Τεστ: Ποιος τρόπος χαλάρωσης σου ταιριάζει;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Όλοι είμαστε στρεσαρισμένοι, λίγο ως πολύ και έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να χαλαρώσουμε. Ποια είναι όμως η τεχνική χαλάρωσης που σου ταιριάζει; Κάνε το τεστ για να το μάθεις.
Όλοι είμαστε στρεσαρισμένοι, λίγο ως πολύ. Και έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να χαλαρώσουμε. Όμως, ποιες τεχνικές είναι οι καλύτερες για τον καθένα μας;
Μπορεί, για παράδειγμα, να σου συστήνουν να ξαπλώσεις και να ακούσεις μουσική, ενώ η ιδέα και μόνο να μείνεις ακίνητη για πέντε λεπτά σου φέρνει ανατριχίλα. Μπορεί να σου προτείνουν να διαλογιστείς στη στάση του λωτού αλλά εσύ μισείς τη σωματική άσκηση. Το τεστ που ακολουθεί θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις το είδος της χαλάρωσης που σου πηγαίνει περισσότερο.
Επέλεξε μία από τις απαντήσεις κάθε φορά για να μάθεις ποιος είναι ο τύπος σου καθώς και τη μέθοδο χαλάρωσης που σου ταιριάζει.
Έχεις μία ώρα ελεύθερη. Την εκμεταλλεύεσαι για να…
● Tακτοποιήσεις ένα ντουλάπι από πάνω μέχρι κάτω.
♣ Ξαπλώσεις και να ονειροπολήσεις
■ Κάνεις ένα αφρόλουτρο.
♥ Ακούσεις μουσική ενώ ξεσκαρτάρεις διάφορα χαρτιά.
Αν πρόκειται να επιλέξεις κάποια σωματική δραστηριότητα, αυτή θα είναι κατά προτίμηση…
♣ Καμία. Απεχθάνεσαι τη σωματική προσπάθεια.
● Ο χορός ή το τζόκινγκ.
♥ Το στρέτσινγκ.
■ Η γυμναστική στο νερό ή η κολύμβηση.
Όταν είσαι πολύ εκνευρισμένη, εκείνο που σε ηρεμεί είναι…
■ Να πάρεις μερικές βαθιές ανάσες.
♥ Να βρεις μια ήσυχη γωνιά και να… πάρεις τις αποστάσεις σου από τα πράγματα.
♣ Να ακούσεις μια γλυκιά κουβέντα από ένα δικό σου άνθρωπο.
● Να εκτονωθείς σωματικά.
Όταν δεν σε πιάνει ύπνος…
♥ Φτιάχνεις ένα αφέψημα.
■ Κάνεις ένα μπάνιο για να ηρεμήσεις
● Σηκώνεσαι και τακτοποιείς διάφορα.
♣ Μένεις στο κρεβάτι και σκέφτεσαι ό,τι σε ηρεμεί.
Στις αγαπημένες σου διακοπές…
● Σου αρέσει να κάνεις πεζοπορία σε βουνά και λαγκάδια.
■ Σου αρέσει να κολυμπάς στη θάλασσα ατελείωτες ώρες.
♣ Θέλεις να τεμπελιάζεις στην αμμουδιά και το μυαλό σου να «φεύγει».
♥ Προτιμάς την εναλλαγή ξεκούρασης και δραστηριότητας.
 
Περισσότερα ■
Η χαλάρωση που σου πηγαίνει:
Μέσα στο νερό.
Ο τύπος σου
Το υγρό στοιχείο σας έλκει απίστευτα. Έτσι, λοιπόν, μπες στο νερό και άφησε κατά μέρος όλες τις έγνοιες. Η χαλάρωση θα έρθει αυτόματα, χωρίς καμιά προσπάθεια.
Γιατί στο νερό;
Γιατί αρχικά δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το πόσο γυμνασμένη ή στρουμπουλή είσαι, καθώς το νερό διευκολύνει όλες σου τις κινήσεις. Μπορείς απλώς να πας σε μια πισίνα ή να αφεθείς στη γαλάζια αγκαλιά της θάλασσας, όμως, αν το κάνεις πιο οργανωμένα, θα επωφεληθείς ακόμα περισσότερο από τις χαλαρωτικές ιδιότητες του νερού. Ξεκίνα με μερικές βαθιές και ήρεμες ανάσες πριν μπεις. Στη συνέχεια μπες και αφέσου να επιπλεύσεις χαλαρά στο νερό. Στάσου με το ύψος του να σου φτάνει στο στήθος και κάνε απαλά μερικές εκτάσεις των χεριών ή ανυψώσεις των ποδιών εναλλάξ.  Έπειτα κράτα την αναπνοή σου και βούτα και το κεφάλι σου. Αν υπάρχει κάποιος μαζί σου, μπορεί να σε κρατήσει αγκαλιά σαν να είσαι παιδάκι και να παραδοθείς στα χέρια του, παίρνοντας όποια στάση σου έρχεται (οι περισσότεροι παίρνουν την εμβρυακή). Η μυϊκή ένταση θα φύγει, ενώ πρωτόγνωρα συναισθήματα θα αναδύονται από μέσα σου.
