα, όπως εξηγεί ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, κάποιος Θεόδωρος Καρράς οργάνωσε μια συμμορία κακοποιών που ρήμαζαν σπίτια και τα μαγαζιά. Η αστυνομία κυνηγούσε να τους πιάσει, μα ποτέ δεν το κατόρθωνε. Ο Καρράς είχε γίνει αληθινό φόβητρο των κατοίκων!
Την εποχή εκείνη, στην Κολοκυνθού των Αθηνών κατοικούσε ο παπα-Μελέτης, για τον οποίο έλεγαν ότι είχε φλουριά με το τσουβάλι. Aν και μεγάλης ηλικίας, η καταπληκτική του δύναμη έκανε εντύπωση σε όλους. Το σπιτάκι που έμενε ήταν τριγυρισμένο με περιβόλι που είχε πολλά πράσα.
Μια νύχτα, ο παπάς πετάχτηκε από τον ύπνο του. Του φάνηκε ότι είδε στο περιβόλι του κάποια σκιά που κινιόταν ύποπτα μέσα στα πράσα. Άφοβος καθώς ήταν, πήγε προς τα εκεί και με ένα πήδημα γράπωσε από το σβέρκο τον περίφημο Καρρά και τον παρέδωσε στη αστυνομία. Ο κακοποιός ομολόγησε γρήγορα και τους συνεργάτες του, που πιάστηκαν κι αυτοί.
Έτσι όταν συμβαίνει κάτι παρόμοιο, λέγεται πως «τον έπιασαν στα πράσα», δηλαδή, τον έπιασαν επ’ αυτοφώρω να κάνει κάποια αξιόποινη πράξη.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η εξήγηση που δίνει ο Τάκης Νατσούλη έχει τύχει αμφισβήτησης, δίχως όμως να είναι γνωστή κάποια άλλη εξήγηση.
Δείτε από πού προέρχονται περισσότερες φράσεις εδώ.