Η δημιουργία «τεχνητών» νέων γλωσσών είναι «άθλημα» για πολύ λίγους. Σε (σχετικά) σύγχρονα παραδείγματα, έχουμε την περίπτωση της Εσπεράντο (δημιουργήθηκε το 1887 από τον Λουδοβίκο Λάζαρο Ζαμένχοφ), από στοιχεία ευρωπαϊκών γλωσσών, αλλά και πιο πρόσφατα παραδείγματα που προέρχονται από τον χώρο του fantasy και της επιστημονικής φαντασίας, όπως τις γλώσσες των elves στα έργα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, τη γλώσσα των Κλίνγκον στο «Star Trek», τη γλώσσα των βάρβαρων Dothraki του «Game of Thrones» κ.α.
Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι με το εν λόγω αντικείμενο («conlang», εκ του «constructed languages») ασχολήθηκε και μια μεγάλη προσωπικότητα της επιστήμης: Ο λόγος για τον Ισαάκ Νεύτωνα, φυσικό, μαθηματικό, αστρονόμο, φιλόσοφο, αλχημιστή και θεολόγο, ο οποίος, όπως αναφέρεται σε βίντεο- αφιέρωμα του Mental Floss, κάποια στιγμή προσπάθησε να δημιουργήσει μια νέα, παγκόσμια γλώσσα.
Όπως αναφέρεται σχετικά, η λογική είχε ως εξής: Ενώ ο Νεύτων άρχιζε τις σπουδές του, κατέστρωσε σχέδια για μια γλώσσα βασισμένη στη φύση των πραγμάτων, αντί για τις συνήθεις συμβάσεις που χαρακτηρίζουν τις «φυσικές» γλώσσες. Σύμφωνα με το σχέδιο του Νεύτωνα, τα προθέματα και οι καταλήξεις θα υποδείκνυαν ελαφρές, μικρές διαφορές στο νόημα. Το πιο πλήρες παράδειγμά του δείχνει το πώς τα προθέματα θα άλλαζαν τη σημασία του «tor» (η λέξη του για τη θερμοκρασία, temperature) έτσι ώστε να προκύπτουν διαφορετικά νοήματα, από το καυτό μέχρι το ζεστό, το χλιαρό, το κρύο, το πολύ κρύο κλπ.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο βίντεο, ο Νεύτων προσπάθησε να χωρέσει πάρα πολλά στο παράδειγμα αυτό, και φαίνεται ότι κατάλαβε πως θα έπρεπε να περάσει όλη του τη ζωή φτιάχνοντας μια τέτοια γλώσσα αν ήθελε να δώσει τόσο μεγάλη ακρίβεια σε κάθε υπάρχουσα έννοια. Οπότε φαίνεται ότι εγκατέλειψε την ιδέα και ασχολήθηκε με άλλα πράγματα.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.