Περισσότερα ♣
Η χαλάρωση που σου πηγαίνει:
Ύπνωση.
Ο τύπος σου
Η ακινησία, κατά προτίμηση σε ξαπλωτή θέση, δεν σας προκαλεί το παραμικρό άγχος. Και θα αφηνόσουν εύκολα να σε οδηγήσει σε μια ευδαιμονική, απόλυτη χαλάρωση.
Γιατί η ύπνωση;
Με αυτή την τεχνική νιώθεις πραγματικά να σε κανακεύουν. Ξαπλωμένη σε ένα ντιβάνι, ακολουθείς τις υποδείξεις του θεραπευτή. Εκείνος θα σε βοηθήσει πρώτα να φέρεις το σώμα σου στην ανάπαυση, να αποβάλεις την ένταση δίνοντας έμφαση στην αναπνοή σου. Έπειτα έρχεται η σειρά του πνεύματος: ο θεραπευτής θα σου προτείνει να φέρεις στο νου σου ευχάριστες εικόνες. Θα δεις τον εαυτό σου σε ένα περιβάλλον όπου θα αισθάνεσαι καλά και εκείνος θα σε συνοδέψει μέσα σ’ αυτό με τη φωνή του ή με απαλά αγγίγματα. Θα βρεθείς σε μια κατάσταση κοντά στον ύπνο. Μπορεί τότε να έρθεις σε επαφή με ορισμένα βαθιά συναισθήματα. Ίσως να αναδυθούν και δάκρυα. Αυτό θα σημαίνει ότι έφτασες στο βαθύτερο επίπεδο της χαλάρωσης!
Περισσότερα ●
Η χαλάρωση που σου πηγαίνει:
Τάι τσι τσουάν.
Ο τύπος σου
Για εσένα η δράση είναι συνώνυμη της υγείας. Το να μείνεις σε ακινησία είναι ανυπόφορο. Εκείνο, λοιπόν, που σου χρειάζεται είναι μια ενεργητική χαλάρωση.
Γιατί το τάι τσι;
Παραμερισε τις συμβατικές αντιλήψεις. Το τάι τσι τσουάν δεν είναι μόνο μια πολεμική τέχνη, αλλά μπορεί να γίνει και ένας τρόπος να επιτύχεις τη χαλάρωση. Δεν είναι τυχαίο που αποκαλείται «διαλογισμός εν κινήσει». Γίνεται με συγκεκριμένες αλυσιδωτές κινήσεις (το λιγότερο 108 κινήσεις πρέπει να απομνημονεύει κανείς), που γίνονται αργά, αλλά χωρίς ενδιάμεσες παύσεις σαν ένας πολύ «ρευστός» χορός. Το τάι-τσι απαιτεί μεγάλη αυτοσυγκέντρωση. Η κάθε κίνηση «προαναγγέλλει» την επόμενή της. Με κάθε νέα θέση αυτοσυγκεντρώνεται κανείς στο ζητούμενο μέρος του σώματος. Έτσι, ο νους μένει απασχολημένος και δεν αφήνει περιθώριο σε παρασιτικές ιδέες. Τα ονόματα των στάσεων από μόνα τους είναι μια πρόσκληση στην απόδραση: «Η πτήση του λευκού γερανού», «Το χάιδεμα του λαιμού της γάτας».
 
Περισσότερα ♥
Η χαλάρωση που σου πηγαίνει:
Γιόγκα.
Ο τύπος σου
Μπορεί να στρεσάρεσαι αλλά είσαι αρκετά ισορροπημένη και εκτιμάς εξίσου τη δράση και την ηρεμία.
Γιατί η γιόγκα;
Υπάρχουν τόσες μορφές γιόγκα όσοι και δάσκαλοι, αλλά σε όλες ακολουθείται μια λίγο έως πολύ παρόμοια διαδικασία. Ξεκινάς από την κίνηση και τη δράση για να πας προς την ακινησία και την εσωτερικότητα. Η κίνηση ξεκινάει από την αναπνοή, την πορεία της οποίας παρακολουθείς νοερά μέσα στο σώμα. Ενώ συγκεντρώνεσαι στην αναπνοή σου, θα κάνεις μια σειρά κινήσεων σε απόλυτη ηρεμία, αλλά και με κάποιο δυναμισμό, συγχρονίζοντάς τες με την αναπνοή. Στη συνέχεια έρχεται η ώρα των στάσεων, τις οποίες διατηρείς για ένα χρονικό διάστημα χωρίς να κινείσαι. Λίγο λίγο θα βρεις τη σωστή ισορροπία μέσα στην ακινησία (για να μπορέσεις να μείνεις στη στάση) και τη χαλάρωση (για να μην προκαλέσεις μυϊκές εντάσεις). Να είσαι βέβαιη ότι από αυτή την ακινησία του σώματος θα βγει κερδισμένο και το πνεύμα σου.
Περισσότερα τεστ εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)